notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történik a testeddel, ha irodában ülsz egész nap!

hirdetes

Mi történik veled, ha egész nap ülsz?

Puskás Rékka

Egyáltalán nem mindegy, hogy egész nap egy irodában ülünk, vagy olyan munkát végzünk, ami állandó jövést-menést igényel. A különbséget igazán csak az ismeri, aki végzett már ilyet is és olyat is: az tudja, hogy mennyire sokat számít a napközbeni fizikai aktivitás – még ha nem is nevezhetjük edzés munkának, plusz kalóriákat égetünk, az izmaink aktívabbak, a vérkeringésünkre is hatással van… Az ülő munka sajnos minden szempontból rosszabb, ha a szervezetünkről van szó! Lássuk, hogy miért! 

Ez történik a testeddel, ha irodában ülsz egész nap!

1.ZSÍRÉGETÉS ÉS ANYAGCSERE

Persze, az első, ami eszünkbe az ülő munka kapcsán: a hízás. Sajnos, tény: minél kevesebbet mozgunk, annál kevesebb kalóriát égetünk el, így ha irodai munkát vállalunk, azonnal kezdjünk el: 1. sportolni heti 3-4 alkalommal, 2. kevesebb kalóriát bevinni, vagyis kevesebbet enni… Sajnos azonban nemcsak emiatt kezdünk hízni az ülés során: hanem az anyagcserénk is lassul, így a raktározás folyamata beindul.

2. VÉRKERINGÉS

A vérkeringés szintén lassul, ha kisebb az aktivitás, úgyhogy az agyunk is kevesebb oxigén-dús vérhez jut (ami a szellemi teljesítményünkre van hatással) – de ez minden más szervünkre is igaz! Ezért is lassul az anyagcserénk (lásd fent), illetve léphetnek fel olyan problémák, mint a visszér, az alsó végtagok passzivitása miatt.

hirdetes

 

3. FIZIKAI FÁRADTSÁG vs. SZELLEMI FÁRADTSÁG

Az ülő munka legfurcsább hozadéka, hogy a szellemi fáradtság nagymértékű, de fizikailag még nem értük el a valódi fáradtságot. Ez persze alvás problémákhoz vezet, ami továbbgörgeti a rossz közérzetet és egyéb egészségügyi gondokat vethet fel…

IZOM-MUNKA

Az izmok tulajdonsága, hogy ha nem használjuk őket, elkezdenek leépülni. Sajnos, az irodai munkakörök nagyrészében még a kis séta vagy pakolászás sincs jelen, így a tökéletes mozdulatlanság jellemző, az izomtömeget pedig csak veszítjük el.

ROMLIK A GERINC ÁLLAPOTA és A CSONTOK MINŐSÉGE

Számtalan cikk szól róla, hogy a sok ülés miért van negatív hatással a gerincre és a tartásra, nem véletlenül találtak különféle ülő eszközöket a gerinc óvására. Sajnos azonban összességében a csontokra van rossz hatással a sok ülés, mivel a csontok szerkezete (hasonlóan az izmokhoz) romlik, ha nem terheljük rendszeresen…

hirdetes


Természetesen vannak munkakörök, amit nem lehet másként megoldani, mert kifejezetten ülőmunka és ezt tudomásul kell venni – azt viszont megtehetjük, hogy ez esetben még tudatosabban kezeljük a sportolás és étkezés kérdését, valamint hogy a munkaidőn kívül igyekszünk NEM folyamatosan ülni: például autó helyett elsétálni a közértbe vagy a gyerekért az oviba, vagy a hétvégén a mozi helyett kirándulást választani programként. Csak TUDATOSAN!!! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Statikus streching

  A statikus gyakorlatokkal már sokkal hatékonyabban fejleszthető az ízületi... Tovább

Callanetics

  A callanetics egy állás- és tartásjavító torna, hatékonysága abban rejlik, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges életmód