notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kelj korán és sok előnyöd fog származni

hirdetes

Mi hasznunk származhat a korán kelésből?

SFV

Nincs olyan sikeres sportoló, aki ne mondaná el egy-egy interjúban, hogy a felkelő nap általában már az uszodában, az edzőteremben vagy a sportpályán találja. A sikeres cégvezetők, üzletemberek közül is sokan esküsznek a korán elkezdett munkanap hatékonyságára.

Mi hasznunk származhat a korán kelésből?

Az akaraterő elpárolog az esti órákra, többek között ennek köszönhető az is, hogy mindig este szegjük meg a diétát, hogy fáradtan rosszabb döntéseket hozunk – állítja Roy Baumeister, a floridai egyetem professzora, aki csoportos tesztekkel bizonyította a korán kelés előnyeit. Kora reggel ugyanis, amikor „akaraterőtárunk” még feltöltött állapotban van, optimistán állhatunk neki a nehezebb feladatoknak is.


Laura Vanderkam amerikai író, újságíró nagyvállalati vezetőket kérdezett meg reggeli szokásaikról: 90 százalékuk már hat előtt talpon van – köztük keretes írásunk szereplői is. A legsikeresebb cégvezetők állítólag azért pattannak ki korán az ágyból, mert a reggeli órákat teljes egészében „a kezükben tarthatják”. A munkaidőt felemésztik a telefonhívások, az értekezletek, váratlan események, korán viszont jut idő… de mire is?


A testmozgás és nagy gondolatok idej


A legtöbb sikeres vállalatvezető testedzésre, futásra, személyi edzésre, jógára használja ki a reggelt, ami ráadásul csökkenti a stresszt, ezáltal fogyaszt és segít az alvásban is.
A komoly odafigyelést és hosszabb, megszakítás nélküli időt igénylő feladatokon is jobb reggel dolgozni, amikor nem vonja el a figyelmünket annyi minden. Főként azoknak fontos ez, akiknek állandóan tele van a naptáruk, és sok alkalmazottal, üzleti partnerrel dolgoznak.


Ugyanez igaz az olyan hobbikra, szenvedélyekre is, amelyekre nap közben vagy este végképp nincs idő. Sem a munka, sem a család nem kedvez a szabadidejükben regényt íróknak, festegetőknek, az pedig elég valószínűtlen, hogy majd adódik 3-4 hónap vállalkozók, cégvezetők életében, amikor csak ilyesmivel foglalkozhatnak.


Híres korán kelők


Tim Cook, az Apple vezére | Elsőként érkezik és utolsóként távozik az irodából, de már fél öttől e-mailekkel bombázza kollégáit. Fél órán belül az edzőteremben találjuk, hétkor pedig már az íróasztalánál.


Bob Iger Disney-főnök | Fél ötkor kel, mert ilyenkor pótolja a napközben kimaradt programokat. Persze már akkor is jellemző rá a multitasking: egyszerre olvas újságot, küld e-maileket, hallgat zenét és edz.

hirdetes


Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója | A hírhedten munkamániás cégvezető torinói és michigani irodája között osztja meg az idejét. Amikor a tengerentúlon van, reggel fél négykor kel, hogy tudjon foglalkozni az európai ügyekkel. Nem ismeri a hétvégét, sem az ünnepnapot – és a munkatársaitól is ugyanezt várja el.


Richard Branson, a Virgin-csoport alapítója | A világ leghíresebb üzleti hippije saját szigetén háromnegyed hatkor ébred, mert ilyenkor süt be a nap az ablakán. Először úszni megy, majd megreggelizik és munkához lát.


Ursula Burns, a Xerox vezére | Interjúban mondta el, hogy minden nap negyed hatkor ébred, pedig általában éjfélig dolgozik. A hajnali órán általában e-maileket ír és olvas, hetente két alkalommal reggel hatkor személyi edzőhöz jár.


Paul Polman, az Unilever vezetője | A holland származású üzletember azért megy be reggel hatkor az irodájába, hogy egy órát izzadhasson a futópadon. Saját bevallása szerint ilyenkor gondolja át a rá váró napi teendőket.


Párbeszéd, üzlet és hírek


hirdetes
Vacsorakészítés, a gyerekek ágyba fektetése, jobb esetben fáradt tévézés, rosszabb esetben további munka jellemzi sok pár estéjét. Ha akkor nem jut idő a közös élet dolgainak átbeszélésére, érdemes azokat reggelre áttenni. A magyarországi állampapírokban is érdekelt BlackRock befektetési cég ügyvezetője, Obie McKenzie például vonaton ingázik New York-i irodája és kertvárosi otthona között. Reggel együtt utazik a feleségével, így van egy órájuk megbeszélni a napi teendőket, fontos ügyeket.


Népszerű formája a kapcsolatépítésnek az üzleti reggeli, amelyet hazánkban is művel több-kevesebb sikerrel néhány hálózat. E találkozók néhány esetben szigorúbb, néhány esetben lazább szabályok szerint zajlanak, de a lényeg, hogy a résztvevők bemutatkozzanak egymásnak, és gyümölcsöző üzleti partnerkapcsolatokra tegyenek szert.


Bár a 24 órás online jelenlét miatt átalakult a hírfogyasztás, a reggeli hírek műfaja belénk van kódolva. Sok üzletembernek nincs máskor ideje a számára lényeges vagy izgalmas információk átolvasására, így már kora reggel asztalra kerül az újság, a tablet vagy a mobil. A hírolvasás vagy -hallgatás kombinálható a testmozgással is: így csinálja például a GE vezetője, Jeff Immelt is. Ahogy Laura Vanderkam megjegyzi: mire az elfoglalt vezetők munkába érnek, már tudják, mi történt a világban.


Hogyan vegyük rá magunkat?


Mondani sokkal könnyebb, mint megcsinálni: a koránk kelés beépítését életünkbe esténk átalakításával kell kezdenünk – javasolja Julie Morgenstern, aki Ne olvass e-mailt reggel címmel könyvet is írt a témáról. Értelmezése szerint a kakasszóra ébredés nem azt jelenti, hogy amúgy is alváshiányos életünket még egy órányi pihenéstől meg kellene fosztanunk. A korán keléshez korán is kell lefeküdni, és annyit aludni, amennyit szervezetünk megkíván.


Éppen ezért azt javasolja, minden esti tevékenységet igazítsunk a korai ágyba bújás időpontjához. Két-három órával előtte vacsorázzunk meg, hogy legyen időnk megemészteni a falatokat. A fennmaradó időt, ha lehet, töltsük távol a képernyőktől (tévétől, számítógéptől, tablettől), mert ezek az eszközök túlzottan stimulálók ahhoz, hogy utána könnyen lecsukódjon a szemünk.


Mindemellett a reggelre is érdemes időben felkészülni: ha túlságosan nagyszabású terveket szövünk a hajnali órákra, azok nyomasztó hatása miatt nem leszünk majd hatékonyak. Ezért készítsük elő a terepet még előző nap, tegyük rendbe például az íróasztalt, ha dolgozni fogunk. Érdemes tanulni a babáktól is, akiket esténként szigorú rituálé keretében lehet csak viszonylag rövid idő alatt elaltatni.
 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Csalán

Latin neve: Urtica dioica   Eredete, élőhelye   Európában őshonos,... Tovább

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtek... Tovább

Tovább a lexikonra
alvás betegség cukor cukorbetegség diéta divat édesség edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés élelmiszer életmód