notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogy növeld az intenzitást a súlyzós edzésben

hirdetes

Intenzitási technikák a súlyzós edzésben

SFV

Az edzéseknél egy idő után a fejlődés érdekében érdemes emelni az intenzitást. Erre többféle módszer is létezik. Itt mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, ugyanis bemutatunk néhány intenzitási technikát a súlyzós edzésben. 

Izomtömeg

Sokkolás

A sokkolás azt jelenti, hogy az edzés alapvető aspektusait megváltoztatjuk: pl. a szokásosnál nagyobb súllyal edzünk, több ismétlést v. több sorozatot csinálunk, felgyorsítjuk az edzést, lecsökkentjük a sorozatok közötti pihenőidőt ill. szokat

Erőltetett ismétlések


Azt jelenti, hogy viszonylag nehéz súllyal végzett edzéseken kimerülésig végezzük a gyakorlatot. Ezután megállunk, hagyjuk lógni a súlyt, majd kipréselünk még egy ismétlést. Ez a módszer a gyors kezdeti regeneráción alapul, melyen a gyakorlat után az izmok átesnek és ezt a regenerálódást tudjuk felhasználni a további ismétlések elvégzéséhez.


Részismétlések


A részismétlés a mozgástartomány bizonyos részében végzett ismétlést jelenti. A részismétlések akkor a leghatékonyabbak, amikor egy sorozat végén végezzük őket, amikor már majdnem kimerültünk. A módszer Dorian Yates kedvence, leghatékonyabb, ha edzőpartner segítségével végezzük.

hirdetes


Izolációs edzés


Az izolációs edzés azt jelenti, hogy minden erőnkkel egy adott izomra vagy izomcsoportra, esetleg egy izom adott részére dolgozunk, úgy, hogy a többi izmot lehetőleg ne érje terhelés.

Negatív ismétlések


Amikor leeresztjük a súlyt és kinyújtjuk a munkában lévő izmot, akkor negatív mozdulatot végzünk. A negatív ismétlések nagyobb mértékben megterhelik a támasztó struktúrákat mint magukat az izmokat. A negatív szakaszt akkor tudjuk leginkább kiaknázni, ha lassan, kontrolláltan engedjük le a súlyt.


Erőltetett negatívok


A negatív ismétlések intenzitását tovább fokozhatjuk, ha arra kérjük edzőpartnerünket, hogy nyomja lefelé a súlyt, miközben lefelé engedjük. Az erőltetett negatívokat könnyebb csigán vagy gépen végrehajtani.

hirdetes


A csalás módszere


Kivételt képez az általános szabály alól, miszerint minden ismétlést szabályos formában kell végrehajtanunk. Ez a fajta csalás azonban nem tartalmaz rossz edzéstechnikát: olyan módszer, mellyel szándékosa más izmokat és izomcsoportokat is bevonunk a munkába a célba vett izom megsegítésére.


Heavy-duty módszer


Egyesek számára a heavy-duty sok megnyújtott sorozatot jelent-szabályos ismétlések után erőltetett ismétlések, negatívok, erőltetett negatívok, majd részismétlések következnek-egészen a végkimerülésig. Mások számára a módszer azt jelenti, hogy a lehető legnehezebb súlyokkal dolgoznak végkimerülésig végrehajtott szabályos sorozatok keretében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B7-vitamin

 Neve a német Haut szóból származik (jelentése bőr), mivel hiánya bőrbetegséget,... Tovább

Mangán

A mangán olyan ásványi anyag, amely sok enzim működésének beindításához és... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás edzésmódok edzőterem