A gyulladás a szervezet természetes válaszreakciója egy fertőzésre vagy irritációra, amikor viszont krónikussá válik, sajnos súlyos betegségek kialakulásához vezethet. A gyulladás erősödéséhez hozzájárul a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is.
Hol alakul ki a gyúlladás?
A gyulladás szinte bárhol kialakulhat a testben: gyakori az emésztőrendszerben, a légutakban, az érrendszerben, az ízületekben, valamint az idegekben is, és krónikussá válva számos szövődménnyel járhat. A tudatos, egészséges életmód szerencsére mind a megelőzésben, mind a fennálló betegség tüneti kezelésében hasznos segítséget jelent.
Amellett tehát, hogy az ember felhagy a rossz szokásokkal, így az alkoholfogyasztással vagy a dohányzással, valamint a cukrot, a fehér lisztet, a feldolgozott húst vagy a gyorsételeket is elhagyja, az egészséges, gyulladáscsökkentő diéta támogatja igazán a testet.
Gyulladást csökkentő ételek
Sok zöldség csökkenti a gyulladást, így a béta-karotinban gazdag sárgarépa, a vitamindús karfiol, kelkáposzta vagy a flavonoidokat tartalmazó petrezselyem is.
A kurkumint tartalmazó kurkuma az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő fűszer. A céklának számos jótékony hatása van, ezért a megelőzésben is hasznos. A fokhagymában található flavonoidok, így a kvercetin is hasznos. A béta-karotint tartalmazó édesburgonya is csökkenti a gyulladásokat.
A polifenolokat tartalmazó gyümölcsök szintén hatékonyak a gyulladáscsökkentő diétában, így a cseresznye, a kék szőlő, a szeder, a málna, a fekete és a vörös áfonya is.
Az omega-3-zsírsavak is hatékonyan csökkentik a problémát. Ennek a zsíros halak, mint a lazac, a szardínia, a hering vagy a tonhal is jó forrásai.
A csonthéjasok más egészségügyi előnyeiken túl az omega-3-zsírsavaknak és fenoloknak köszönhetően a gyulladást is csökkentik, ezért akár müzlire szórva vagy magukban is javasolt fogyasztani őket.
A leveles zöldségeket a bennük található flavonoid, karotinoid és klorofill teszi értékessé az étrendben. A spenót, a rukkola és a saláta remek kísérője a főételnek, és salátákba is kiváló.
A tojás igazi teljes értékű étel, és gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző