notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Helyes fogselymezés: Hogyan csináld jól? A fogorvos segít

hirdetes

Amit a helyes fogselymezésről tudni kell

SzSz

A fogápolásra minden korban oda kell figyelni, azonban az évtizedek előrehaladtával egyre fontosabbá válik a száj karbantartása. Ez azért van, mert a korosodás fokozza a fogszuvasodás és a fogínybetegségek kialakulásának kockázatát.
A száj ápolása azonban nem csupán a fogak állapotának megőrzése miatt fontos. Számos kutatás bizonyította már, hogy a száj egészsége (pontosabban annak hiánya) szoros kapcsolatban áll az olyan súlyos problémákkal, mint a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a demencia és a rheumatoid arthritis.
A hatékonyabb fogápolás és a száj hosszan tartó egészségének megőrzése érdekében olvasson tovább!

Helyes fogselymezés: Hogyan csináld jól? A fogorvos segít

A fogselymezés tökéletesítése

Fogat mosni vagy fogselymezni érdemes előbb?

A fogselymezés a fogmosás előtt kell történjen. Egy 2018-ban a Journal of Periodontology című tudományos fogászati lapban megjelent tanulmány szerint a fogmosást megelőző fogselymezés hatékonyabban csökkentette a lepedék mennyiségét, mint az fogselymezést megelőző fogmosás. A kutatók továbbá megállapították, hogy az előbb fogselymezők és utána fogat mosók szájában több fluorid is maradt.
Mindez annak köszönhető, hogy a fogselyem helyes használata eltávolítja a fogak közül az ételmaradékokat, amiket aztán fogkefével könnyedén ki lehet mosni az ember szájából. Éppen ezért, ha valaki előbb mos fogat és utána használ fogselymet, akkor fennáll a veszélye, hogy több ételmaradék is a szájában marad.

A fogselymezés és a fogmosás azonban nem elegendő a megfelelő szájhigiénia fenntartásához. A fogbetegségek megelőzéséhez elengedhetetlen a félévenkénti fogászati szűrővizsgálat, amelyet a Rosental Fogászatán érdemes elvégeztetnie. Kérjen időpontot rendelőjükbe most az alábbi linken: esztétikai fogászat Budapest!

Tényleg muszáj fogselymet használnom, ha alaposan szoktam fogat mosni?

hirdetes

Több egészségügyi és fogászati szervezet (köztük például az American Dental Association) is egyet ért abban, hogy fontos a fogak közötti részeket is kitakarítani fogselyemmel vagy valamilyen más interdentális (fogköztisztító) eszközzel legalább naponta egyszer (a rendszeres fogmosás mellett). A fogak közötti tisztítás elengedhetetlen az olyan lerakódások eltávolításához, amelyeket egy fogkefe képtelen elérni.
Fontos észben tartani, hogy számos fogínybetegség a fogak között kezdődik, mert az itt lerakódott baktériumok sokáig tevékenykedhetnek zavartalanul az ember szájában. A fogselyem segít eltávolítani ezeket.

Melyik a legjobb fogselyem?

A legtöbb fogorvos és fogászati higiénikus szerint a fogselyem típusa kevésbé fontos, mint a helyes technika. Akár viaszos, nem viaszos, ízesített vagy nem, ez csak személyes preferencia kérdése. A lényeg, hogy kényelmes legyen a használata, és ne szakadjon el könnyedén.
A vastagabb fogselymekkel könnyebb kiszedegetni a lerakódásokat a fogak közül, a vékonyabbakkal viszont könnyebb beférkőzni a fogak közé. Amennyiben tehát fogai közelebb vannak egymáshoz, a vékonyabb termékek használata egyszerűbb lehet. Vékonyabb fogselyem használatakor több húzásra lehet szükség az alapos tisztításhoz.

hirdetes
Amennyiben fogászati implantátumai vagy foghídja van, válasszon olyan fogselymet, aminek kemény a vége, mert azt könnyebb átvezetni a mesterséges fogak között és alatt.

Hogyan kell helyesen használni a fogselymet?

Először is csúsztassa be finoman a fogselymet két foga közé. Ez után húzza meg a fogselymet úgy, hogy egy C-formát alkosson a foga körül, majd mozgassa le-fel 4-5 alkalommal.
Az alsó fogak tisztításakor felfele húzásoknál nagyobb erőt használjon, hiszen a cél az, hogy a lepedék felfelé és kifelé kerüljenek a fogak közül. A felső fogaknál a lefelé húzások legyenek erősebbek.
A lényeg, hogy a fogakon fel-le irányban haladjon, és ezzel a teljes felületüket letisztítsa, ne pedig oda-vissza húzogassa a fogselymet, mintha cipőt fényezne.

Cikkünk itt még nem ért véget.. további fogselymezéssel kapcsolatos tippekért, nézd meg a következő oldalt!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Energia leadás

A szervezet az energia döntő részét anyagcsere révén adja le, de energiát használ fel az... Tovább

Glikémiás index (GI)

A glikémiás index (GI) egy olyan mutatószám, melynek segítségével az élelmiszereket 1-100-ig... Tovább

Tovább a lexikonra