notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 lépésben véget vethetsz a kapcsolatodnak

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

vitalzone.hu
hirdetes

Hogyan szabadulhatunk meg egy mérgező kapcsolatból? Segítségképpen íme öt gyakorlati lépés Philip Zimbardo és Rosemary Sword szociálpszichológusok Időperspektíva-módszer a gyakorlatban című könyvéből.

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

1. Lépjünk ki a tagadásból!


Feltölt vagy lemerít az X-szel töltött idő? Akarunk időt tölteni vele, vagy inkább úgy érezzük, kénytelenek vagyunk? Sajnáljuk X-et? Egy bizonyos reakciót várunk X-től, amit sohasem kapunk meg? A megjegyzései és a viselkedése miatt rendszeresen csalódottan távozunk X-től? Úgy érezzük, sokkal többet teszünk hozzá a kapcsolatunkhoz, mint ő? Kedveljük egyáltalán X-et?


2. Keressük meg az előnyöket!


Minden kapcsolatnak, még a mérgezőknek is megvannak a rejtett előnyei. Máskülönben miért maradnánk bennük? Keressük hát meg ezeket az előnyöket! Határozzuk meg, pontosan mit is kapunk ettől a kapcsolattól. Vonzónak és szexinek érezzük magunkat X-szel? Az, hogy segítünk X-nek a gyereknevelésben, pedig kimerítő, valamilyen módon csökkenti a bűntudatunkat, mert úgy érezzük, a mi életünk könnyebb, mint az övé? Bár X nem bánik jól velünk, a bennünket folyton szidalmazó anyánkra emlékeztet, és ezzel egyfajta (mérgező) komfortérzést nyújt?


3. Töltsük be a különleges énünkön tátongó lyukat!


Keressük a béke és teljesség más forrásait, és építsük önmagunkat. Végezzünk olyan tevékenységeket, amelyektől jobban érezzük magunkat, hogy ne legyünk rászorulva másokra. Vegyünk elő például félretett projekteket, tanuljunk meditációt vagy jógát, hívjuk fel a barátainkat, és emlékeztessük magunkat, hogy a jelen hangulatunk – a szomorúság, a harag, a zaklatottság – nem fog örökké tartani.

hirdetes


4. Vegyük körül magunkat pozitív emberekkel!


Válogassunk! Ezek az emberek remélhetőleg éppen olyan kemény munkával próbálnak változtatni a határaikon, mint mi magunk. Nem vergődnek tehetetlenül mérgező kapcsolataik hálójában, így ők maguk is kevésbé mérgezőek. Ez ugyanis fertőző. Okosan válogassuk meg, kivel töltjük az időnket!


hirdetes
5. Hagyjuk magunk mögött a szégyent!


Dolgozzunk rajta, hogy meggyógyítsuk énünknek azt a részét, amely valószínűleg vonzza a mérgező kapcsolatokat. Ehhez bizonyosan fel kell tárnunk múltbeli mérgező kapcsolatainkat, és meg kell bocsátanunk saját magunknak a bennük játszott szerepünkért. Fel kell ismernünk, hogy szeretetet és figyelmet érdemlünk. Csak így teremthetünk magunknak derűsebb jövőt.


Összefoglalva: ha egy helyzetben valamilyen gúnyos, passzív-agresszív megjegyzéssel reagálunk, vagy szándékosan helytelen vagy bántó dolgot teszünk, akkor átmenetileg talán jobban érezzük magunkat, és úgy gondoljuk, „elégtételt vettünk”, végső soron azonban éppen olyan mélyre süllyedünk – ha nem mélyebbre –, mint haragunk célpontja.
Kommunikáljuk tehát nyíltabban az érzéseinket, mert ezzel nem elveszünk a kapcsolatunkból, hanem hozzáadunk. Ha ez nem válik be, és úgy érezzük, beleragadtunk a mérgező kapcsolatba, csökkentsük minimálisra az érintkezést, és viselkedjünk olyan beleérzéssel és őszintén, amennyire csak tudunk.


Ha azonban készen állunk, hajlandók és képesek vagyunk rá, engedjük el a mérgező kapcsolatokat és tapasztalatokat, és összpontosítsunk a jó dolgokra: gondoljunk a múltpozitív tapasztalatokra, készítsünk terveket egy derűsebb jövőről, és éljük meg teljesebben és tartalmasabban a jelent.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A legegészségesebb népek titka

2019-11-16

A legegészségesebb népek titka

Sok példa van rá a történelemben és a jelenben, hogy olyan primitív népek, amelyek egyszerű növényi étrendet követtek, nagy életerőnek és hosszú életnek örvendtek és örvendenek. Vajon vannak tudományos bizonyítéka a húsmentes étrend előnyeinek

A terhesség hatása a gerincoszlopra

2019-11-15

A terhesség hatása a gerincoszlopra

A gerincoszlop 33 csontból áll: 24 különálló csigolyából, öt csigolya pedig keresztcsonttá és másik négy csigolya farkcsonttá olvadt össze. A hátgerinc nagyon erős, ugyanakkor, mivel kisebb részekből tevődik össze, nagyon rugalmas is, és változatos mozdulatokat tesz lehetővé. A csigolyákat a köztük elhelyezkedő rostos porckorongok választják el

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

2019-11-12

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

Rengeteg olyan munkahelyi szokásunk van, mely hosszú távon károsan befolyásolja az egészségünket, bár nekünk talán föl sem tűnik a rohanó hétköznapokban. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelned a munkahelyeden

Minden idők legnagyobb egészség titka

2019-11-10

Minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információt nem verik túlságosan nagy dobra, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el

Csakraerősítő gyakorlatok

2019-10-25

Csakraerősítő gyakorlatok

A keleti hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, melyek lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását. A következőkben bemutatjuk a legjobb csakraerősítő gyakorlatokat, amiket érdemes kipróbálnod

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

2019-10-17

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

A böjt nem csak valamiről való lemondást jelent, hanem az 5-7 napig tartó tejes étkez elhagyását, sok folyadék fogyasztással. A következőkben bemutatjuk a böjt kialakulását, illetve megismerheted a böjt pozitív hatásait a szervezetre

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 310
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 191 225
Közösség

Szótár

Zsírleszívás

A zsyrleszívás egy sebészi folyamat, melynek során a mestersgesen távolítják el felesleges... Tovább

A-vitamin

Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi.   A szükséglet növekedésével... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 4.7

akaraterő betegség egészség egészséges életmód életmód lelki egészség stressz