notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyümölcsök, jók e a fruktóz miatt vagy sem?

hirdetes

Nyomozzunk egy kicsit! Gyümölcsök, jók e a fruktóz miatt vagy sem?

vitalzone.hu

Rengeteget „anekdotáztam” már kis gyógyszerész vendégemről, akivel sokszor kerülünk érdekes beszélgetésekbe edzés közben. A múlt héten is történt ilyen, akkor éppen a gyümölcsök jók e a fruktóz miatt vagy sem témakör volt a porondon.

Nyomozzunk egy kicsit!

Én azt az álláspontot képviselem, hogy nem. Nyilván itt is számít a mérték meg hogy melyik gyümölcsöt választjuk. Én azt gondolom, azok a rostok és vitaminok, amik a gyümölcsökben megtalálhatóak, azok a zöldségekben is jelen vannak, csak fruktóz nélkül. Tudom, tudom a fruktóz természetes és jobb is, mint a cukor, mert a rostok miatt lassú felszívódású.


Ám a gyümölcsök az elmúlt pár évtizedben cseppet megváltoztak, nagyobbak és édesebbek lettek. Én gyerekkoromban nem szerettem az almát, mert fanyar íze volt, aztán a 20-as éveim elején meg napi 3-4 almát ettem, mert mézédes volt íze.


Manapság ha eszem gyümölcsöt, akkor inkább bogyósakat választok, mert azoknak alacsonyabb a fruktóz tartalma. Gyümölcslevek révén is rengeteg fruktózt juttatunk a szervezetünkbe, illetve a különféle nagyipari édességekkel pedig rengeteg kukorica szirupot, mert az olcsó és részben fruktóz az is.

hirdetes


A fruktóz az energiatárolásért felelős molekula, magyarán a testünk a fruktózból testzsírt készít. Ezt el tudja játszani úgy is a szervezet, hogy ha túl sok sima cukrot visz be az ember a szervezetébe, a fel nem használt glükózt a test fruktózzá alakítja, vagyis megint eljut oda, hogy testzsírt állít elő. Növeli a VLDL koleszterinnek (segítségével szállítódik az erek falába a lerakódó koleszterin, mely később az érelmeszesedés kialakulásában igen jelentős szerepet játszik) a szintjét és csökkenti a HDL (összegyűjti, és a májba szállítja a keringésben talált, illetve lerakódott koleszterineket) koleszterin szintet és növeli a triglicerid (a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Legfőbb szerepük, hogy szervezetünket energiával lássák el ) szintet is.

hirdetes


Növeli szervezetünk purin szintjét ami által emelkedik a húgysav, lehet hogy nem is a sok hús fogyasztásától lesz az embernek köszvénye? Túlzott fogyasztása növeli a vesekő kialakulását. Plusz mivel lassú zsírlerakódást okoz a májban, ezért a zsírmáj ( az alkoholistáknak ilyen a mája) kialakulását is elősegíti. Természetesen ha néha megeszel egy-egy banánt vagy szezonjakor egy fürt szőlőt szépen elosztva, abból még baj nem lesz, pusztán itt is érdemes a mértéket megtartani.

Kerekes Dániel – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Edzésmódszerek

  Az a tervszerű eljárás, amely az edzéscélnak megfelelően határozza meg az edzés... Tovább

Dietetikus

A dietetikus élelmiszertudománnyal, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember. Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód gyümölcs