notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ennyi mindenben segít a macskatartás

hirdetes

Ilyen szuper hatással van az egészségedre, ha macskád van

SFV

Azt már biztosan Te is sokszor hallottad, hogy a háziállatok tartása jó hatással van a mentális egészségre. De gondoltad volna, hogy a fizikális állapotodon is sokat segíthet például, ha van egy macskád? Mostani cikkemben összegyűjtöttem az orvosok és kutatók, valamint saját tapasztalataimat a macskatartással kapcsolatban. Olvass tovább, és tudd meg, mi mindenben segítenek ezek a kisebb-nagyobb szőrgombócok!

Ilyen szuper, ha macskád van!

Mielőtt azonban belekezdünk a cicatartás pozitív hatásainak elemzésébe, tisztázzuk: nem mindenkinek való macska. Nem szeretnénk senkit felelőtlen döntésre biztatni, csak akkor kötelezze el magát a cicatartásra, ha:

  1. Képes tartós elköteleződésre: Egy állat élete nem játék, nem plüssmackó, akit el lehet dobni. Egy állat tartása sok kötelezettséggel, lemondással és munkával jár. Ezzel tisztában kell lenni, a mérlegnek két oldala van, mindjárt jönnek a pozitívumok is, de a macskák és embertársaink érdekében ezeket is latba kell vetni, mielőtt összekötjük az életünket egy állattal. 
  2. Felelősséget tud érte vállalni: Egy macskát, vagy egy kutyát az ember magának vásárol, neki okoz örömet (és ad munkát). Ezt nem lehet másra, pl. a szomszédokra terhelni. Nagyon sok feszültséget, kapcsolatok elmérgesedését hozza, a szomszég ugató kutyája, vagy a macskaürülék a szomszéd kertjében. A régi mondás, hogy “Hát kutya, ugat.” nem igaz, ahogy a “Hát macska, nem köthetem meg...” ugyanúgy nem helytálló. A kutyát kutyaiskolába kell járatni, tanulja meg, mikor szabad, mikor nem ugatni. Cicát sem tarthatunk a szomszéd kárára, bármennyire is azt gondoljuk, a macska egy kedves állat, de ha ő nem akar a terasza pamlagán macskaszőrt látni, nekünk kell gondoskodni erről. Nekünk sem jó, ha a cicánkat váratlan baleset éri…. 
  3. hirdetes

Ezeket kell tehát átgondolni, mielőtt állattartásba kezdünk. Felelősség az állatok és embertársaink felé, ez legyen minden állattartás alapja! De most nézzük, miért is jóü, ha van cicánk! 

#1. érv a macskák mellett: Segítenek elűzni a stresszt


Ha egy cicának adunk otthont lakásunkban, akkor csökkenthetjük a feszültséget azzal, ha simogatjuk kedves kis lakótársunkat, vagy esetleg játszunk vele. Ráadásul ezt a tényt kutatások is bizonyítják, miszerint a macskagazdáknak alacsonyabb a stressz-szintjük.


#2. érv a macskák mellett: Olyan, mintha terápiára járnál


A fentebb említett játék és simogatás nem csak a stressz enyhítésében segít, de ahhoz is hozzájárul, hogy szervezetünkben oxitocin, azaz boldogsághormon termelődjön. Éppen ezért gyakran ajánlják pszichiáterek is a macskatartást olyanok, akik nemrég veszítették el egy kedves hozzátartozójukat, vagy esetleg érzelmi krízisben vannak. De nagy segítség lehet az autizmusos spektrumzavarral küzdő gyermekek számára is.

hirdetes


#3. érv a macskák mellett: Csökkentik a vérnyomást


Erről szintén született tanulmány is, és nem is olyan meglepő jelenség. Hiszen az állat és a gazda közt kialakuló bensőséges kapcsolat mindenkét félre pozitív hatással van.


#4. érv a macskák mellett: Kisebb esélye a stroke-ra


Ugyancsak tudományos megállapítás, hogy minden háziállat-tulajdonos közül a macskások azok, akiknél a legritkábban alakul ki stroke. Ennek hátterében nagy valószínűséggel az áll, hogy a macskák a legfüggetlenebb háziállatok mind közül.


#5. érv a macskák mellett: A szívbetegségek kialakulásának az esélyét is csökkentik


A Minnesota Egyetem kutatásai azt igazolták, hogy sokkal ritkábban – egészen pontosan 30-40%-kal – halnak meg olyanok szívbetegségekben akiknek van macskája, azokhoz képest akiknek nincs.
 

Nem csak ennyi érvünk van ám, olvass tovább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Jacuzzi

  A pezsgőfürdő használata kellemes közérzetet biztosít, relaxál, felfrissít. A... Tovább

Low carb diéta

Alacsony szénhidrát-bevitelen alapuló diéta. Tovább

Tovább a lexikonra
egészség lelki egészség megoldás megújulás