notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sokan érintettek manapság a laktózérzékenységben, ismerd meg egy kicsit jobban!

hirdetes

Minden amit a laktóz érzékenységről fontos tudnod!

TB

A laktózérzékenység mára már igazi népbetegséggé nőtte ki magát. Sokak életét megkeseríti, azonban ha időben diagnosztizálják, és kezelik csak kisebb kényelmetlenséget okozhat, ezért fontos, hogy tudd mi is az a laktóz érzékenység valójában.

Tudtad hogy a laktóztartalmú ételeket a felnőtt lakosság nagy százaléka nem tudja lebontani!

A laktózérzékenység a tejben található tejcukor lebontásának zavara, képtelensége, aminek oka a lebontásért felelős laktáz enzimek hiánya, vagy a túl kevés enzimtermelődés. Ennek a betegségnek több formája létezik, ezért sokakban él zavaros kép a betegség tüneteivel és gyógyításával kapcsolatban. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság 75%-a küzd a tejcukor lebontásával, ami az ázsiai országokban 90%. Számos negatív tünete van, azonban még is nehéz felismerni a betegséget időben a tudatlanság miatt, és mert sok tünete beleillik más betegségek tünetegyüttesébe, és többnyire az orvosok is csak legvégső esetben gondolnak a laktóz emésztési zavarára. 


A laktózérzékenység fajtái


Három fő csoportot különböztetünk meg ha laktózérzékenységről beszélünk


Veleszületett laktázelégtelenség: Ez a fajta még csecsemőkorban jelentkezik, és ok borsot tör az anyukák orra alá. Szerencsére ez a fajta az idő előrehaladtával elmúlik, így csak azt a pár évet kell kibírni, viszont nagyon nem egyszerű a helyzet. A tünetmentességhez a szoptató anyuka teljes diétája szükséges, ugyan is az anyatejen keresztül is eljut a kicsi szervezetébe a laktóz, amit nem tud megemészteni. Legtöbbször a hasmenéssel hívja fel magára a figyelmet ez a betegség, azonban egy alattomos fajátja látszólag tünetmentes, de súlyosan károsítja a baba szervezetét. 

hirdetes


Elsődleges laktózérzékenység: A laktáz enzim termelődése ezekben az esetekben 10 éves kor környékén elkezd csökkenni, majd a bevitt ételek laktóztartalmától, és az életmódtól függően felnőtt korra akár teljesen le is állhat. Ebben az esetben a betegség genetikai eredetű, és gyógyíthatatlan, maximum a tünetek mérséklése, az emésztőrendszer megvédése lehet a kezelés, és a diéta célja. Egyes kutatások szerint ha időben diagnosztizálják, még mielőtt a tejcukrot lebontó enzim termelődése teljesen leállna, diétával hosszú évekig szinten tartható, és bár csökkent a megemészthető laktóz mennyisége, de egy kis diéta hiba, vagy ritkán elfogyasztott tejes ételek nem okoznak komolyabb problémát. A súlyosabb laktózérzékenység tünetei szigorú diéta mellett teljesen megszűnhetnek, azonban sosem ehet a beteg tejet tartalmazó ételeket.

hirdetes


Másodlagos laktózérzékenység: Környezetileg előidézett laktóz emésztési probléma, melyet az akut bélfertőzések váltanak ki, de a lisztérzékenység is kiválthatja. Ez egy átmeneti érzékenység, ami nem csak tünetmentesíthető, de a megfelelő diagnózis után akár gyógyítható is.
 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalara!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Atkins diéta

Sokan az Atkins módszernek köszönhetik ideális testalkatuk visszanyerését. Az Atkins könyv... Tovább

Diéta

  A diéta fogalma : A diéta fogalma a közhasználatban egyrészt az... Tovább

Tovább a lexikonra