notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kettlebell edzés mindenkinek

hirdetes

A legjobb gömbsúlyzó gyakorlatok egy egésztestes alakformáláshoz

Sz.F.

Egy konditerembe (vagy sportszerüzletbe) belépve számtalan olyan dologgal találkozhatsz, amit még életedben nem láttál, vagy csak sosem tudtad, hogy mihez kezdhetnél velük, ha egy a kezed ügyébe kerülne. Sokak számára a gömbsúlyzó is az ilyen titokzatos tárgyak közé tartozik, pedig egy rendkívül népszerű és hatékony eszközről van szó, amit számtalan módon felhasználhatsz tested erősítésére és formálására.

Kettlebell edzésterv, ami mindenki számára hasznos!

Mi is az a kettlebell?

A kettlebell, vagyis a gömbsúlyzó neve igazán beszédes: lényegében egy gömb (gyakran talpas gömb, hogy ne guruljon el, ha leteszik), aminek egy zárt fogantyúja van. Amilyen egyszerű a designja, legalább annyira zseniális is. Az eszköz súlypotnja nem a fogantyú közepén található, hanem (kialakításának köszönhetően) attól függően változik, hogy éppen milyen gyakorlatra használod a súlyzót. Ez teszi olyan hihetetlenül sokoldalúvá!

A gömbsúlyzóval akár egy egész testet megmozgató gyakorlatsort is végigcsinálhatsz, ami többek között az előbb említett váltakozó súlypontnak köszönhető. Főleg a központi izmok és a vállak erősíthetők vele, de a gömbsúlyzózás javítja a test stabilitását is. Természetesen mint minden más gyakorlatnál, a gömbsúlyzózásnál (bármelyik változatát is csinálod) ügyelni kell a megfelelő testtartásra is, hiszen csak így biztosítható, hogy a lehető leghatékonyabban erősítsd izmaidat és elkerüld a baleseteket is.

Számít persze az is, hogy milyen nehéz súllyal végzed a gyakorlatokat. Az ideális súly egyéni, és mindenki más és más súlyokkal érheti el a legjobb eredményeket. A gömbsúlyzók nagyvonalakban három kategóriába – könnyű, közepes, nehéz – sorolhatók súlyuk alapján. A különböző emelgetéseket más és más súlyokkal kell végezni. Érdemes észben tartani, hogy valószínűleg nehezebb súllyal is végezhetsz néhány kétkezes emelést, mint gondolnád, hiszen az ilyen gyakorlatok jó részében inkább erős lábakra van szükség. A következőkben felsorolt gömbsúlyzós gyakorlatokból érdemes többet is kiválogatni, hogy minél több izmodat megmozgathasd edzéseid során! Lapozz egyet, megéri! 

Kettlebell edzésterv, ami mindenki számára hasznos!

1. Lendítés (Kettlebell swing)

Egy egésztestes gyakorlat, ami főleg a farizmokat és a térdinakat célozza meg, mert az erőkifejtés az alsó testben történik. Fogj meg egy közepes súlyú gömbsúlyzót mindkét kezeddel és állj csípőszélességnél nagyobb terpeszbe. Nyomd hátra a csípődet, hajlítsd be a térdeidet és ereszd a súlyt a lábaid közé. Feszítsd be farizmaidat és nyomd ki előre a csípődet hogy a súlyt vállmagasságba emeld – karjaid eközben maradjanak egyenesek, központi izmaid pedig feszesek. A mozdulatsor ez után megfordul: ereszd vissza a súlyt a lábaid közé. Ez volt egy ismétlés. A lendítést lépcsőzetesen is végezheted. Kezdj 20 ismétléssel egy könnyebb súllyal, majd jöhet 15 ismétlés egy közepessel, végül pedig 10 egy nehézzel.

2. Egykezes lendítés (Single-arm kettlebell swing)

hirdetes

Akárcsak a sima lendítés, ez az egész testre kihat, de a hangsúly továbbra is a térdinakon és a farizmokon van. Azzal azonban, hogy egy kezeddel csinálod, megdolgoztatod a széles hátizmodat is az adott oldalon. Fogj meg egy közepes súlyú gömbsúlyzót mindkét kezeddel és állj csípőszélességnél nagyobb terpeszbe. Guggolj addig, míg combjaid majdnem teljesen párhuzamossá nem válnak a padlóval, eközben pedig ereszd a súlyt a lábaid közé. Nyomd ki előre a csípődet, egyenesítsd ki a térdeidet, és egyenes karral lendítsd a súlyt mellmagasságba. Guggolj vissza és lendítsd a súlyt a lábaid közé. Ez egy ismétlés, 3x12 ismétlést végezz oldalanként.

3. Gömbsúly-emelés (Kettlebell deadlift clean)

Ez a gyakorlat a széles hátizmokat, a farizmokat és a központi izmokat dolgoztatja meg. Állj csípőszélességű terpeszbe és helyezz egy közepes súlyú gömbsúlyzót a lábaid közé. Guggolj le egyenes háttal, és fogd meg a súlyzó fogantyúját az egyik kezeddel úgy, hogy a hüvelykujjad ezen a kezeden magad mögé mutasson. Állj fel egy gyors mozdulattal és ezzel az erővel emeld fel a súlyzót is a mellkasodhoz. A súlyzónak egy dugóhúzó-forgást kell végeznie a csuklód körül, hogy a mozdulat végére a mellkasod közepe elé érkezzen. Ez után guggolj le újra. Ez egy ismétlés. Mindkét oldaladon 3x8-12 ismétlést végezz.

Kettlebell edzésterv, ami mindenki számára hasznos!

4. Szumóemelés (Kettlebell sumo deadlift)

Ez a gyakorlat a farizmokat, a központi izmokat és a hátat célozza meg. Állj vállszélességű terpeszbe, 45 fokban kifelé fordított lábfejekkel. Guggolj le és fogj meg egy nehéz gömbsúlyzót. A talpaidat lefelé nyomva állj fel, eközben pedig tartsd egyenesen a karjaidat. Ez egy ismétlés. Összesen 3x8-12 ismétlést végezz.

5. Román gömbsúly-emelés (Romainan deadlift with kettlebell)

Ez a gyakorlat a farizmokat, a hátat és a térdinakat mozgatja meg. Állj szűk, csípőtávolságú terpeszbe, a lábaid előtt pedig legyen egy nehéz gömbsúlyzó. Hajolj le és ragadd meg a súlyt mindkét kezeddel, kinyomott mellkassal, ügyelve arra, hogy a vállaid eközben végig magasabban legyenek, mint a csípőd. Feszítsd be a farizmaidat felállás közben, és emeld fel a súlyt. Ez után lassan ereszd vissza. Ez egy ismétlés. 3x8-12 ismétlést végezz a gyakorlatból.

6. 8-as (Figure 8)

Állj csípőtávolságnál szélesebb terpeszbe, térdeidet pedig hajlítsd negyed guggolásba. A hátad legyen egyenes, mellkasod pedig maradjon felül. Fogj meg egy közepesen nehéz gömbsúlyzót és tartsd meg a bal lábad mögött úgy, hogy az egyik kezeddel a lábaid mögött nyúlsz át, hogy megtartsd, a másikkal pedig a tested mellett. A bal karoddal lendítsd a bal lábad elé bal oldalról, majd vissza a lábaid közé, és a jobb lábad mögé. Amikor újra a lábaid közé ér, fogd meg a jobb kezeddel is a hátad mögött jobb oldalról, majd ezzel a lendülettel folytasd a gyakorlatot. A lényeg az, hogy egy fektetett 8-ast írj le a lábaid körül a súllyal. Amikor a súly visszaér a lábaid mögé és a jobb kezeddel is megfogod, akkor van kész egy ismétlés. Mindkét oldalról 3x8-12 ismétlést végezz.

hirdetes

Kettlebell edzésterv, ami mindenki számára hasznos!

7. Glória (Halo)

Ez a gyakorlat csak a tricepszet és a bicepszet célozza meg, de azokat nagyon hatékonyan. Állj csípőszélességű terpeszbe. Emeld a gömbsúlyzót a mellkasod elé úgy, hogy karjaid egyenesek legyenek és csak a könyöknél legyenek behajlítva – ügyelj rá, hogy a gyakorlat során végig maradjanak behajlítva. Kezdj el körözni a súllyal a fejed körül balról jobb irányba. Egy kör egy ismétlés. Mindkét oldalon végezz 3x8-12 ismétlést.

8. Oldalsó kinyomás (Side press)

Azzal, hogy mozgás közben nyomod ki a fejed felett a gömbsúlyzót, próbára teszed vállaid stabilitását. Az oldalsó bedőlés a farizmokat erősíti. Térdelj le a bal térdedre és fogj meg egy könnyű gömbsúlyzót a jobb kezeddel. Nyomd ki magad fölé a súlyt, miközben egyszerre a bal oldaladra is dőlsz – a bal tenyered teljes felületével támaszd meg magad. Térj vissza a kezdő térdelő pózba. Ez egy ismétlés. Mindkét oldalon 3x8-12 ismétlést végezz.

9. Szélmalom (Windmill)

Ez a gyakorlat a vállak stabilitását teszi próbára, illetve megdolgoztatja a ferde hasizmokat, a térdinakat és egyéb részeket is. Fogj meg egy könnyű gömbsúlyt a bal kezeddel és állj csípőszélességnél nagyobb terpeszbe. A lábujjaid nézzenek balra magad elé. Emeld a súlyt a bal válladhoz, majd nyomd ki magad fölé. Forgasd a mellkasodat balra és közben nézz fel a súlyzóra, amint megpróbálod megérinteni a jobb lábfejedet a jobb kezeddel és amint a csípődet a lábujjaiddal ellentétes irányba (jobbra hátulra) nyomod. Állj meg egy pillanatra, majd egyenes bal karral térj vissza a kezdő pozícióba. Ez egy ismétlés. Mindkét oldalon 3x8-12 ismétlést végezz.

Kettlebell edzésterv, ami mindenki számára hasznos!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Mangán

A mangán olyan ásványi anyag, amely sok enzim működésének beindításához és... Tovább

Kardio edzés

  Cardio vagy kardio: A cardio- előtag jelentése; szívvel kapcsolatos. Testmozgás kapcsán... Tovább

Tovább a lexikonra