notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Figyelj az anyajegyeidre és fedezd fel a melanomát időben! Készíts anyajegytérképet még nyáe előtt!

hirdetes

Nyár előtti anyajegyvizsgálat: Komoly problémát okozhatnak a napsugarak - így kerüld el!

SFV
Készíts anyajegytérképet!

Mit keress? Így fedezd fel a melanomat!


Aszimmetria


Ideális esetben az anyajegyek viszonylag szimmetrikusak, így az egyes anyajegyek asszimmetriája könnyen lehet a bőrrák jele.


Szabálytalan határok


Az anyajegyek szabálytalan határai szintén utalhatnak bőrrákra. Ha az anyajegyednek szabálytalan az éle, vagy egyenetlen vonalakból áll, akkor mindenképp keress fel egy bőrgyógyászt!


Szín


Az anyajegyek általában egyenletes színűek, ráadásul ez a szín mondhatni állandó, tehát árnyalatai nem változnak drasztikusan. Így ha mondjuk egy anyajegyed jelentősen elsötétül, akkor érdemes felkeresned egy szakorvost.

hirdetes


Átmérő


Az ideális anyajegyek átmérője viszonylag apró. A melanomák általában 6 milliméternél nagyobbak, így, ha azt észleled, hogy bármelyik anyajegyed mérete növekszik, vagy már eléri ezt a méretet, akkor érdemes kivizsgáltatnod magad.


Változások


Ha bármilyen jelentős változást észlelsz anyajegyeid tekintetében, akkor mielőbb fordulj orvoshoz, hiszen lehet, hogy a tested jelezni kíván.


Anyajegytérkép


Az anyajegyek figyelésének lényege, hogy a változásokat észre vegyük, így ha már egyszer átvizsgáljuk magunkat, érdemes feljegyeznünk, hogy hol mit látunk. Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy egy-egy nagy anyajegy nem egyenlő a bőrrákkal, csupán azt jelenti, hogy fokozottan figyelnünk kell rá.

hirdetes


Beszéljen bőrgyógyászával


Az anyajegytérkép másik fontos előnye, hogy sokkal könnyebbé válik a bőrgyógyászunkkal való kommunikáció, és nem kell az orvosnál keresgélnünk, hogy mi történhetett és hol.


Vizsgáld át a bőröd, és ha valami furcsát tapasztalsz, beszélj bőrgyógyászoddal, hogy magabiztos nyugalommal indulhass neki a nyárnak, és annyit napozhass, amennyit csak szeretnél!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Antitestek

Az antitesteket ellenanyagnak is nevezik. A szervezetben kialakuló speciális fehérje anyag,... Tovább

Edzésgyakorlatok

  Azok a tevékenységek, gyakorlatok, amelyeket az edzés céljának elérése érdekében az... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség bőrápolás egészség gyógyulás megoldás