notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért kell pótolni a foghiányt?

hirdetes

Miért kell pótolni a foghiányt?

Puskás Rékka

Egy hiányzó fog hátterében számos ok állhat. De az, hogy mi volt a hiányt előidéző ok, nem befolyásolja azt, ami a gyógyulás után következik. Ugyanis a foghiányt minden esetben a lehető leggyorsabban pótolni kell! És hogy miért? Az alábbi szakmai cikk választ ad erre, és más, fogpótlással kapcsolatos kérdésekre is.

Pótold mihamarabb a hiányt

Mi okozhat foghiányt?

A hiányzó fog mögött több különböző lehetséges okozó is lehet. Egyes esetekben fogszuvasodásként indult a probléma, ami nem lett kezelve, elharapódzott a baj, ami végül a fog elvesztéséhez vezetett. De a kezeletlen ínygyulladás is hasonló eredménnyel kecsegtet. Az is lehet, hogy nem magától hullott ki, hanem el kellett távolítani, mert elhalt a fog, esetleg a mellette lévővel nagyon rossz szögben állnak, de az sem ritka, hogy kihúzzák a hetes fogat, hogy a sokkal macerásabb nyolcas, a bölcsességfog könnyen elférjen.

És természetesen említést kell tenni azokról az esetekről is, amikor verekedés, vagy esés következtében veszíti el valaki a fogait. Egy dolog közös ezekben: hogy a pótlást minden esetben a leghamarabb meg kell kezdeni!

Miért kell pótolni a hiányzó fogakat?

Ha a hiányzó fogat nem pótolják, akkor a mellette, illetve a másik állcsontban vele szemben lévő fogak elkezdenek vándorolni a lyuk irányába. A szomszédok becsúsznak, a szemben lévő pedig kijjebb nő, mint a mellette lévők. Ez a szervezet természetes csontpótlási kísérlete, ám nem túl hatékony, ráadásul könnyen oda vezet, hogy megváltozik a rágótengelyre érkező nyomás szöge, új módon terheli a fogat, ami előbb kilazuláshoz, majd a fog elvesztéséhez vezet. Ha nem foglalkoznak a hiány pótlásával, az hosszútávon csontritkulást okoz.

hirdetes
hirdetes

Milyen módszerek vannak a hiányzó fogak pótlására?

Ma már szerencsére számos különböző módszer létezik a foghiány pótlására. Ha csak egyetlen fogról van szó, ami részben hiányzik, akkor remek megoldás a fogkorona. Ehhez lecsiszolják a fog felszínét, majd egy cirkóniumból készült korona kerül a helyére, mely épp olyan, mint az eredeti. Egy hiányzó fog esetében hidat is készíthetnek koronából, de ennek feltétele, hogy a szomszédos fogak tökéletesen épek legyenek.

Egy másik, nagyon hatékony módszer a fogászati implantáció, melynek során sebészeti úton egy műgyökeret ültetnek az állcsontba, erre kerül majd a korona. Ez egy nagyon stabil, nagy tartós megoldás. És természetes, sok hiány esetében vannak teljes ívű, vagy majdnem teljes ívű műfogsorok is, ragaszthatóak és rögzítettek egyaránt.

Ne halogasd!

Akármiért is veszítetted el a fogad, amint begyógyult a helye, keress fel egy fogorvost és tervezzétek meg a fogpótlás menetét, ha nem akarsz később nagyobb gondokkal számolni. Akármelyik lehetőség mellett is dönts, semmiképpen nem kell izgulnod, ma már nagyon fejlett az érzéstelenítés. Sőt, vannak, akik kimondottan erre az irányra mennek rá – a Móricz Dental rendelő például egy hivatalosan is fájdalommentes fogászat Budapest kínálatában.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

VLCD

A VLCD a very low calory diet angol kifejezés rövidítése, mely a nagyon alacsony... Tovább

Enzim

A szervezet által előállított, fehérje természetű anyagok, amelyeknek fő feladata a... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő betegség egészség megoldás