notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit érdemes tudni a jógáról?

hirdetes

Mit érdemes tudni a jógáról?

Puskás Rékka
Mit kell tudni a jógáról?

A jóga fajtái

Rengeteg jógatípus létezik, egyes fajták komoyl erőnlétet kívánnak meg, mások inkább nyújtó, vagy épp relaxációs céllal végzendők. Minden stílus más egy kicsit, érdemes többet kipróbálni, hogy rájöjj, melyik az, amelyik leginkább passzol hozzád. Az alábbiakban a legismertebb, legfontosabb fajtákat mutatom be.

Hatha jóga

A „Hatha” egy szanszkrit kifejezés, a nyugati társadalmakban minden fizikai gyakorlaton alapuló jógatípust ide sorolnak. A Hatha jógaórák általában bevezetnek a legalapvetőbb jógapózokba, így kezdőként érdemes először ezzel megismerkedni.

Vinyasa jóga

A „Vinyasa” azt jelenti, hogy a lélegzet összekapcsolódik a mozgással, a gyakorlatok pedig egymás után „folyó” módon végzendők (vinyasa flow). Kicsit olyan, mint egy tánc a saját testeddel és légzéseddel.

Astanga jóga

Az „Astanga” nyolc végtagot jelent, ez a típust sokszor az indiai jógával azonosítják. Némiképpen hasonló a Vinyasa jógához, mivel itt is szorosan összekapcsolódik a mozgás és a Az „Astanga” nyolc végtagot jelent, ezt a típust sokszor az indiai jógával azonosítják. Abban hasonlít a Vinyasa jógához, hogy itt is kapcsolódik a mozdulat és a lélegzés, azonban itt mindig pontosan ugyanazokat a pózokat, ugyanabban a sorrendben kell csinálni. Ehhez a fajtához azonban szükség van fizikai erőnlétre, így nem kimondottan a kezdők típusa.

hirdetes

Bikram jóga

A Bikram jóga jellemzője, hogy magas hőmérsékletű és páratartalmú teremben szokták csinálni, így, ha ilyen órán veszel részt, garantáltan úgy fogsz izzadni, mint még soha életedben. Maguk a pózok az Astanga jógához hasonlóak, így kezdőként ugyancsak nem ez a legideálisabb választás.

A legismertebb jóga pózok

Hegypóz (Tádászana)

Elsőre egyszerű állásnak tűnik, valójában ennél azért több. Minden póznak az alapját képezi, segít abban, hogy érezd magad alatt a földet.

Lefelé néző kutyapóz (Adhó-mukha-svanászana)

Az egyik legtipikusabb póz, szinte minden jóga gyakorlatban alkalmazzák, mivel az egész testet erősíti és nyújtja.

Deszkapóz (Szantólanászana)

Segít abban, hogyan kell egyensúlyozni a kezeken az egész test megfeszítésével és támogatásával. Remek módja a törzs erősítésének. Szokták még „Plank”-ként is emlegetni.

hirdetes

Háromszögállás (Utthita-trikónászana)

 

Ez egy álló testtartás, mely nyújtja a derék oldalát, nyitja a mellkast és a tüdőt és erősíti, nyújtja a lábakat is.

Faállás (Vriksászana)

Ez egy álló egyensúlyi gyakorlat, mely segít a fókuszálásban, a megfelelő légzési technika elsajátításában, és a koncentrációban.

Harcospóz 1 (Vírabhadrászana 1)

A harcos pózok nagyon fontosak az erő és az állóképesség építéséhez, nyújtják a combot és a csípőt, miközben erősítik a törzset. Ennél a variációnál a kezek fel vannak nyújtva az ég felé.

Harcospóz 2 (Vírabhadrászana 2)

Itt egy oldalpózból kell kiindulni, így nyílik a csípő a belső comb és az ágyék, miközben a kezek egyenesen nyújtva vannak előtted és mögötted.

Ülésből előredöntés (Pascsimóttánászana)

Ez a gyakorlat nyújtja a test hátulsó részein található izmokat. Ülj le előre nyújtott lábbal, és amennyire a tested engedi, hajolj előre.

Kis jógahíd (Kandarászana)

Ez a test elülső részét nyújtva és erősíti a hátat. Helyezkedj úgy, mintha hídba szeretnéd magad kiemelni, de csak a csípődet emeld meg.

Holdpót (Sasánkászana)

Babapóznak is szokás hívni, ez egy pihentető pozíció.

Lótuszülés (Padmászana)

Amennyiben már eléggé laza vagy ehhez a pozícióhoz, ez is pihentető. Ha nem megy, nem szabad erőltetni, majd idővel menni fog.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Ánizs

Latin neve: Pimpinella anisum   Eredete, élőhelye   Az Ánizs Nyugat-Ázsiából... Tovább

Ízületi mozgékonyság

  Azon motoros képesség, amely lehetővé teszi, hogy valamely mozgást nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás edzésmódok egészség egészséges életmód életmód mozgás sport