notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kezdődhet a futás

hirdetes

Kezdődhet a futás - tippek a futószezonra

Józan Szilvia

A futás az egyik legnépszerűbb mozgásforma, ami segít az egészséges életmód, a fogyás és az izmosodás terén a szervezetünknek. Népszerűsége valószínűleg éppen az egyszerűségében rejlik. Hiszen nem kell hozzá nagy tudás, bár jó ha van bevált technikánk. Ez mellett egy futó cipő, és futó ruha és már indulhatunk is. Kezdődhet a futás!

Futás tippek

A futás elősegíti a fogyást

A futás, mint mozgásforma hatékonyan segít a súlycsökkenésre vágyókon. A fogyás nemcsak a megfelelő, egészséges táplálkozásnak köszönhető, hanem a rendszeres mozgás szinte bármely formájának. A futás során rendszeresen ismétlődő mozgást végez a szervezet, ami elsősorban a lábak izomzatát erősíti és innen eredményez fogyást. Ez mellett az egész testről, így a felső testről is megy le a nem kívánt teher. A ritmusos mozgásnak köszönhetően az egész szervezet dolgozik, nem csak a láb, ahogy első ránézésre tűnhet a dolog. Így minden fogyni vágyó bátran kezdjen el futni. Más megközelítésből a futás olyan szempontból is segít a fogyásban, hogy egy jó kis mozgás után alig van étvágyunk.
 
 

A futás boldogabbá tesz

Bár igazán fontos szempont a testi kondíció feljavítása, mégis a futás olyan nehezen megfogható dolgot is adhat, mint a boldogságérzet. Tudományos megfigyelések sorát végezték el, és így a kutatók rájöttek, hogy a futás és a boldogság között igenis van összefüggés. A dolog valahogy így működik a szervezetben: a futás hatására a szervezet rengeteg szervi változáson megy keresztül, amire az agy válaszként endorfint szabadit fel, ami a boldogságérzést kiváltja. Ehhez persze nem elég pár perci sétálgatni, hanem a futás elkezdését követő 35-45 perc között kezd kialakulni, de hatását a futás vége után is érezhetjük. Segít a koncentrációban és javítja a stressz szintet is.
hirdetes
 
 

Szívügyem a futás

A szív a test egyik középpontja, és igen sérülékeny eleme. A statisztikák ilyesztően magas arányt mutatnak, abban, hogy hányan hallnak meg szív- és érrendszeri etegségekben, ezek közül is a leggyakrabban szívinfarktusban. A futás segít megelőzni az erekben lévő zsír lerakódását, így kiváló fegyver a magas vérnyomás ellen. A rendszeres és egyre tovább tartó futás hatására megerősödik a szervezet, így a szív is. A szív vérellátása is javul, a hajszálér hálózat is kiszélesedik. Viszont nem szabad túlterhelni szívünket, ezért mindig fokozatosan haladjunk, és toljuk ki a futási időt. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők pedig a futás kezdete előtt mindenféleképpen konzultáljanak egy szakemberrel!
hirdetes
 
 

Az egészséges futás

Nemcsak a szívünkkel teszünk jót, ha rászánjuk magunkat a futásra, hanem egész szervezetünket egészségesebbé tehetjük. A futás során fontos szerepe van a megváltozott lélegzésnek, ami így több oxigén felvételére lesz majd képes. A csontritkulás kialakulásának esélyét is csökkenti. A friss levegőn eltöltött futás, pedig jót tesz a bőrnek, és az agyműködésre is jótékony hatást gyakorol. hiszen friss oxigénhez juttatja.
 
 

Létezik egyáltalán negatív oldala a futásnak?

Komoly hátrányos oldala, főleg hosszútávon nincs a rendszeres futásnak. Rövidtávon felléphet egy kis fáradtság, izomláz, kimerültség, de az esetek többségében a szervezet remekül reagál a futásra. Ahelyett, hogy elfáradnánk, még plusz energiával is lát el.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Edzés

Edzés fogalma Az edzés az emberekben való bizalom tudománya a változás érdekében. Az... Tovább

Aerob edzés

  Hosszan tartó, alacsony vagy közepes intenzitású mozgásforma, mely során a... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás futás mozgás sport