notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit egyél edzés után, hogy formában maradj? Mutatjuk!

hirdetes

Mit együnk edzés után?

SzSz

Egy fárasztó edzés után meglehet, hogy falási roham tör rád, hiszen sok energiát felhasználtál. Azonban attól még, mert edzettél nem ehetsz meg akármit, ha formában szeretnél maradni. De akkor mit együnk, hogy szervezetünket újra feltöltsük energiával mégse hízzunk meg? Mutatjuk!

Edzés után

Egy hosszú, és fárasztó edzés természetesen sok előnnyel jár. Attól függően, hogy milyen célt szeretnél elérni: javíthatod szervezeted állapotát, erősítheted izmaidat, zsírt égethetsz, vagy állóképességed növelheted. Persze, az edzés ki is vehet belőled, legalábbis rövid ideig. Az intenzív edzések után az energiaszinted csökkenni fog, folyadékot vesztesz, valamint ásványianyagokat is. A testmozgás következtében, főleg a futás során az izomsejtek és a rostok bomlani kezdhetnek, így ezek megtartása érdekében fontos a megfelelő táplálkozás és tápanyagbevitel. 

Attól függően, milyen edzést végeztél el, ahhoz képest kell feltöltened szervezeted tápanyagraktárát. Egy rövid, alacsony intenzitású futás után az egyszerű, rendszeres egészséges táplálkozás segítségével kiegyensúlyozottak maradhatunk. Még a hosszú vagy nagyon intenzív edzések után a lehető leggyorsabban kell visszatöltenünk tápanyagraktárainkat, amelyet ezek megfelelő kombinációjával érhetünk el. Fontos emellett az izzadás során az elvesztett folyadékok pótlása is. 

hirdetes

Az edzés utáni étkezés időzítése


A vizsgálatok azt mutatják, hogy az izmok leginkább az edzés utáni első 30 percben fogékonyak a glikogén raktárak újjáépítésére. Ha ebben az időszakban eszünk, akkor a hosszútávú vagy intenzív edzés után minimalizálhatjuk az izomfájdalmat. 

Szénhidrát és fehérje


Hogy mit eszünk, az ugyanolyan fontos, mint, hogy mikor eszünk. Célozzuk meg a szénhidrátok és a fehérjék megfelelő kombinációját. A szénhidrátok helyettesítik a futás vagy az edzés során felhasznált glikogént. A fehérje pedig segít a lebontott és sérült izomrostok újjáépítésében. 

hirdetes

Nincsen pontos szabály arról, hogy az egyes tápanyagok mennyire ideálisak az edzés utáni étkezésben, bár néhány általános irányelv létezik. A Nemzetközi Táplálkozási Társaság szerint például 0,14-0,23 gramm fehérje minden testtömegű ember számára ideális az edzés után. Ha például 60 kg vagy, akkor egy kemény edzés után 8,4 gramm és 13,8 gramm fehérje között kell enned. 

A fehérje nem csak az izomépítésben és megtartásban segít, de az éhség leküzdése ellen is tökéletes választás. A szakértők azonban fontosabbnak tartják azt, hogy figyeljünk arra, mennyit eszünk edzés után és mit. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Dinamikus streching

  A dinamikus stretching mozgásanyaga tulajdonképpen megegyezik a hagyományos,... Tovább

Edzéseszközök

  Azok az eszközök és eljárások, amelyek az edzések levezetését segítik. A... Tovább

Tovább a lexikonra