notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sokan érintettek manapság a laktózérzékenységben, ismerd meg egy kicsit jobban!

hirdetes

Minden amit a laktóz érzékenységről fontos tudnod!

TB
Tudtad hogy a laktóztartalmú ételeket a felnőtt lakosság nagy százaléka nem tudja lebontani!

Szerencsére sok tejtermék már kapható mentes verzióban is!

Laktózérzékenység tünetei


A laktózérzékenység erős tünetekkel jár együtt. Ha egy érzékeny tejcukrot tartalmazó ételt fogyaszt első körben puffadás, hascsikarás, majd erős hasmenéses panaszokat tapasztalhat. Ha hosszabb ideig nem diagnosztizálják, és a beteg fogaszt tejcukrot tartalmazó ételeket, a tünetek állandósulnak, és a mindennapok részévé válnak, így történhet meg, hogy bizonyos puffadásos tünetei már annyira beépülnek a beteg életébe, hogy nem is tudja, hogy az amit érez az nem egészséges. Ezen kívül gyerekkorban viselkedési zavarokat okozhat, de az álmatlanság, fáradékonyság is jellemző a hosszú ideig nem diagnosztizált laktózérzékenyekre.


Diagnosztizálás


Találkozhatunk olyan orvossal, aki csak annyit mond a páciensnek, hogy igyon meg otthon egy pohár tejet, és ha rosszul lesz tőle, akkor laktózérzékeny. Azonban ma már léteznek vizsgálatok amikkel tökéletesen megállapítható, hogy milyen típusú laktózérzékenysége van a betegnek. Létezik egy szájnyálkahártyából vett minta alapján történő genetikai teszt, ami pontosan megtudja mondani, hogy fenn áll e laktózérzékenység vagy nem, illetve azt is meg tudja mondani, hogy ha van akkor melyik típus. Ez egy nagyon hasznos teszt, körülbelül 5000 forintba kerül, és 10 nap alatt meg is van az eredmény, amit kipostáznak. Már több központ is van az országban amik vállalják ezt a genetikai vizsgálatot, de postai úton is nagyon könnyen elvégezhető.

hirdetes
hirdetes

A másik vizsgálat kicsit kellemetlenebb, ez a terheléses, kilégzéses tesz. Ebben az esetben a betegnek kórházi környezetben meg kell innia bizonyos mennyiségű tiszta laktózt, és utána az orvosok figyelik a tüneteket. Bizonyos időközöngént a betegnek bele kell fújnia egy készülékben, ami megmutatja, hogy mennyi hidrogént lélegzik ki a páciens, és ebből megállapítható, hogy mennyi laktózt képes megemészteni az adott szervezet. Ez a teszt szintén nagyon hasznos, viszont nagyon sok kellemetlenséget okoz, és emellett azt nem tudhatjuk meg belőle, hogy hányas típusú laktózérzékenységről van az adott esetben szó. Ha kiderült a vizsgálatok során, hogy tényleg a laktáz enzim termelésének csökkenéséről van szó akkor kezdődhet a kezelés, a laktózmentes diéta.
 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Anticellulitisz masszázs

  Az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód elősegítik a méreganyagok... Tovább

VLCD

A VLCD a very low calory diet angol kifejezés rövidítése, mely a nagyon alacsony... Tovább

Tovább a lexikonra