notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kávé koffeintartalma: típusok, márkák és elkészítési mód szerint

hirdetes

Mennyi koffein található a különböző kávétípusokban?

SzSz
kávé

Mi befolyásolja a koffein tartalmát?


A különböző kávébabok különböző mennyiségű koffeint tartalmaznak. Egy csésze kávé koffeintartalmát számos tényező befolyásolja. Az egyik fő tényező a kávébab típusa. Számos különböző kávéfajta van, és a különböző növények kávébabjai koffein-tartalmukban változók.

A kávébab előállítására szolgáló két legnépszerűbb növényfaj:

  • Coffea arabica , amelyet az emberek általában Arabica néven említenek.
  • Coffea canephora , amit a legtöbb ember Robusta néven ismernek.

Egy 2016-os tanulmány szerint a Robusta kávébab általában körülbelül kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica bab. A kutatók megállapították, hogy az Arabica bab 34,1–38,5 g koffeint tartalmaz egy kilogramm száraz kávéban, míg a Robusta bab 68,6–81,6 g koffeint tartalmaz ugyanennyi mennyiségben. 

Egyéb tényezők, amelyek befolyásolhatják a koffein mennyiségét egy csésze kávéban:

  • a pörkölés típusa
  • a főzési módszer
  • az őrölt kávé mennyisége

Egyéb koffeinforrások


Bár a kávé valószínűleg a koffein legnépszerűbb forrása, sok más étel és ital is tartalmazza ezt az összetevőt.

Tea


A tea különböző mennyiségű koffeint tartalmaz, de ez általában kevesebbet, mint egy hasonló méretű csésze kávé. Például egy csésze zöld tea kb. 28 mg koffeint tartalmaz, míg ugyanennyi fekete tea körülbelül 47 mg koffeint tartalmaz.

hirdetes

Energiaitalok


Az energiaitalok gyakran nagyon nagy mennyiségű koffeint és cukrot tartalmaznak. Ez a koffein lehet szintetikus vagy természetes forrásokból, például guarana levelekből. Az energiaitalok koffein tartalma jelentősen változik a márkák között. Ezeknek az italoknak a koffein tartalma általában 40-250 mg. Azonban néhány energiaital-márka legfeljebb 316 mg koffeint tartalmazhat.

Csokoládé


A csokoládé természetesen koffeint tartalmaz, de ennek mennyisége a csokoládé kakaótartalma szerint változik. A sötétebb csokoládé általában több koffeint tartalmaz, mint a tejcsokoládé.

Például 100 gramm csokoládé koffeintartalma:

  • 45–59% kakaótartalom: 12 mg
  • 60–69% kakaótartalom: 24 mg
  • 70–85% kakaótartalom: 23 mg 

Koffein ajánlott napi bevitele

hirdetes


Egyes táplálkozási iránymutatások szerint a felnőtteknek napi 400 mg koffeint fogyaszthatnak. Nincsenek meghatározott iránymutatások a gyermekek számára, de általában náluk nem ajánlott a koffeinbevitel. A 12-18 év közötti serdülőknek napi 100 mg-nál kevesebb koffeint kell fogyasztaniuk.

A koffein azonban nagyobb hatást gyakorolhat a 12 év alatti gyermekekre, mert kisebb súlyúak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kisgyermekek átlagosan 2,5 mg koffeint tolerálhatnak 1 kg testtömegre nézve.

 


Túl sok koffein hatása


A túl sok koffein fogyasztása fejfájást és ingerlékenységet okozhat. A koffein mérsékelt fogyasztása általában a legtöbb ember számára biztonságos. A túl sok koffein azonban káros mellékhatásokat okozhat.

Ezek a mellékhatások a következők lehetnek:

  • fejfájás
  • nyugtalanság
  • idegesség
  • szorongás
  • ingerlékenység
  • remegés
  • gyors szívverés
  • alvás vagy álmatlanság
  • gyomorrontás
  • hányinger
  • hasmenés
  • gyakori vizelés

Egy csésze kávé koffein tartalma jelentősen változhat. A koffeintartalmat befolyásoló tényezők közé tartozik a főzési módszer, a kávébab típusa és az egyén által használt őrölt kávé mennyisége.

Egy csésze kávé körülbelül 80–100 mg koffeint tartalmaz, de néhány kávéital jelentősen többet tartalmazhat. A koffein egyéb forrásai közé tartoznak az energiaitalok, üdítőitalok, csokoládé és néhány fájdalomcsillapító gyógyszer. A túl sok koffein fogyasztásának mellékhatásai lehet a fejfájás, alvási nehézségek, gyomor-bélrendszeri problémák és az idegesség.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

B9-vitamin

Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak,... Tovább

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtek... Tovább

Tovább a lexikonra