notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért félünk annyian a fogászattól?

hirdetes

Miért félünk annyian a fogászattól?

Puskás Rékka

A fogorvostól való félelem egyáltalán nem egyedi, a lakosság jelentős része szorongást, vagy akár rettegést érez a fogászat említésekor. De vajon milyen okok állhatnak a hátterében ennek a gyakran alaptalan félelemnek? És le lehet ezt valahogyan küzdeni? Ezekre a kérdésekre keresem cikkemben a választ.

Mi az oka annak, hogy így félünk a fogászattól?

Tartunk a fájdalomtól

A fogorvossal kapcsolatos félelmünk a fájdalomtól tulajdonképpen két irányba is elágazik. Az egyik esetben a fogfájás megjelenését követően is reménykedünk, hátha elmúlik és halogatjuk a fogászatot. De nem múlik el, csak egyre rosszabb lesz, a napokon át tartó fájdalom pedig kimerít és megfoszt a racionális rálátástól is. Ebben az állapotban az ember azt érzi, egyszerűen nem bír el több fájdalmat, és retteg, hogy a fájó fog kezelése során fokozódik a kín. 

A másik esetben nem az elviselhetetlen fájdalom az, ami elkergetett fogorvoshoz, viszont a székben ülve folyamatosan csak izgulsz és azon görcsölsz, hogy ugyan eddig nem éreztél semmit, de mi van, ha hirtelen belenyilall, amikor ellazulnál? A kezelés során végig az esetlegesen fellépő fájdalomtól rettegsz, és később erre fogsz élénken emlékezni is ahelyett, hogy valójában semmi nem fájt, semmit nem éreztél. Néhány napig nyugodt vagy, aztán el is felejted, majd, amikor legközelebb fogorvoshoz kell menned, ismét ugyanúgy félni kezdesz a fájdalomtól.

Ijesztőek az eszközök

hirdetes

Egy szakember számára a fogászati eszközök ártalmatlanok, ő csak csiszolókat, polírozókat, a fog töméséhez használatos kellékeket lát. Azonban egy laikus számára ezek sokkal inkább tűnnek precíziós kínzóeszközöknek, mint gyógyászati segédeszköznek az apró, helyes végeiken hidegen megcsillanó fénnyel. Számomra többször elegendő volt a piszkátor – a fém pálca, amivel az orvos felméri a fogak állapotát – látványa és a tudat, hogy valamit kapirgál, és máris rosszul lettem és elájultam.

A köztudatban a fogászat megragadt egy másik korban

hirdetes

Az sem segít sokat a fogászat megszívlelésében, hogy a köztudatban a fogászat említésekor még mindig inkább a középkori fogók és egyéb szerszámok élnek, kiegészülve azzal, hogy a foghúzást gyakran borbélyok és kocsmárosok végezték. Holott a valóság az, hogy még az ingyenes rendelőkben található eszközök és anyagok is mind olyan fejlett technológiák, melyek a kezelés során érzékelhető kellemetlenségeket a minimálisra csökkentik.

Elég egyetlen rossz élmény

 

Hiába jártál már milliószor ugyanabban a rendelőben, hiába ismered közelről a fogorvost, hiába van köztetek egyébként jó viszony, és hiába vagy már túl rengeteg sikeres beavatkozáson, az igazság az, hogy elegendő egyetlen negatív tapasztalat ahhoz, hogy egy életre kialakuljon a félelem. Ezt a rossz élményt pedig sokkal nehezebb feldolgozni és elfelejteni, mint előtte a sok jót.

Lehet tenni ellene?

Hogy lehet-e tenni ez ellen a félelem ellen? Egy pontig igen, hiszen minden félelem kezelhető, de ez nem jelenti azt, hogy el is fog múlni. A negatív benyomásokat csak sok pozitív tudja elhalványítani, vagyis mondhatni, majd idővel felülíródnak. Ebben a segítségedre lehet egy fájdalommentes fogászat Budapest városában. De előre mozdíthatja a félelem leküzdését egy pszichológus is, vagy éppen az, ha közelebbi ismeretséget ápolsz a fogászoddal. Azonban, ha nem csak enyhe szorongást, hanem konkrét rettegést, fóbiát érzel, az sosem fog nyomtalanul eltűnni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Diófa

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Atkins diéta

Sokan az Atkins módszernek köszönhetik ideális testalkatuk visszanyerését. Az Atkins könyv... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő betegség egészség egészséges életmód