notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Keleti orvoslás

A keleti gyógyítás hagyományai

T.J.Lora
hirdetes

A Távol-Kelettől átvett gyógymódok, orvoslási rendszerek Európában is kezdenek elterjedni. Egyre többen akarják elsajátítani az elsősorban kínai technikákat, és meglehetősen szokatlan nézeteket. Mindez persze nem véletlen, hiszen az ősi hagyományokat követve, mára hihetetlenül kifinomult az orvostudományuk, persze nem abban az értelemben, ahogy elsőre gondolnánk.

A keleti gyógyítás hagyományai

A kínai orvoslás elméletrendszere meglehetősen abszurdnak hathat a nyugati világ orvosai számára. Sajátos ismeretrendszert alakítottak ki, több ezer éven keresztül csiszolva ezt a tudást. A hagyományos kínai orvoslás értelmében két kategóriába sorolják a gyógymódokat, illetve a megbetegedéseket. Ettől függően alkalmazzák a gyógyszeres és ételterápiákat, valamint az akupunktúrát, moxibuszciót, illetve a köpölyözést.

 

A kínai orvoslás középpontjában nem az élet hosszabbá tétele áll, hanem az egészség minél tovább tartó megőrzése, így tehát felejtsük el azokat az elméleteket, melyek szerint a kínaiak közül néhányan a gyógyterápiáik miatt élhetnek olyan sokáig. Elsődleges különbség a nyugati orvoslással szemben, hogy a kínai nem választja el az ember egyes területeit egymástól. Az egész embert veszi figyelembe, amikor gyógyításról van szó, tehát egy orvos több területhez is ért. Ebbe az egészbe beletartozik a szellem, vagyis a lélek is.

 

 

Úgy tartják, hogy csupán a testi-lelki egyensúllyal tartható fenn az egészség, tehát a kettőt elválasztani egy megbetegedés esetén, nem lehet. Éppen ezért, amikor diagnózist állítanak fel, négy lépcsős módszert alkalmaznak: megtekintés, meghallgatás - kérdezés, szaglás, tapintás. Teljeskörű vizsgálatnak vetik alá a pácienst, mielőtt a kezelésről döntenének.

 

 

Akupunktúra

 

Az egyik legismertebb kezelés, mely során vékony tűket helyeznek el a testfelszín bizonyos pontjain. (Elméletileg, ha megfelelő ember végzi, nem is lehet érezni.) Ezen pontok ingerlésével befolyásolni lehet a különböző élettani folyamatokat. Nem csupán az embereknél, az állatok esetében is alkalmazható módszer. Segítségével csillapíthatóak bizonyos fájdalmak, erősíthető az immunrendszer, szabályozható a vérkeringés sőt, a leszokásban is segít, továbbá az alvászavar és a depresszió bizonyos fajtáira is jó hatással van.

hirdetes

 

 

 

Moxibuszció

 

Az eljárás során egy moxaüröm nevű gyógynövény rudat gyújtanak meg, mellyel az adott testfelszínt hővel ingerlik. Fájdalomcsillapításra és keringésjavításra használják. A moxaüröm egyébként belsőleg is fogyasztható. Erre a célra elsősorban azért kiváló, mert jól kiszárítva egyenletes hővel és lassan ég. A moxázásnak más elterjedt változata is van, például Európában úgynevezett moxapálcát használnak, ami közel ugyanúgy működik.

 

 

 

Köpölyözés

 

A keleti és a nyugati gyógyászatban a köpölyözést igen eltérő módon használják. Míg Kínában egy összetett kúra részeként többször megismételve, addig nyugaton önmagában használják, általában csak egy-egy alkalommal. 

 

 

Üvegből vagy bambuszból készült vákuumpoharakat tesznek a kérdéses területre mindössze néhány percre. Ezzel Kínában az energiaáramlást, vagyis a csí áramlását befolyásolják elsősorban. Amerikában és Európában az izomfájdalmakra, lazításra, vérpezsdítésre, de légzési panaszokra is alkalmazzák.

hirdetes

Mindezt speciális „csészékkel” végzik. Felmelegítik a levegőt az edényben, így az kitágul és kiáramlik a csészéből. Miközben lehűl a csésze és a benn maradt levegő, vákuum alakul ki, ily módon a csésze szívóhatást fog gyakorolni a bőrre, a véredényekre és a vérre.

 

Tornagyakorlatok

 

Kínában köztudottan sokféle mozgásforma létezik, ezek többnyire a harcművészethez tartoznak, de előszeretettel alkalmazzák a testi-lelki harmónia megőrzésére is. Egyik ilyen mozgásformájuk a tai-ji, vagy tajcsicsuan, mely kifinomult mozdulataival a teljes testet átmozgatja, emellett jó hatással van a lélekre is. A mozdulatokhoz elengedhetetlen a laza izomzat és a megfelelő testtartás, éppen ezért jó hatást gyakorol az élettani funkciókra, a vérkeringésre és a lelki béke megtartására.

 

 

A legtöbb iskolában is bevett gyakorlat, mellyel a napot indítják. Harci eszközként is kezelik, hiszen a mozdulatok benne vannak a többi önvédelmi koreográfiában is. A testi és lelki hatásai mellett a tai-ji egy úgynevezett szellemi út is. A taoista tanítások, és a mozgás közben végzett meditáció által az ember fejlődését tűzi ki céljául.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Az egészséges étkezés 10 alapszabálya

2019-11-16

Az egészséges étkezés 10 alapszabálya

Ahhoz, hogy hosszútávon is megőrizzük az egészségünket fontos, hogy az ételek, amiket a szervezetünkbe viszünk szintén egészségesek legyenek. A következőkben mutatunk 10 dolgot, amitől egészségesebbé tudod tenni a mindennapi étkezéseket, mindenféle megerőltetés nélkül

A pulzusmérésről röviden

2019-11-15

A pulzusmérésről röviden

Mindenki, aki a rendszeres testmozgást választja,kitűzött valamilyen személyes célt maga elé, amelynek eléréséért naponta, hetente több órát áldoz idejéből. E célok hatékony megvalósítása érdekében elengedhetetlen a terhelés intenzitásának folyamatos nyomon követése

Szorongás az edzőtermi környezettől? 5 tipp, hogy bátran nekivágj!

2019-11-14

Szorongás az edzőtermi környezettől? 5 tipp, hogy bátran nekivágj!

Rengeteg embertől hallottam már, hogy ő bizony nem szeret edzőterembe járni. Bár szeretne fogyni, és az edzés maga sem riasztja vissza általában őket – mintha kicsit félnének az edzőteremtől. Nézzük, mi lehet ennek az oka, és hogy győzheted le

Gyógyszerek hatásait megváltoztató ételek

2019-11-13

Gyógyszerek hatásait megváltoztató ételek

Nem is gondolnánk milyen hatása lehet egy - egy élelmiszernek a bevett gyógyszerekre. Egyesek képesek többszörösére növelni a hatásfokát, míg mások teljesen semlegesíthetik. . Ezért nagyon körültekintőeknek kell lennünk egy gyógyszerkúra alatt

Attól hogy vékony vagy még egyáltalán nem biztos hogy fitt is!

2019-11-13

Attól hogy vékony vagy még egyáltalán nem biztos hogy fitt is!

Sokan keverik a szezont a fazonnal! A többség valamilyen oknál fogva azt gondolja, hogy attól, mert valaki vékony, attól már edzett is! Elárulok valamit! 17 évesen vékonynak lenni nem nagy kunszt! Bár azért Magyarországon már ez is nagy szám

Házi gyógymódok felfázásra: a hólyaghurut kezelése

2019-11-11

Házi gyógymódok felfázásra: a hólyaghurut kezelése

A felfázással sajnos szinte minden nő találkozott már, mivel különösen a gyengébbik nemet érinti ez a baktériumos fertőzés. Fájdalmas és kellemetlen tünetekkel jár, van akinek enyhébb és van, akinek elviselhetetlen szintű fájdalmakat okoz. Ha te is szenvedsz a felfázástól, próbáld ki a következő házi praktikákat, melyek sokak szerint hatásosnak

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
75 801
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 160 716
Közösség

Szótár

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Glikémiás index (GI)

A glikémiás index (GI) egy olyan mutatószám, melynek segítségével az élelmiszereket 1-100-ig... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.9