notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oda kell figyelni az olajos magvakra és a maglisztre, szakértőnk elmondja, hogy miért

hirdetes

Óvatosan a maglisztekkel, olajos magvakkal!

Galambos Ágnes

Amikor megszületik bennünk az elhatározás, hogy szakítsunk a régi életvitelünkkel és már nagyobb rálátásunk van a paleora kicsit megnyugszunk és rájövünk, hogy nem is jár annyira sok lemondással ez az egész csak más alapanyagokat használunk és magunknak kell elkészítenünk.
 

Óvatosan a maglisztekkel, olajos magvakkal!

Finomabbnál finomabb paleo sütireceptek és kenyérreceptek tömkelegét találjuk mindenhol.

De vigyázz, csapda!


Én is beestem fél lábbal sajnos.
Iszonyat nagy fehér kenyér zabáló voltam anno, a péksütiket is imádtam és mindent amit rossz.
Paleo elején kísérletezgettem a kenyerekkel, de olyan rosszak voltak, hogy inkább teljesen leszoktam róla és már eszembe sem jut a kenyér egy étkezésnél. Örültem is, hogy ezzel sokat spórolok időben és pénzben is ha paleo kenyeret sem eszem és hidd el, van élet kenyér nélkül is. :)

A fél lábam azonban a süticsapdába esett. Mandula, mák, dió, gesztenye, kókusz.....hogy az istenbe ne lennének ezek a sütik, amik ezekből készülnek ellenállhatatlanul finomak, plusz az alkotás élménye és a kikapcsolódás sütögetés közben aztán a dicséretek, ez mind mind elvarázsolt.

Nincs is ezzel baj, az elején!!! Rengeteget segítenek ezek a dolgok az átállásnál, de nagyon fontos tudnunk és tudatosan csinálnunk mindent, mert ha ezeket is túlzott mennyiségben fogyasztjuk, bajok lesznek, nekem is lettek.

A paleo elején szinte azonnal kivirultam és nagyon jól voltam, egy darabig. Aztán huzamosabb idő után már nem voltam annyira energikus, nem éreztem már annyira jól, mint ahogy tudtam, hogy lehetne. Valami volt és nem értettem mi történhetett, miért nem csattanok már ki az egészségtől és az energiától.

"Az ősemberek esznek paleo kenyeret és sütiket?" Mondják sokszor a muglik és sajnos be kell látnunk, hogy teljesen igazuk van.
"Jobb, mintha a lisztet enném." Mondják a paleok akik nem tudják nélkülözni ezeket, de vajon tudják azt amit én? Ha tudnák akkor is ezt mondanák?

hirdetes

Az én gondolkodásom mindig a természetességből indul ki és ez alapján próbálok következtetéseket levonni dolgokról na meg persze utána kutatok.
Az olajos magvak magas omega 6 tartalmát - ami ugye köztudottan gyulladást keltő- kiküszöböltük a préseléssel előállított maglisztek használatával, de van itt más is amiről tudni kell, ez pedig a fitinsav.

Az olajos magvak, maglisztek, kávé és a kakaó is fitátokat tartalmaznak, amik megkötik a létfontosságú ásványi anyagokat, amik ezáltal nem tudnak felszívódni szervezetünkben.
Emellett pedig gátolja néhány fehérje és szénhidrát emésztő enzim működését.
 

Óvatosan a maglisztekkel, olajos magvakkal!

 

Fitát tartalom olajos magvakban: mg/100g

  • Brazildió: 1719       
  • Kakaópor: 1684-1796
  • Mandula: 1138 - 1400
  • Dió: 982
  • Mogyoró: 648 - 1000
  • Tökmag: 1050-1796
  • Pisztácia: 494-1070
  • Kókusz: 357
  • Mák: 520

A maglisztek fitáttartalma az olajos magvakhoz képest 3-5-szörös mennyiség!
Egy paleo kenyérben 3.000-15.000 mg is lehet. Igen, ez elképesztően magas.

Mindannyian tudjuk, hogy a paleolit táplálkozásban éppen az a cél, hogy vitaminokban és tápanyagokban dús ételeket fogyasztunk nem pedig az üres kalóriákat amiktől csak hízni lehet, de egészségesnek lenni és jól érezni magunkat nem.

Hiába esszük azonban a sok zöldséget, húst és minőségi ételeket, nem beszélve a táplálék kiegészítőkről, ha túl sok magas fitáttartalmú dolgokat is fogyasztunk ezek a tápanyagok nem tudják a testünket táplálni így szintén betegségek,  léphetnek fel, mint például a vashiány, pajzsmirigy problémák, emésztési gondok, csontritkulás csak, hogy néhányat említsek.

hirdetes

Óvatosan a maglisztekkel, olajos magvakkal!

  • 1. Tartsunk mértéket!

Napi 800mg fitinsav a határ ami egészséges ember esetében jól tolerálható, nem egészségeseknél 150-400 mg.

  • 2. Ne az étkezéseinkkel, táplálékkiegészítőinkkel fogyasszuk ezeket!

Ebéd után egy kis desszert vagy kávé pont elég, hogy a tápláló ebédünk tápláló hatását hatástalanítsuk. Együk, igyuk ezeket elkülönítve, magukban!

  • 3. C vitaminnal együtt fogyasztva a fitátok vasmegkötő képessége csökken.
  • 4. Pótoljuk az ásványi anyagokat. Tökéletes megoldás erre a Parajdi só.
  • 5. Csírák fogyasztása, mert fitáz enzimet tartalmaznak.
  • 6. Áztatás

Én személy szerint leszoktam a sütögetésről, mert a lyukacsos, szivacsos cuccok sem egészségesek.
Nagyon ritkán sütök, olyankor igyekszem az alacsonyabb fitáttartalmú ételeket választani, mint például a kókuszreszelék, kókuszliszt, mák.


Ettől függetlenül eszünk még édességeket, csak másmilyeneket.

Nagyon fontos lenne, hogy ezekről az információkról mindenki tudjon aki paleozik, kérlek osszátok meg!
 

Szerző: Galambos Ágnes

Facebook: PALEO Motivátor
Blog: www.csillagporszem.blogspot.hu
E-mail: paleoagi@gmail.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Alapanyagcsere

Az alapanyagcsere azt a legkisebb energia felhasználást jelenti, ami fenntartja az... Tovább

B12-vitamin

A B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet... Tovább

Tovább a lexikonra