notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megfelelési kényszer a mindennapokban.

hirdetes

Megfelelési kényszer a mindennapokban. - Tökéletesnek kell lennem?

vitalzone.hu

Sokan küzdenek megfelelési kényszerrel. A megfelelési kényszer egyfajta állandó bizonyítási vágy, amelynek hatására minden helyzetben a maximumot akarjuk kihozni magunkból, hogy a legtökéletesebbek legyünk.

Megfelelési kényszer a mindennapokban.

-A tünetek mind a külső megjelenésben, mind a teljesítményben megnyilvánulhatnak, azaz állandóan arra törekedhetünk, hogy szépek, csinosak, ápoltak, fittek és vonzóak legyünk, miközben szellemi téren is tökéleteset akarunk nyújtani.

-Fentiekből érezhető, hogy ezek egy része teljesen természetes és egészséges törekvés lehet, ám ha valaki mindezt csak állandó szorongások közepette, stressze állapotban, görcsösen igyekszik elérni, fenntartani, az már kóros.

- A „kényszer” kifejezés már önmagában is arra utal, hogy egyfajta nemkívánatos, rossz érzést keltő dologról van szó, aminek mégis engedelmeskedünk.

-Mit érez az, aki mindenáron meg akar felelni a külvilágnak? Milyen gondolatok járnak a fejében, mi mozgatja tetteit?

-Kényszer esetén egy szinte folyamatos kétkedés, önmarcangolás uralja a személyt: „Elég jó vagyok? Elég jól csináltam? Mit szólnak most ehhez mások?” Mindez többnyire együtt jár azzal az eltúlzott igénnyel, hogy engem szeressen mindenki, fogadjon el mindenki, lássa meg mindenki, mennyire jó vagyok.

- Ami természetesen önmagában lehetetlen, hiszen gyakorlatilag nincsen olyan ember, akit mindenki egyformán szeret, elfogad, nem felelhetünk meg egy személyben az egész külvilág összetett és különböző elvárásainak.

hirdetes

- Elsősorban a nevelési attitűdöt, a korai szocializációs élményeket tekintjük alapvetően fontosnak a kényszer kialakulásában. Ez lehet a szülőktől vett minta, hiszen a kisgyermek elsőként a szüleit igyekszik utánozni, de lehet olyan burkolt elvárásrendszer is, amelyet a szülők, nevelők tudatosan esetleg észre sem vesznek, hanem metakommunikatív módon közvetítik a gyerek felé.

-Milyen következményei vannak a súlyosabb megfelelési kényszerben szenvedőknek?

Az állandó stressz és szorongás következtében könnyen kialakulhatnak fizikai tünetek, például gyomorpanaszok, emésztési zavarok, erős szívdobogás, légzési nehézségek!

- Ezek talaján alakulnak ki a tipikus pszichoszomatikus betegségek.
Akinek megfelelési kényszere van, bármilyen nagy dolgokat érjen is el, nem lesz elégedett magával, nem fogja elhinni, hogy értékes és szerethető.

-Mi segíthet?
Aki megfelelési kényszerrel küzd, annak számára nagyon fontos, hogy a környezetétől folyamatosan kapjon pozitív visszajelzéseket.

hirdetes

- Ugyanakkor meg kell értenie, hogy időnként szüksége van lazításra, hogy nem kell mindig minden helyzetben 120 százalékot kihoznia magából.

-Érdemes tehát a kikapcsolódás, feltöltődés, ellazulás, akár egyfajta relaxációs technika elsajátítása irányába terelni. Mindezt óvatosan, hogy semmiképp ne elvárásnak élje meg, hiszen ez újabb megfelelési görcsöt válthat ki.

Mennyire általános ez a jelenség?

-Ha kifejezetten a magyar helyzetet szemléljük, milyen arányokról beszélhetünk? Milyen társadalmi folyamatok képesek erősíteni a megfelelési kényszer kialakulását?

-Általános és egyre inkább növekvő tendenciájú a jelenség. Ebben nagy szerepet játszik korunk fogyasztói társadalma, a felborult értékrend, de kiemelkedően hangsúlyos a média szerepe, amely egy elérhetetlenül tökéletes ideálképet sugall, olyan mintákat és elvárásokat állítva, amely elrugaszkodott a valós és mindennapi élettől.

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Globesity

A globesity a múlt század folyamán kialakult, de hatásaiban napjainkban jelentkező tömeges... Tovább

keresőoptimalizálás

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS meghatározása Keresőoptimalizálás definíciója   A... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés élelmiszer életmód elhízás étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel lelki egészség mozgás