notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ötórányi mély alvással felér fél óra lebegés

hirdetes

Lebegéstartály: „negyven perc felért ötórányi mély alvással”

vitalzone.hu
Ötórányi mély alvással felér fél óra lebegés

Létezik tökéletes nyugalom?

„A sportolók nagyon megszereték a lebegésterápiát, itt ugyanis a külvilág teljes kizárásával csak saját gondolatainkra koncentrálhatunk” – magyarázza Benyák András, a magyar műugró-válogatott szövetségi kapitánya. „Akár válogathatunk is a minket foglalkoztató dolgok között, s feldolgozhatjuk azokat a problémákat, amelyek foglalkoztatnak. De akár teljesen ki is kapcsolhatunk, ekkor csak a pihenésre kell koncentrálnunk. Az élsportolók számára azonban a tudatosság, a koncentrációs készség javítása is tagadhatatlan előny, a kamrában töltött percek ugyanis ezt is fokozzák, nem beszélve a kreativitásról, vagy a tanulási képességünkről. Bent teljesen elvész az idő-, és térérzékünk, és egy nyugodt, totális ellazulást lehetővé tévő élményben lehet részünk.”


Benyák András szerint a lebegésterápiát érdemes reggel, munka előtt kipróbálni, ha este iktatjuk be ezt a programot, lehet, hogy nem tudunk majd elaludni, mivel a relaxáció hatására tettre késznek és életerősnek érezzük magunkat.

hirdetes

Tökéletes relaxáció?


"Az egész azzal kezdődött, hogy a mélytengeri búvároknál egy érdekes jelenségre figyeltek fel a kutatók - mesélte a hvg.hu-nak Süle-Szigeti Attila, a lebegéstartály hazai gyártója. Ha a fényhatár alá merültek és tartósan ott dolgoztak hallucinációkról számoltak be, a csendben lebegve eufórikus állapotba kerültek, ami azzal magyarázható, hogy fokozódott szervezetük endorfin (boldogsághormon) termelése." 

Ez a felismerés sarkalta a kutatókat arra, hogy kísérletekbe kezdjenek. 1950 körül a marylandi mentál-egészségügyi egyetemen kutatási célokra kifejlesztették a lebegéskabint (Elysium Float Tank). (A kezdeti bonyolult és nehézkes felszereltségét folyamatosan egyszerűsítették illetve tökéletesítették, míg a 70-es évek végére elnyerte a maira leginkább emlékeztető felszereltségét.) Hosszú évekig egyetemi neurológusok használták kutatásaikhoz, később más tudományos területek képviselőinek érdeklődését is felkeltette, elsősorban az emberi testre és tudatra gyakorolt előnyös hatásai miatt. A technológia egyre ismertebb lett, ma már megtalálhatók gyógyfürdőkben, szépség, és fitnessz központokban edzőtermekben, hivatásos sportkluboknál, nagyvállalatoknál, sőt nem ritka, hogy családi otthonokban is beszerelik. Annak ellenére, hogy egész Európában nagy sikernek örvend az új rekreációs mód, Magyarországon eddig visszafogott érdeklődés fogadta.

hirdetes

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Nadragulya

(Atropa Belladonna)   Jelentése   A belladonna azt jelenti, hogy szép hölgy. Ezt a... Tovább

ORAC

  Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás betegség egészség egészséges életmód életmód lelki egészség