notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tökéletes gomba receptek

hirdetes

Tökéletes gombák - recept

vitalzone.hu

Fogyókúrázóknak és vegáknak valóságos aduász, ínyencek bolondulásig variálhatják. A gomba igazán sokféleképpen és gyorsan elkészíthető, szinte minden sarki zöldségesnél kapható, piacokon pedig egyre többféle ízes, illatos erdei változata ingerkedik.

Ki szereti a gombát?

A gomba tényleg energiaszegény tápanyagbomba. Az ehető gombák szinte mindegyike 90%-ban vizet tartalmaz, így kalóriatartalmuk minimális, 10 deka csak 30 kalória. Ne tessék azt mondani, hogy ez   fogyókúra idején – jó kis képzavarral - nem maga a paradicsom. Főleg, ha nem jó nagy adag rántott gombára indulunk, vödörnyi tartárral. Vegáknak viszont ez a rántott holmi felér egy bécsi szelettel, vagy kettővel. Ugyanis a gombának egyedülálló tulajdonsága, hogy olyan aminosavak fordulnak elő benne, amelyek amúgy csak húsokban rejtőznek. Hogy magas a B-vitamin tartalma meg tolong benne a foszfor és a kálium, az már hab a gombá(ba)n.


Kicsit elmarasztalhatnánk, hogy nehezebben emészthető,mint a többi zöldség, de éppen ez okozza a hosszabb telítettségérzetet fogyasztása után. Vagyis jó darabig nem vagyunk éhesek, tiszta haszon, le a délutáni nassolással.


Tippek, tanácsok


-          A gomba gyorsan megfonnyad, veszít frissességéből, így a legjobb, ha minél előbb feldolgozzuk. Maximum 2-3 napig tartható el hűvös, száraz helyen.
-     A gomba a héja alatt tartalmazza a legtöbb tápanyagot, ezért lehetőleg ne húzzuk le a bőrét. Inkább szárazon töröljük le a homokot ( már amelyiken van), szennyeződéseket, aztán pár percig folyó víz alatta mossuk le, de ne áztassuk, mert gyorsan teleszívja magát vízzel.
-          Csak a földdel érintkező végéből kell levágni egy kicsi részt, hiszen a gomba szára is felhasználható, kivéve a laskagombát, aminek elég rágós a szára.
-          Ha szeleteljük a gombát, és nem kerül azonnal edénybe, akkor csepegtessük meg egy kis citromlével, így nem színeződik el.
-          Ha a gombát pirítjuk, akkor felszeletelve sózzuk meg egy kicsit, várjunk 10-12 percet,   itassuk fel papírtörlővel a kicsapódó nedvességet, és így pirítsuk meg.
-          A gombából készült ételek is elég gyorsan romlanak, frissen, mielőbb fogyasszuk el.
-          Ha erdei gombát vásárolunk, csak megbízhatóhelyen, bevizsgált eladótól tegyük.

hirdetes


S most lássuk, mi minden készülhet gombából, persze a teljesség igénye nélkül, hiszen olyan sokoldalúan felhasználható. Kiváló pástétom, ízletesebbé, változatosabbá tehetjük vele a burgonyás, rizses, tésztás, vegyes zöldséges köreteket, remekül illeszkedik hús- és tésztaraguba, pörköltekbe, sültekhez,  mártásnak, szósznak nagyszerű választás. Töltve, rántva, grillezve, levesként, rakottasként is finom fogás.


Melyikből, mit?


- csiperke és laskagomba: bármilyen gombás fogáshoz kiváló
- galambgomba: salátába, leveshez, töltelékhez
- kucsmagomba: levesnek, tölteléknek, köretekhez
- őzlábgomba: pörköltnek, a kalapját pedig süthetjük, ránthatjuk
- pöfeteg: pörköltnek, salátákhoz
- rókagomba: pörköltnek,levesnek, köretnek  (szárítva is erősen illatos és ízes marad)
- vargánya: levesekbe, pörköltbe, húsokhoz, a kalapja rántva (szintén jól szárítható)


RECEPTEK


 
Sajtos gombafasírt


Hozzávalók:


50 dkg gomba
15 dkg ementáli vagy más ízesebb sajt
1 közepes fej lilahagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma
1 egész tojás
kb. 20 dkg zsemlemorzsa
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 teáskanál kakukkfű
frissen őrölt fekete bors

olaj a sütéshez


Elkészítés:


A gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és egy kevés olajon, teflon serpenyőben fedő alatt, az apróra vágott lilahagymával együtt időnként átforgatva megpároljuk.


A keveréket egy nagyobb tálba téve botmixerrel pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a sajtot, 4 evőkanál zsemlemorzsát, a tojást, a fűszereket és alaposan összekeverjük. Vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatva bő olajban aranybarnára sütjük.
Adhatunk mellé ízlés szerint burgonya, rizs köretet, finom paradicsomszósszal is.


 
Padlizsános gombatorta


Hozzávalók:


1 csomag leveles tészta
30 dkg darált sertéshús
25 dkg gomba
2 kisebb padlizsán
2 közepes paradicsom
15 dkg reszelt sajt
1 nagyobb fej vöröshagyma, apóra vágva
olaj

frissen őrölt fekte és fehérbors
bazsalikom
oregano


Elkészítés:


Egy kerek, magasabb falú - lehetőleg üveg formába (jénai tál) a kb. 1 cm–re nyújtott leveles tésztát úgy egyengessük el, hogy a forma oldalára is   3–4 cm peremet képezzen.

hirdetes
A padlizsánt hámozzuk meg és vágjuk kb. 1 cm–es szeletekre. Rakjunk egy sor padlizsánkarikákat a tésztára, majd hintsük meg reszelt sajttal és ismét egy sor padlizsán következik.


Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a felszeletelt gombár és a cikkekre vágott paradicsomot. Ha megpuhult, akkor keverjük hozzá a darált húst és a fűszereket. Ha a hús megfehéredett, akkor addig főzzük, amíg a lé elfő (különben szétázik a tészta). A húsos ragut töltsük a padlizsános tésztába, meghintjük reszelt sajttal és 180 °C-os előmelegített sütőben 50-55 percig sütjük.


Egyszerű tejszínes gombaleves


Hozzávalók:


30 dkg gomba
10 dkg vöröshagyma
4 dl húsleves
6 dkg vaj
1 evőkanál olaj
2,5 dl tejszín
1 evőkanál liszt

csipet frissen reszelt szerecsendió
fehér bors
egy csokor petrezselyem apóra vágva


Elkészítés:


Az apróra vágott vöröshagymát lábasban a vaj és olaj keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, szeletelt gombát, megpirítjuk, megszórjuk 1 evőkanál liszttel, felöntjük a húslevessel és a tejszínnel , közepes lángon felforraljuk. Levesszük a lángot, hozzáadjuk a fűszereket, a  petrezselyemzölddel tálaláskor szórjuk meg.
Tipp: Ha gazdagabban szeretnénk tálalni, főzhetünk bele vaj– vagy májgaluskát is. Ha krémlevest szeretnénk, csak botmixerrel  krémesítsük. Egy evőkanál száraz fehér bor pikánsabbá teheti.


Megjegyzés:  A legtöbb gombaféle olajban, savanyítva jól eltehető. A Goldenblog gasztro kategória top 10-es listáján szereplő Erdőkóstoló blogon sok hasznos receptet, komplett gombatartósítási gyűjteményt találunk.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Veronika (orvosi)

Latin neve: Veronica officinalis   Eredete, élőhelye Hazája Európa és... Tovább

Glikogén

Az állati szervezet legfőbb energiaforrása. Ez egy olyan keményítő, amely... Tovább

Tovább a lexikonra
egészséges táplálkozás élelmiszer recept