notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 lépésben véget vethetsz a kapcsolatodnak

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

vitalzone.hu
hirdetes

Hogyan szabadulhatunk meg egy mérgező kapcsolatból? Segítségképpen íme öt gyakorlati lépés Philip Zimbardo és Rosemary Sword szociálpszichológusok Időperspektíva-módszer a gyakorlatban című könyvéből.

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

1. Lépjünk ki a tagadásból!


Feltölt vagy lemerít az X-szel töltött idő? Akarunk időt tölteni vele, vagy inkább úgy érezzük, kénytelenek vagyunk? Sajnáljuk X-et? Egy bizonyos reakciót várunk X-től, amit sohasem kapunk meg? A megjegyzései és a viselkedése miatt rendszeresen csalódottan távozunk X-től? Úgy érezzük, sokkal többet teszünk hozzá a kapcsolatunkhoz, mint ő? Kedveljük egyáltalán X-et?


2. Keressük meg az előnyöket!


Minden kapcsolatnak, még a mérgezőknek is megvannak a rejtett előnyei. Máskülönben miért maradnánk bennük? Keressük hát meg ezeket az előnyöket! Határozzuk meg, pontosan mit is kapunk ettől a kapcsolattól. Vonzónak és szexinek érezzük magunkat X-szel? Az, hogy segítünk X-nek a gyereknevelésben, pedig kimerítő, valamilyen módon csökkenti a bűntudatunkat, mert úgy érezzük, a mi életünk könnyebb, mint az övé? Bár X nem bánik jól velünk, a bennünket folyton szidalmazó anyánkra emlékeztet, és ezzel egyfajta (mérgező) komfortérzést nyújt?


3. Töltsük be a különleges énünkön tátongó lyukat!


Keressük a béke és teljesség más forrásait, és építsük önmagunkat. Végezzünk olyan tevékenységeket, amelyektől jobban érezzük magunkat, hogy ne legyünk rászorulva másokra. Vegyünk elő például félretett projekteket, tanuljunk meditációt vagy jógát, hívjuk fel a barátainkat, és emlékeztessük magunkat, hogy a jelen hangulatunk – a szomorúság, a harag, a zaklatottság – nem fog örökké tartani.

hirdetes


4. Vegyük körül magunkat pozitív emberekkel!


Válogassunk! Ezek az emberek remélhetőleg éppen olyan kemény munkával próbálnak változtatni a határaikon, mint mi magunk. Nem vergődnek tehetetlenül mérgező kapcsolataik hálójában, így ők maguk is kevésbé mérgezőek. Ez ugyanis fertőző. Okosan válogassuk meg, kivel töltjük az időnket!


hirdetes
5. Hagyjuk magunk mögött a szégyent!


Dolgozzunk rajta, hogy meggyógyítsuk énünknek azt a részét, amely valószínűleg vonzza a mérgező kapcsolatokat. Ehhez bizonyosan fel kell tárnunk múltbeli mérgező kapcsolatainkat, és meg kell bocsátanunk saját magunknak a bennük játszott szerepünkért. Fel kell ismernünk, hogy szeretetet és figyelmet érdemlünk. Csak így teremthetünk magunknak derűsebb jövőt.


Összefoglalva: ha egy helyzetben valamilyen gúnyos, passzív-agresszív megjegyzéssel reagálunk, vagy szándékosan helytelen vagy bántó dolgot teszünk, akkor átmenetileg talán jobban érezzük magunkat, és úgy gondoljuk, „elégtételt vettünk”, végső soron azonban éppen olyan mélyre süllyedünk – ha nem mélyebbre –, mint haragunk célpontja.
Kommunikáljuk tehát nyíltabban az érzéseinket, mert ezzel nem elveszünk a kapcsolatunkból, hanem hozzáadunk. Ha ez nem válik be, és úgy érezzük, beleragadtunk a mérgező kapcsolatba, csökkentsük minimálisra az érintkezést, és viselkedjünk olyan beleérzéssel és őszintén, amennyire csak tudunk.


Ha azonban készen állunk, hajlandók és képesek vagyunk rá, engedjük el a mérgező kapcsolatokat és tapasztalatokat, és összpontosítsunk a jó dolgokra: gondoljunk a múltpozitív tapasztalatokra, készítsünk terveket egy derűsebb jövőről, és éljük meg teljesebben és tartalmasabban a jelent.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz

2019-09-11

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz "gyógyító" mítosz

Az utóbbi évtizedekben számos teória, alternatív gyógymód született, amely sokszor még az orvostudomány alaptételeit is megkérdőjelezi. Sokszor gyógyítatlan betegségeknél, gyakran a rák esetében bukkannak fel az univerzális csodaszer-elméletek.

Mitől is vagy igazán nő?!

2019-09-02

Mitől is vagy igazán nő?!

Ahhoz, hogy valaki nőies legyen, elég pár ruha, némi pipere és egy jól belőtt haj.

Lebegéstartály: „negyven perc felért ötórányi mély alvással”

2019-08-28

Lebegéstartály: „negyven perc felért ötórányi mély alvással”

Ki ne vágyna tökéletes nyugalomra, ha csak rövid időre is? Egy jónéhány évtizede létező módszer, amely már itthon is elérhető újfajta felfrissülést ígér. Nem kell hozzá más, mint egy speciális tartály testmeleg sós vízzel, ahol teljes csönben és sötétségben lebeghetünk.

Egyszerű trükkök, amivel növelheted az önbizalmadat

2019-08-19

Egyszerű trükkök, amivel növelheted az önbizalmadat

A legtöbb nő sajnos nem rendelkezik elég önbizalommal. Pedig mindegyikük gyönyörű és különleges kortól, testalkattól függetlenül. A következőkben adunk néhány hasznos, mégis egyszerű tanácsot, melyek segítségével növelheted az önbizalmadat!

Ismerd meg a nő erejének pilléreit

2019-08-07

Ismerd meg a nő erejének pilléreit

A belőle fakadó és benne átfolyó Hit, Álom és Szeretet, mely képes arra, hogy megtartsa a legnehezebb terheket, és támaszul szolgáljon A Férfinak.

Fájt egy indiai kisfiú állkapcsa, aztán találtak benne 526 fogat

2019-08-02

Fájt egy indiai kisfiú állkapcsa, aztán találtak benne 526 fogat

Az orvosok is megdöbbentek a ritka rendellenességen.Kórházba vittek egy hétéves fiút Indiában, mert nagyon fájt az állkapcsa. Aztán amikor megröntgenezték, az orvosok alig hitték el, amit láttak: a gyerek alsó állkapcsa teli volt fogakkal, összesen 526 darab nőtt – írta a CNN.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 452
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 888 187
Közösség

Szótár

Jacuzzi

  A pezsgőfürdő használata kellemes közérzetet biztosít, relaxál, felfrissít. A... Tovább

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 4.7

akaraterő betegség egészség egészséges életmód életmód lelki egészség stressz