Hasznos volt számodra a szótárunk?
Mondd el mennyire!
Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a szénhidrát-anyagcserében, miután a piroszőlősav dekarboxilezését végző enzim koenzimje, energiát generál, segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében.
A tiamin-szükséglet a szénhidrátbevitellel függ össze, a gyakorlatban az energiabevitellel számolnak. Felnőttek számára 0,125/1000 kJ tiamin bevitele ajánlott, ami legalább 1 mg tiamint jelent naponta. Az idős emberekben a rosszabb tiamin felhasználás miatt 1 mg/nap bevitel javasolt még akkor is, ha energiabevitelük kisebb, mint 8 MJ/nap.
A hiánybetegség a tejsav és a piroszőlősav felhalmozódását okozza a szervezetben, neuraszténiás tünetekkel, étvágytalansággal jár, szívgyengeség és keringési elégtelenség léphet fel. Ennek eredménye a fáradtság, a gyengeség, a depresszió, valamint egyes bélrendszeri problémák.
A B1-vitamin hiánya okozza – főleg a keleti országokban – a beriberi nevű betegséget. Felfedezése és gyógyítása Christiaan Eijkmann malájföldi holland katonaorvos nevéhez fűződik.
A felfedezés története: Eijkmann idejében ezt a betegséget fertőző eredetűnek gondolták, mert a gyarmatokon tömegesen jelentkezett. A tünetek előterében a perifériás idegek gyulladása áll, amely izomsorvadáshoz, és bénuláshoz vezet. Eijkmann felfigyelt arra, hogy a fogház udvarán tartott tyúkok, amelyek a fogház lakóihoz hasonló tüneteket mutattak, egyik napról a másikra meggyógyultak. Az ok után kutatva kiderítette, hogy a tyúkok táplálkozását megváltoztatták. Addig a foglyok által is fogyasztott hántolt rizst ették, gyógyulásukat az idézte elő, hogy takarékossági okokból az olcsóbb hántolatlan rizst kapták. Eijkmann kísérletet végzett feltevése igazolására, és bebizonyította, hogy a rizs héjában levő anyag hiánya a felelős a beriberi kialakulásáért. Ezt az anyagot ellenméregnek gondolta. Eijkmann 30 évvel később Nobel-díjat kapott, amikor Funk felfedezése nyomán a vitamin fogalmát megismerte a világ.
Tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a barnakenyér, a hüvelyesek, az élesztő.
Hasznos volt számodra a szótárunk?
Mondd el mennyire!
Szavazatok száma: 234
Átlagos értékelés: 4.7
Ha egy kis lakásban élünk, akkor mindannyian tudjuk, hogy a helykihasználás kulcsfontosságú. Azonban nemcsak praktikus bútorokkal és berendezési tárgyakkal érhetünk el hatékony...
Szálloda tulajdonosaként nem csak alvó- és étkezési helyet biztosít, hanem élményt is teremt vendégeinek. Egy sikeres wellness szálloda vagy panzió működtetése alapos...
Az Instagram a digitális kommunikációs stratégia hatékony fejlesztésének alapvető eszközévé vált. De miért fontos szállodatulajdonosként jelen lenni ezen a hálózaton, és...
A leginkább csak B-komplex néven emlegetett B-vitaminok elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez. A legtöbb nő viszont ódzkodik ilyen típusú vitamint szedni, mivel...
A granolaszeletek papíron egészséges, ízletes nassolnivalók, azonban a boltokban kapható termékek többsége nem csak túl drága, hanem rendszerint tele is van felesleges cukrokkal...
A sárgarépa amellett, hogy finom, rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Jó hatása van a szem, a bőr, az emésztő rendszer és a fogak egészségére.
Habár a melegre még várnunk kell egy kicsit, sokan már most azon törik a fejüket, hogy idén milyen tavaszi finomságokkal egészíthetik ki fogásaikat.
Egy jó zsírégető diétának az egész évben használt veheted. Ha azonban ismered magadat, és tudod, hogy az ünnepek során ígyis-úgyis elcsábulsz majd a súlyos karácsonyi...
Sokszor van az, hogy tennünk kell egy kis időutazást annak érdekében, hogy olyan dolgokat találjunk, amik a természet erejével, mindenféle modern dolog, mesterséges varázslat...
A homoktövis kevésbé ismert, pedig nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre nézve. Számos olyan gyakori betegség van, melyekre tökéletesen alkalmazható a homoktövis,...
A reggeli, mint tudjuk, a nap legfontosabb étkezése, azonban sokaknak nincs elég idejük arra, hogy minden egyes nap kiegyensúlyozott, laktató, egészséges reggelit készítsenek...
Sokunk számára a kenyér táplálkozásunk alapját képezi, így nap mint nap fogyasztjuk. Sokan próbálunk egészségesebbeket választani, de mivel sokat nem tudunk összetevőikről...