notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mitől lesz hatékony az edzés?

hirdetes

Mitől lesz hatékony az edzés?

Puskás Rékka

Ahány ember, annyi féle sportolási szokás. Mindenki más mozgásformát preferál, és egyéntől függően azt más hatásfokkal végzi. De mitől lesz egy edzés úgy istenigazából hatékony? Mikor mondhatjuk azt, hogy valaki helyesen sportol, és mikor árt többet vele, mint amennyit használ? És hogyan lehet fokozni a mozgás hatékonyságát? Erre keressük a választ.

Hogyan lehet még hatékonyabb az edzés?

Meg kell találni az ideális sportot

Nem vagyunk egyformák, így csodaszámba menne, ha mindenki ugyanazt a mozgásformát preferálná és az mindenkinél ugyanolyan hatással működne. A rendszeres testmozgás az egészséges élet elengedhetetlen tartozéka, épp ezért nagyon fontos, hogy mindenki rátaláljon arra a módra, amivel a leghatékonyabban tudja magát karban tartani.

A testi adottságok, a ráfordítandó idő és az egyéni ízlés mind meghatározó tényezők a megfelelő sport kiválasztása esetén. Egyes emberek számára a futás inkább kikapcsolódás, másoknak kínszenvedés. Ugyanígy vannak, akik a zenés, táncosabb edzéseket szeretik, mint például az aerobic változatai, de vannak, akiknek az otthoni kondi jön be. Az a fő, hogy mindenki megtalálja azt a verziót, ami hatékonyan átmozgatja és esetleg még élvezi is az edzéssel töltött perceket.

Hogyan lehet hatékonyabbá tenni az edzést?

Egy edzés, legyen szó bármilyen mozgásformáról, akkor hatékony, ha rendesen átmozgatja a testet. Amennyiben a sportnak nem csak karbantartó funkciója van, hanem konkrét célja, például fogyás, vagy alakformálás, akkor elengedhetetlen, hogy olyan edzésterv legyen összeállítva, ami ezt az eredményt hivatott elérni.

Továbbá, ha megvan a tökéletes sport, amit már jó ideje űz valaki, de elkezdi érezni, hogy már nem fárasztja ki annyira, nem veszi annyira igénybe az izmait, akkor itt az ideje egy kis változtatásnak. Nem kell drasztikus dolgokra gondolni, fitness kiegészítők vásárlása útján ugyanaz az edzés ismét nagyon hatékonnyá válhat. Ráadásul szinte minden sporthoz lehet ilyen kiegészítőket kapni. 

hirdetes

Akik az úszást preferálják, azok a vízben alkalmazható súlyok segítségével nehezíthetnek a gyakorlatokon. A különböző súlyzókkal, medicin labdákkal minden tornagyakorlat végzése nagyobb igénybevételt von maga után, tehát jobban terheli az izmokat és magasabb hatásfokon dolgoztatja őket. A különböző gumiszalagok és kötelek a hatékonyabb nyújtást segítik elő, de az akár szabadtéren végzett fegyencedzés típusú tréning során is igen hasznosak. 

És persze vannak olyan fitness eszközök, melyek inkább az összkomfortot segítik elő, mint a szőnyegek, hengerek és gimnasztikai labdák. Ezek segítségével a gyakorlatokat kényelmesebben lehet végezni.

Honnan lehet tudni, milyen eszköz használata lehet szükséges?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához előbb olyan kérdéseket kell rendbe tenni, mint hogy mi az edzés célja. Ha ahhoz kell a fitness kiegészítő, hogy az izmok jobban igénybe legyenek véve, akkor olyan eszköz beújítása célszerű, mint a különböző súlyok, vagy épp gumikötelek. Ilyenkor ugyanazon gyakorlat közben nagyobb erőt kell kifejteni, így a hatás is erőteljesebb lesz.

hirdetes

Ha edzés közben valaki bizonyos kellemetlenségeket tapasztal, például nyomja a hátát a kemény padló, vagy fájnak az ízületei, akkor olyan kiegészítő segíthet, mint például a fitness szőnyeg, vagy a trambulin. A trambulinon végzett gyakorlatok hatékonyságukat tekintve jobbak, mint a futás, ráadásul sokkal kevesebb időt kell ráfordítani és sokkal kíméletesebb a test egészével.

Akik igazi mesebeli darázsderékra vágynak, azoknak a hullahopp karikával is érdemes egy próbát tenni. Remek alakformáló és fogyasztó eszköz, amire sokan nem is gondolnak, hiszen a köztudatban – a trambulinhoz hasonlóan – ez is gyermekjátékként él.

Hol érdemes fitness kiegészítőket vásárolni?

Ma már rengeteg webshop és sportüzlet foglalkozik az ilyen kiegészítők forgalmazásával, ezeknek egy része azonban elég silány. A tacticsport.hu oldalon meglehetősen széles a választék, ráadásul jó minőségű eszközöket kínálnak és a kiszállítás is gyors. Aki komolyan gondolja a torna kellékek megvételét és használatát a magasabb hatásfokú edzés reményében, annak, érdemes náluk körülnézni, itt.

fitness kiegészítők vásárlása

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Wellness

A wellness valójában már az emberiség megjelenése óta létezik. Az irányzat célja, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás edzésmódok fitness mozgás sport