notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogy növeld az intenzitást a súlyzós edzésben

Intenzitási technikák a súlyzós edzésben

hirdetes

Az edzéseknél egy idő után a fejlődés érdekében érdemes emelni az intenzitást. Erre többféle módszer is létezik. Itt mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, ugyanis bemutatunk néhány intenzitási technikát a súlyzós edzésben. 

Izomtömeg

Sokkolás

A sokkolás azt jelenti, hogy az edzés alapvető aspektusait megváltoztatjuk: pl. a szokásosnál nagyobb súllyal edzünk, több ismétlést v. több sorozatot csinálunk, felgyorsítjuk az edzést, lecsökkentjük a sorozatok közötti pihenőidőt ill. szokat

 

Erőltetett ismétlések


Azt jelenti, hogy viszonylag nehéz súllyal végzett edzéseken kimerülésig végezzük a gyakorlatot. Ezután megállunk, hagyjuk lógni a súlyt, majd kipréselünk még egy ismétlést. Ez a módszer a gyors kezdeti regeneráción alapul, melyen a gyakorlat után az izmok átesnek és ezt a regenerálódást tudjuk felhasználni a további ismétlések elvégzéséhez.


Részismétlések


A részismétlés a mozgástartomány bizonyos részében végzett ismétlést jelenti. A részismétlések akkor a leghatékonyabbak, amikor egy sorozat végén végezzük őket, amikor már majdnem kimerültünk. A módszer Dorian Yates kedvence, leghatékonyabb, ha edzőpartner segítségével végezzük.

hirdetes


Izolációs edzés


Az izolációs edzés azt jelenti, hogy minden erőnkkel egy adott izomra vagy izomcsoportra, esetleg egy izom adott részére dolgozunk, úgy, hogy a többi izmot lehetőleg ne érje terhelés.

 

Negatív ismétlések


Amikor leeresztjük a súlyt és kinyújtjuk a munkában lévő izmot, akkor negatív mozdulatot végzünk. A negatív ismétlések nagyobb mértékben megterhelik a támasztó struktúrákat mint magukat az izmokat. A negatív szakaszt akkor tudjuk leginkább kiaknázni, ha lassan, kontrolláltan engedjük le a súlyt.


Erőltetett negatívok


A negatív ismétlések intenzitását tovább fokozhatjuk, ha arra kérjük edzőpartnerünket, hogy nyomja lefelé a súlyt, miközben lefelé engedjük. Az erőltetett negatívokat könnyebb csigán vagy gépen végrehajtani.


A csalás módszere


Kivételt képez az általános szabály alól, miszerint minden ismétlést szabályos formában kell végrehajtanunk. Ez a fajta csalás azonban nem tartalmaz rossz edzéstechnikát: olyan módszer, mellyel szándékosa más izmokat és izomcsoportokat is bevonunk a munkába a célba vett izom megsegítésére.


Heavy-duty módszer


Egyesek számára a heavy-duty sok megnyújtott sorozatot jelent-szabályos ismétlések után erőltetett ismétlések, negatívok, erőltetett negatívok, majd részismétlések következnek-egészen a végkimerülésig. Mások számára a módszer azt jelenti, hogy a lehető legnehezebb súlyokkal dolgoznak végkimerülésig végrehajtott szabályos sorozatok keretében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ezt a tükröt akarják majd a fogyókúrázók és a testépítők

2019-07-30

Ezt a tükröt akarják majd a fogyókúrázók és a testépítők

Egy különleges tükör és a kapcsolódó alkalmazás megmutatja, hogyan változik a test a fogyókúra és az edzések hatására.

Tények és tévhitek a kockahasról

2019-05-13

Tények és tévhitek a kockahasról

Több olyan tévhit és tény kering a kockahas kialakításáról, amelyeket ideje tisztába tenni. Bárki képes elérni a kockás hasat, de a siker több tényezőtől is függ. Lássuk, mikre figyeljünk, és mi az ami téves állítás a kockahassal kapcsolatban!

5 módja izmok helyreállításának edzés után

2019-05-08

5 módja izmok helyreállításának edzés után

Függetlenül attól, hogy mennyit edzettél, vagy mennyire volt nehéz a tegnapi edzésed, az izmoknak regenerálódásra van szüksége. Aki egészséges és aktív életmódot él, annak lényegesen oda kell figyelnie a megfelelő étkezési tervére és az edzésprogramjára. Ha odafigyelünk ezekre és emellett hagyunk kellő időt az izmok pihenésére is, a kitűzött célt g

Ezek a kiegészítők fontosak az izomépítéshez

2019-05-03

Ezek a kiegészítők fontosak az izomépítéshez

Természetesen izmot építeni lehet kiegyensúlyozott étrenddel és megfelelő súlyzós edzéssel. Azonban, ha gyorsabb izomnövekedést szeretnénk elérni, a különböző táplálékkiegészítők segítségünkre lehetnek. Az egyetlen kérdés az, hogy melyek a megfelelő kiegészítők, amelyek segítenek elérni céljainkat?

Hogyan épülnek az izmok?

2019-04-24

Hogyan épülnek az izmok?

Ha van egy szó, amely a legjobban leírná az izomépítés folyamatát, az adaptáció lenne. De annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan működnek az izmok az újjáépítés és a növekedés során, először meg kell magyaráznunk néhány dolgot erről a folyamatról.

Hatékony lábedzés a tökéletes combokért és popsiért!

2019-04-16

Hatékony lábedzés a tökéletes combokért és popsiért!

Minden hölgy szép tónusos combokat és kerek popsit szeretne. Ehhez azonban csakis edzésre van szükség, méghozzá nem is akármilyenre. A kerek fenék titka a jól koncentrált gyakorlatokban rejlik és persze a rendszerességben. Mutatjuk milyen gyakorlatokat végezz el a tökéletes formáért!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
71 724
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 323 944
Közösség

Szótár

T-sejtek

A nyirokrendszerünkben keringő limfociták két részből állnak, a B-sejtekből és a... Tovább

Edzésalkalmazkodás (adaptáció)

  A sportalkalmazkodáson az egyénnek, szervezetének, szervrendszereinek meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 225

Átlagos értékelés: 5.0