notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Együnk hagymát hagymával!

Hagymát hagymával

vitalzone.hu
hirdetes

Formájában, ízében, színében hihetetlenül gazdag és változatos - hagyma mind, és mindegyik más. Ehető nyersen vagy sütve, főzve, töltve, savanyúságnak elkészítve, de leginkább ételeinket fűszerezzük, ízesítjük vele. Bakos Tóth Zoltán, a Lidó Casino éttermének fiatal séfje jobbnál jobb változatokat ötöl ki, de ő maga legjobban nyárson sütve szereti.

A hagyma nagyon egészséges

Sorolja a híres makói vöröshagymát, a sárga-, a lila-, a póré-, a metélő-, a gyöngy-, a fokhagymát, hozzátéve, ahány növényi kultúra, annyi hagyma. Melegebb éghajlaton enyhébb, édesebb az íze, mint a hidegebb környezetben termesztettnek. Aztán jöhet még a shallot-, az édes-, a mogyoró- és a medvehagyma, ami sokáig feledésbe merült nálunk, de most éppen a reneszánszát éli. 

 

 Az ókori egyiptomiak a világmindenség szimbólumának tekintették a rétegesen lefejthető gömbformát, Indiában már 2000 éve gyógynövényként használták szívbetegségek, reumatikus fájdalmak kezelésére, gyulladások csökkentésére. Jelentős a C-vitamin tartalma, de leginkább arról a kénvegyületekben gazdag illóolajáról nevezetes, aminek baktériumölő hatása van, és ami könnyeket csal a hagymavágó szemébe. 

 

Van, aki úszó- vagy búvárszemüvegben fog bele ebbe a műveletbe, más arra esküszik, hogy víz alatt (nem kádban, hanem nyitott csap alatt) kell kockára vágni, szeletelni, aprítani a hagymát.

 

Megint mások hagymavágás közben egy korty vizet tartanak a szájukban. Jó megoldás lehet még vagdosás helyett botmixerrel pépesíteni. De aki a nátháját szeretné elmulasztani, az terápiás célzattal hajoljon csak a vágódeszka fölé. Utóbbiról citromlével tüntetik el a szagot a profik.

hirdetes

 

Hagymából készítenek levest, alapot a ragukhoz, pörköltekhez, rakott ételeket, salátát, rántott hagymát egyben és szeletben, sőt, még tortát is. Persze a „legintimebb” a friss, zsenge zöldhagyma zsíros kenyérrel, pláne hideg libamájjal és egy pohár jó chardonnay-vel.

hirdetes

 

És hogy mi veszi el a vöröshagyma illatát? A fokhagyma, mert annak illóolajai még drasztikusabbak. Emiatt ajánlják az érelmeszesedés megelőzésére, lassítására, a vérnyomás csökkentésére, baktériális fertőzések ellen.

 

 Bakos Tóth Zoltán szerint a halakhoz, a tengeri herkentyűkhöz a fokhagymából sohasem lehet elég. Ő legszívesebben a már nálunk is kapható kínai fokhagymát szereti használni, amelyik gerezd nélküli, és az íze intenzívebb a hazainál. Az olasz szakácsok mintájára ő is szeleteli a fokhagymát, hajszál vékonyra, mert rövid idejű pirítás esetén az íze így jobban kioldódik az olívaolajban. Az olaszok így készítik el előre, és olívában tárolják, mielőtt pizzájukra kennék. A franciák egyik kedvelt mártása az aioli, a fokhagymaolaj, a marseille-i konyha fokhagymás majonéze, amit nyers és párolt zöldségekhez, sültekhez, tenger gyümölcseihez adnak. Úgy készítik, hogy 7 gerezd fokhagymához 2 tojássárgájából, fél deci olívaolajból, fél citrom levéből majonézt készítenek, sóval és borssal ízesítik.

 

A magyar konyha legrégebbi fűszere és alapanyaga a vöröshagyma. A legjobb aromát akkor kapja, amikor nyársra húzzák szalonnával, kolbászkarikákkal, és parázs fölött megsütik. Ezt az ízt csak megközelíteni lehet a modern konyhatechnológiával, de a pirosra pirult hagymaszeletek vagy egész hagymák izgalmas kísérői a húsos ételeknek.

 

Séfünk szerint kis „hagymás” fantáziával a legszerényebb étkeket is izgalmassá tehetjük. Például ha az egyszerű olasz szalámit feltekerjük és medvehagymás fűszervaj-karikákkal koronázzuk, a kompozíciót pedig teljes kiőrlésű rozscipó-szeletekre ültetjük. Kerti sütögetéshez, grillpartihoz tegyünk az asztalra hagymát hagymával: egy kis tálkába aiolit, egy másikba vöröshagyma csírát, a harmadikba olívaolajos fokhagymát, a negyedikbe ecetes gyöngyhagymát.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

2019-10-21

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg...

Izomtömegnövelő táplálkozás, mindenkinek ajánlom, aki bajban van az izomtömeg növelésével, nagyon hasznos tanácsok, hogy te is sokkal eredményesebb legyél

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
98 305
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 036 102
Közösség

Szótár

B9-vitamin

Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak,... Tovább

Csalán

Latin neve: Urtica dioica   Eredete, élőhelye   Európában őshonos,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 109

Átlagos értékelés: 4.9

betegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód méregtelenítés