notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hasznos tudnivalók a kardió edzésről

hirdetes

Minden, amit tudni kell a kardió edzésről

Ez elsődlegesen azért is alakult így, mert arra a kérdésre, hogy „mi az a kardió edzés”, nagyon nehéz tényleges, át fogó és érthető választ adni, főként azért, mert ez a mozgásforma kísértetiesen hasonlít az aerob jellegű edzésekre, ezért a kettőt nagyon sokan hajlamosak összekeverni. Ha tehát arra a kérdésre keressük a választ, hogy mi az a kardió edzés, akkor a leghatásosabb, ha a kettő különbségét magyarázzuk meg.

Minden tudnivaló a kardió edzésről, olvasd el te is szakértőnk remek cikkét, amiben összefoglalt nektek mindent, amit tudnotok kell a kardió edzésről

A legfontosabb különbség a két mozgásforma között ugyanis maga az intenzitás, hiszen a kardió formula gyakorlása során a magas pulzusszám, valamint a hozzá kapcsolódó magas intenzitás a domináns, míg az aerob edzés esetében inkább a monoton jellegű mozgás a jellemző, amit alacsonyabb pulzusszámon végzünk.


A két edzésformát nagyon sokszor összetévesztik, méghozzá nem véletlenül, hiszen az aerob edzés maga is jó hatással van a szívre és az érrendszerre, éppen ezért tekinthetjük egyfajta alacsony intenzitáson végzett kardió edzésnek is.


Ezen felül ugyanakkor nem csak annak a kérdésnek a megválaszolása okoz nehézséget, hogy mi az a kardió edzés, hanem annak is, hogy mikor tekinthető a legideálisabbnak a kardió edzés, illetve mindenkinek ajánlott-e, ezen felül pedig milyen pozitív hatásai, esetleges hátrányai vannak?

Minden tudnivaló a kardió edzésről, olvasd el te is szakértőnk remek cikkét, amiben összefoglalt nektek mindent, amit tudnotok kell a kardió edzésről

Ha ugyanis erre válasszal tudunk szolgálni, akkor rögtön azt is kideríthetjük, hogy mennyi és milyen intenzitású kardió edzésre van szükségünk. A szálkásításhoz és a zsírégetéshez például nagyszerű segítség ez az edzésforma, és bár az aerob edzés is égeti a zsírt, az intenzitás miatt csak kevésbé tekinthető hasznosnak. A kardió edzés ugyanis fokozza az anyagcserét is,ezáltal már a rövidebb ideig tartó, de intenzívebb mozgás is megfelelő lehet abban az esetben, ha csak fogyni szeretnénk.

hirdetes


Ha mindehhez pedig még étkezésünket is megfelelően alakítjuk, így sok fehérjét és kevés szénhidrátot fogyasztunk, akkor az izomépítés folyamata is beindul, ha hetente néhány alkalommal nagyobb intenzitású edzést végzünk.


Azt már tehát tudjuk, hogy mi az a kardió edzés, azt azonban nem, hogy ez a mozgásforma ideális lehet-e tömegnöveléshez? Általánosságban kijelenthető, hogy a testépítők annyira félnek a kardió edzéstől, hogy szóba sem hozzák, így még a lépcsőzést is liftezésre cserélik annak érdekében, nehogy csökkenjen az izomtömegük.

Minden tudnivaló a kardió edzésről, olvasd el te is szakértőnk remek cikkét, amiben összefoglalt nektek mindent, amit tudnotok kell a kardió edzésről

A tömegnövelés fázisában a zsírégetés hatása miatt természetesen nem szabad túlzásba vinni a kardió edzést, de mivel az izom mellett ilyen esetekben általában némi súlyfelesleg is feljön,ezért mégis érdemes beiktatnunk hetente legalább 2 olyan alkalmat, amikor ilyen mozgást is végzünk.
A kardió edzés tehát összességében egy többnyire mindenkinek ajánlott, leginkább a szálkásításhoz és a zsírégetéshez, valamint az állóképesség megnöveléséhez ajánlott mozgásforma.

hirdetes


Milyen mozgásformák lehetnek ezek?


Egy kellemes séta, ami közben még tudunk beszélgetni, séta emelkedőre, kocogás, futás, elliptikus tréner használata, lépcsőző gép, bicikli, úszás, görkorcsolyázás, squash, stb. Érdemes legalább 20 percig folytatni a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt, lehetőleg megállás nélkül a számunkra megfelelő intenzitással. Heti 2-3 alkalommal 1 óra elegendő lehet ahhoz, hogy megőrizzük a jó közérzetünket és a tartós fogyást, szálkásodást is garantálja nekünk!:-)

Még jobbat teszünk, ha pulzusmérő órával kezdünk neki a kardió edzésünknek és a megfelelő célzónában edzünk, hogy gyorsítsuk a sikerünket és elkerüljük a túledzettség vagy alulterheltség állapotát.
 

Szerző:

Kutasi Kelly- Master Trainer

KELLYS Fitness & Squash Club és a Kelly Stúdió Budapest tulajdonosa és szakmai vezetője.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Metabolikus szindróma

Az elhízáshoz és a koszorúér betegséghez társuló kölcsönös elváltozások együttese.   Tovább

Low fat diéta

A zsírbevitel korlátozásán alapuló diéta Tovább

Tovább a lexikonra