notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Keleti orvoslás

hirdetes

A keleti gyógyítás hagyományai

Puskás Rékka

A Távol-Kelettől átvett gyógymódok, orvoslási rendszerek Európában is kezdenek elterjedni. Egyre többen akarják elsajátítani az elsősorban kínai technikákat, és meglehetősen szokatlan nézeteket. Mindez persze nem véletlen, hiszen az ősi hagyományokat követve, mára hihetetlenül kifinomult az orvostudományuk, persze nem abban az értelemben, ahogy elsőre gondolnánk.

A keleti gyógyítás hagyományai

A kínai orvoslás elméletrendszere meglehetősen abszurdnak hathat a nyugati világ orvosai számára. Sajátos ismeretrendszert alakítottak ki, több ezer éven keresztül csiszolva ezt a tudást. A hagyományos kínai orvoslás értelmében két kategóriába sorolják a gyógymódokat, illetve a megbetegedéseket. Ettől függően alkalmazzák a gyógyszeres és ételterápiákat, valamint az akupunktúrát, moxibuszciót, illetve a köpölyözést.

A kínai orvoslás középpontjában nem az élet hosszabbá tétele áll, hanem az egészség minél tovább tartó megőrzése, így tehát felejtsük el azokat az elméleteket, melyek szerint a kínaiak közül néhányan a gyógyterápiáik miatt élhetnek olyan sokáig. Elsődleges különbség a nyugati orvoslással szemben, hogy a kínai nem választja el az ember egyes területeit egymástól. Az egész embert veszi figyelembe, amikor gyógyításról van szó, tehát egy orvos több területhez is ért. Ebbe az egészbe beletartozik a szellem, vagyis a lélek is.

Úgy tartják, hogy csupán a testi-lelki egyensúllyal tartható fenn az egészség, tehát a kettőt elválasztani egy megbetegedés esetén, nem lehet. Éppen ezért, amikor diagnózist állítanak fel, négy lépcsős módszert alkalmaznak: megtekintés, meghallgatás - kérdezés, szaglás, tapintás. Teljeskörű vizsgálatnak vetik alá a pácienst, mielőtt a kezelésről döntenének.

Akupunktúra

Az egyik legismertebb kezelés, mely során vékony tűket helyeznek el a testfelszín bizonyos pontjain. (Elméletileg, ha megfelelő ember végzi, nem is lehet érezni.) Ezen pontok ingerlésével befolyásolni lehet a különböző élettani folyamatokat. Nem csupán az embereknél, az állatok esetében is alkalmazható módszer. Segítségével csillapíthatóak bizonyos fájdalmak, erősíthető az immunrendszer, szabályozható a vérkeringés sőt, a leszokásban is segít, továbbá az alvászavar és a depresszió bizonyos fajtáira is jó hatással van.

hirdetes

Moxibuszció

Az eljárás során egy moxaüröm nevű gyógynövény rudat gyújtanak meg, mellyel az adott testfelszínt hővel ingerlik. Fájdalomcsillapításra és keringésjavításra használják. A moxaüröm egyébként belsőleg is fogyasztható. Erre a célra elsősorban azért kiváló, mert jól kiszárítva egyenletes hővel és lassan ég. A moxázásnak más elterjedt változata is van, például Európában úgynevezett moxapálcát használnak, ami közel ugyanúgy működik.

hirdetes

Köpölyözés

A keleti és a nyugati gyógyászatban a köpölyözést igen eltérő módon használják. Míg Kínában egy összetett kúra részeként többször megismételve, addig nyugaton önmagában használják, általában csak egy-egy alkalommal. 

Üvegből vagy bambuszból készült vákuumpoharakat tesznek a kérdéses területre mindössze néhány percre. Ezzel Kínában az energiaáramlást, vagyis a csí áramlását befolyásolják elsősorban. Amerikában és Európában az izomfájdalmakra, lazításra, vérpezsdítésre, de légzési panaszokra is alkalmazzák.

Mindezt speciális „csészékkel” végzik. Felmelegítik a levegőt az edényben, így az kitágul és kiáramlik a csészéből. Miközben lehűl a csésze és a benn maradt levegő, vákuum alakul ki, ily módon a csésze szívóhatást fog gyakorolni a bőrre, a véredényekre és a vérre.

Tornagyakorlatok

Kínában köztudottan sokféle mozgásforma létezik, ezek többnyire a harcművészethez tartoznak, de előszeretettel alkalmazzák a testi-lelki harmónia megőrzésére is. Egyik ilyen mozgásformájuk a tai-ji, vagy tajcsicsuan, mely kifinomult mozdulataival a teljes testet átmozgatja, emellett jó hatással van a lélekre is. A mozdulatokhoz elengedhetetlen a laza izomzat és a megfelelő testtartás, éppen ezért jó hatást gyakorol az élettani funkciókra, a vérkeringésre és a lelki béke megtartására.

A legtöbb iskolában is bevett gyakorlat, mellyel a napot indítják. Harci eszközként is kezelik, hiszen a mozdulatok benne vannak a többi önvédelmi koreográfiában is. A testi és lelki hatásai mellett a tai-ji egy úgynevezett szellemi út is. A taoista tanítások, és a mozgás közben végzett meditáció által az ember fejlődését tűzi ki céljául.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Aloe vera

Eredete   Az Aloe vera Afrika szubtrópusi, homokos területeiről származik, a... Tovább

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség egészséges életmód életmód lelki egészség méregtelenítés