notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mennyi az ideális kalóriamennyiség, ha fogyni akarsz?

hirdetes

Mennyi kalóriára van valójában szükséged?

Sári Dalma személyi edző, táplálkozási és életmód tanácsadó

Egy álomvilágban a bornak nem lenne kalóriatartalma, a csokoládét zöldségnek fogják tekinteni, és enni tudsz, amit akarsz, miközben fenntartod az egészséges súlyt. Sajnos a valóság az, hogy a kalóriák gyorsan felhalmozódnak - néha egyetlen étkezés közben. Az egészséges testsúly elérésének első lépése azonban annak megértése, hogy hány kalóriára van szükséged, és megtanulni megfigyelni, honnan származik.

Hány kalóriát fogyassz egy nap?

A „Napi 2000 kalória” megfelelő  számodra?

Amikor az FDA frissítette a táplálkozási címkéket, szép kerek számra volt szükségük a napi százalékos értékek összehasonlításához, tehát 2000 kalóriát választottak. Ez durva átlag, és nem azt jelentette, hogy ajánlásként szolgáljon arra, hogy hány kalóriát kell enni. Tekintsd meg ezt az élelmiszer-címkék megértésének egyszerű módjaként, és kezdődjön a személyes igényeidnek kiszámítása.

 

A személyes igényeid meghatározása

A szükséges kalóriák száma a testsúlytól, magasságtól, életkortól, nemtől és aktivitási szinttől függ. Van néhány módszer, amellyel ezt ki lehet dolgozni. A legpontosabb (és legdrágább!) módja egy szigetelt kamrába való belépés, hogy megmérje, mennyi hőt termel a test. Sokkal egyszerűbb módszer a személyes adataidnak egyenletbe helyezése. (Ügyelj arra, hogy ne becsülj túl aktívan - sok hibát okoz!)

 

Hogyan lehet csökkenteni a kalóriákat a fogyáshoz?

Súlycsökkentésnél sokkal fontosabb az, amit eszel („kalória be”), mint az, hogy mennyit edzel („kalória ki”). A kalória követése továbbra is a legjobb módszer a számok megismerésére. Természetesen senki sem élvezi, amikor minden kortyot és falatot fel kell jegyeznie, de meg fogja határozni azokat a mintákat és szokásokat, amelyek visszatarthatják a súlycsökkentési célokat, gyorsan kimutathatja ezeket a felesleges kalóriákat, mondjuk a heti egy mekiből, a napi cukorkákból és a vacsora előtti kekszet és sajtot.

hirdetes

 

Próbálj ki legalább három napig (ideértve egy hétvégi napot is) a Fitbit/Yazio/MyFitnessPal alkalmazásban az élelmiszer-naplózási funkciót, hogy megértsd, hány kalóriát eszel általában. Ezután állíts fel egy új „kalória be” célt, hogy teljesítsd a súlycélt. Általános útmutató, hogy ennek 500–750 kalóriával kevesebbnek kell lennie, mint az első három nap során átlagosan bejegyzettnek, de válassz egy ésszerű számot, amelyhez ragaszkodhatsz. Néhány hétig folytasd az étel naplózását, hogy nyomon tudd követni, milyen közel áll az új kalória-cél. Súlycsökkentés esetén a nagyjából azonos mennyiségű kalória konzisztens evése kulcsfontosságú.

 

Hogyan lehet lefogyni fél kilót hetente?

Lehet, hogy hallottál a 3500 kalória elvről - heti 3500 kalóriát enni (vagy napi 500 kalóriát kevesebbel) leadni fél kilót. Sajnos ez egy egyszerűsítés. Miért? Mert ismét mindenki igényei eltérőek, és mindenki anyagcseréje más módon reagál az étrend változásaira! Ha azonban napi 500 kalóriát csökkenne, akkor szinte biztosan lefogysz. Lehet, hogy nem pontosan heti fél kilót, de a skálán szereplő számok csökkenni kezdenek. Ezután a fogyás folytatásához továbbra is ellenőrizni kell a kalóriát és a testsúlyt, és módosítani kell az étkezést, amint a test és az anyagcsere megváltozik.

hirdetes

 

Hogyan lehet elveszteni akár 1kilót hetente? (Ne menj túl alacsonyra!)

Szeretnél gyorsabban lefogyni? Sok olyan súlycsökkentő program van, amelyek azt állítják, hogy jelentős mennyiségű kilót fogsz ledobni csak egy hét alatt. És sokan első pillantásra ígéretesnek tűnnek. De biztos lehetsz benne, hogy ha valami túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, szinte mindig az. A túl sok kalória csökkentés nem eredményez tartós fogyási eredményeket.

 

A legalacsonyabb, napi 1200–1500 kalória, férfiak esetében 1,500–1800 kalória. Az 1200 kalória alatti mélyedés nem jó ötlet - nem csak rendkívül nehéz fenntartani, de az alapvető anyagcsere-szükségleteket sem teljesíti, és csak a lelassult anyagcserét fogja kielégíteni. Nem is beszélve a csalódásról, amikor nem vagy képes tovább olyan keveset enni, és a súlyod visszakúszik. Persze, az éhezéses étrend során az első hetekben gyorsan lefogyhatsz, de ez többnyire csak a víztömeg. Maradj reálisabb alacsony kalóriatartalmú célnál!

 

Amint megérted, hány kalóriára van szükséged, és összehasonlítod azt azzal, hogy mennyit fogyasztottál valójában, elkezdheted a tartós változásokat. Nem kell örökké vezetni az élelmiszernaplót! Ne feledd továbbá, hogy az, amit eszel, ugyanolyan fontos, mint az, hogy mennyit eszel. Válassz olyan ételeket, amelyek táplálják a testet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Mediterrán diéta

Hosszú és békés, nyugodt életre vágysz? Szeretnél diétád során is változatosan enni? Nem... Tovább

Aerob edzés

  Hosszan tartó, alacsony vagy közepes intenzitású mozgásforma, mely során a... Tovább

Tovább a lexikonra
egészséges táplálkozás