notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Keleti orvoslás

A keleti gyógyítás hagyományai

T.J.Lora
hirdetes

A Távol-Kelettől átvett gyógymódok, orvoslási rendszerek Európában is kezdenek elterjedni. Egyre többen akarják elsajátítani az elsősorban kínai technikákat, és meglehetősen szokatlan nézeteket. Mindez persze nem véletlen, hiszen az ősi hagyományokat követve, mára hihetetlenül kifinomult az orvostudományuk, persze nem abban az értelemben, ahogy elsőre gondolnánk.

A keleti gyógyítás hagyományai

A kínai orvoslás elméletrendszere meglehetősen abszurdnak hathat a nyugati világ orvosai számára. Sajátos ismeretrendszert alakítottak ki, több ezer éven keresztül csiszolva ezt a tudást. A hagyományos kínai orvoslás értelmében két kategóriába sorolják a gyógymódokat, illetve a megbetegedéseket. Ettől függően alkalmazzák a gyógyszeres és ételterápiákat, valamint az akupunktúrát, moxibuszciót, illetve a köpölyözést.

 

A kínai orvoslás középpontjában nem az élet hosszabbá tétele áll, hanem az egészség minél tovább tartó megőrzése, így tehát felejtsük el azokat az elméleteket, melyek szerint a kínaiak közül néhányan a gyógyterápiáik miatt élhetnek olyan sokáig. Elsődleges különbség a nyugati orvoslással szemben, hogy a kínai nem választja el az ember egyes területeit egymástól. Az egész embert veszi figyelembe, amikor gyógyításról van szó, tehát egy orvos több területhez is ért. Ebbe az egészbe beletartozik a szellem, vagyis a lélek is.

 

 

Úgy tartják, hogy csupán a testi-lelki egyensúllyal tartható fenn az egészség, tehát a kettőt elválasztani egy megbetegedés esetén, nem lehet. Éppen ezért, amikor diagnózist állítanak fel, négy lépcsős módszert alkalmaznak: megtekintés, meghallgatás - kérdezés, szaglás, tapintás. Teljeskörű vizsgálatnak vetik alá a pácienst, mielőtt a kezelésről döntenének.

 

 

Akupunktúra

 

Az egyik legismertebb kezelés, mely során vékony tűket helyeznek el a testfelszín bizonyos pontjain. (Elméletileg, ha megfelelő ember végzi, nem is lehet érezni.) Ezen pontok ingerlésével befolyásolni lehet a különböző élettani folyamatokat. Nem csupán az embereknél, az állatok esetében is alkalmazható módszer. Segítségével csillapíthatóak bizonyos fájdalmak, erősíthető az immunrendszer, szabályozható a vérkeringés sőt, a leszokásban is segít, továbbá az alvászavar és a depresszió bizonyos fajtáira is jó hatással van.

hirdetes

 

 

 

Moxibuszció

 

Az eljárás során egy moxaüröm nevű gyógynövény rudat gyújtanak meg, mellyel az adott testfelszínt hővel ingerlik. Fájdalomcsillapításra és keringésjavításra használják. A moxaüröm egyébként belsőleg is fogyasztható. Erre a célra elsősorban azért kiváló, mert jól kiszárítva egyenletes hővel és lassan ég. A moxázásnak más elterjedt változata is van, például Európában úgynevezett moxapálcát használnak, ami közel ugyanúgy működik.

 

 

 

Köpölyözés

 

A keleti és a nyugati gyógyászatban a köpölyözést igen eltérő módon használják. Míg Kínában egy összetett kúra részeként többször megismételve, addig nyugaton önmagában használják, általában csak egy-egy alkalommal. 

 

 

Üvegből vagy bambuszból készült vákuumpoharakat tesznek a kérdéses területre mindössze néhány percre. Ezzel Kínában az energiaáramlást, vagyis a csí áramlását befolyásolják elsősorban. Amerikában és Európában az izomfájdalmakra, lazításra, vérpezsdítésre, de légzési panaszokra is alkalmazzák.

hirdetes

Mindezt speciális „csészékkel” végzik. Felmelegítik a levegőt az edényben, így az kitágul és kiáramlik a csészéből. Miközben lehűl a csésze és a benn maradt levegő, vákuum alakul ki, ily módon a csésze szívóhatást fog gyakorolni a bőrre, a véredényekre és a vérre.

 

Tornagyakorlatok

 

Kínában köztudottan sokféle mozgásforma létezik, ezek többnyire a harcművészethez tartoznak, de előszeretettel alkalmazzák a testi-lelki harmónia megőrzésére is. Egyik ilyen mozgásformájuk a tai-ji, vagy tajcsicsuan, mely kifinomult mozdulataival a teljes testet átmozgatja, emellett jó hatással van a lélekre is. A mozdulatokhoz elengedhetetlen a laza izomzat és a megfelelő testtartás, éppen ezért jó hatást gyakorol az élettani funkciókra, a vérkeringésre és a lelki béke megtartására.

 

 

A legtöbb iskolában is bevett gyakorlat, mellyel a napot indítják. Harci eszközként is kezelik, hiszen a mozdulatok benne vannak a többi önvédelmi koreográfiában is. A testi és lelki hatásai mellett a tai-ji egy úgynevezett szellemi út is. A taoista tanítások, és a mozgás közben végzett meditáció által az ember fejlődését tűzi ki céljául.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Pusztító

2019-09-19

Pusztító "csodaszer" a piacon: 7+1 tétel a perui kovaföldről

Tényleg már csak az örök élet és az ingyensör hiányzik a perui kovaföldet forgalmazók ígéretei közül. Az étrend-kiegészítők új "sztárjáról", akárcsak időnként a "C-vitaminban gazdag citromlevekről", azt is állítják, hogy „kipucolja” a beleket és az ereket, sőt még a rákot is gyógyítja.

Nem mindegy, mikor kap először lisztes ételt a kisbaba

2019-09-19

Nem mindegy, mikor kap először lisztes ételt a kisbaba

Ha megfelelő időben kezdünk lisztes ételeket adni a csecsemőknek, akkor megfelelő időben lehet diagnosztizálni a gluténérzékenységet.

Ételek az egészséges fogakért

2019-09-19

Ételek az egészséges fogakért

Vannak bizonyos ételek és italok, amelyek roncsolják fogaink egészségét és természetesen vannak olyanok is, amik pont, hogy segítik megőrizni egészséges állapotukat. Most összeszedtük ezeket az élelmiszereket, hogy a Te fogaid is tökéletes állapotban legyenek!

Zugevő? 8 tipp segít a változásban

2019-09-18

Zugevő? 8 tipp segít a változásban

Hasonlít a zugiváshoz, még ha alapvetően két egymástól eltérő kórképről van is szó. Hogyan gyógyulhatunk meg? A zugevés központi vonása a titkosság – legtöbbször szégyenérzettel, társas elszigetelődéssel, a kirekesztettség érzésével jár, és a személy úgy éli meg, hogy a vágyai tiltottak, nem vállalhatók.

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

2019-09-16

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

Elkészült a diéta, amely szerint étkeznünk kellene a saját jövőnk érdekében. Kutatók kiszámolták, hogy milyen diétát kellene betartanunk ahhoz, hogy ne csak egészségesek legyünk, de a Földnek se ártsunk, és közben tízmilliárd embernek is jusson elég élelmiszer.

Allergiás, vagy csak annak hiszi magát? – A mentes étrend kockázatos is lehet

2019-09-15

Allergiás, vagy csak annak hiszi magát? – A mentes étrend kockázatos is lehet

Nem mind allergia, ami annak látszik, mégis többen gondolják magukról, hogy ételallergiásak, mint ahányan valóban azok. A mentes étrendek korát éljük abban a hitben, hogy egészségesebbek leszünk vagy fogyunk. Csakhogy a mentes étrend – ha nem szakszerűen van összeállítva – kockázati tényező is lehet.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
81 766
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 903 501
Közösség

Szótár

Finn szauna

  Alapvető jellemzője a magas hőmérséklet, 80 Celsius fok, alacsony páratartalommal... Tovább

Elfáradási sajátosságok

  A testi és szellemi elfáradás az edzés természetes velejárója. Az elfáradás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.9