notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fogyj te is, de figyelj a következő hibákra

hirdetes

Fogyj te is okosan!

Kiss Sándor - Sasa

A nagy fogyásokkal vagy a nagy fogyások tervével kapcsolatban mindenkinek van egy ismerős és egy sztorija:
“Egyik munkatársam a túlsúlyát futással kezdte el leadni úgy, hogy előtte visszérrel műtötték. Napi szinten futott 10-15 km-eket, nagyrészt meredek emelkedőn, ez volt tavaly. Most mondja a felesége, hogy fél éve már egyáltalán nem fut, mert annyira tropára mentek az ízületei, a porcok, hogy képtelen rá és a visszér is visszatért, műtét lesz belőle…”

Fogyjunk okosan, figyelj oda a hibákra

Most erre mit mondjak? Várható volt, hogy ez fog történni. De az emberek nem gondolkodnak és 15-20-30 kiló felesleggel is, a futásban látják a megoldást. Persze ott a tévképzet, hogy ez mennyire jól fogyaszt (égeti az izmot, nem a zsírt!) és ha erősíteni kezdenének akkor a zsír izommá alakulna a testükön. Itt érdemes megjegyezni, hogy két különböző szövetről van szó, amik nem képesek ilyen átalakulásra.


A baj az, hogy túlsúllyal és izmok hiányában nem lesz megfelelő futótechnika sem. Ebből az következik, hogy egy kocogáshoz hasonlító csoszogást csinál az emberek nagy része, nem használja a kezét, nem tempósan fut, nem emeli a lábát, sőt mindennek csimborasszójaként még csapkodja is a lábát a földhöz.

Ezek együtt pedig egyenes út a sérülésekhez


A néphiedelemmel ellentétben a futás sem ajánlott mindenkinek, ahogy az sem igaz, hogy csak felveszed a cipőt és kimész futni. Egy elég összetett mozgásformáról van szó, aminek a technikáját nem egy nap alatt fogod elsajátítani. Arról nem is beszélve, hogy a rosszul begyakorolt, túlsúlyos futások rossz mozgásmintáját, legalább 30-40ezer helyes futólépéssel lehet csak kijavítani. És akkor csak felügyelet mellett futottál, csak helyesen. Ennyi kell, hogy újra tanulj járni, futni.

hirdetes

Szerző:
Kiss Sándor, Sasa

facebook.com/sasafitness

Fogyjunk okosan, figyelj oda a hibákra

Amikor te egymagadban elkezdesz felkészülni egy maratonra, vagy csak napi szinten lejársz futni, akkor 99,999% az esély rá, hogy egy rossz mozgásmintát követsz. Tudom, azt hiszed, hogy a futóedzést azért találták ki, hogy ezzel is csak pénzt húzzanak le az emberekről. Valójában azért, hogy ne kelljen nekik 5-ször annyit költeni az ortopéd orvosra.

hirdetes


A jó cipő pedig nem feltétlen az, ami elsőre a kezed ügyébe akad a boltban és aminek cuki csajos a színe. A megfelelő futócipőt személyre szabottan kell kiválasztani, megnézve a futótechnikát, hogy hogyan lépsz…

Bármennyire is azt hiszik az emberek, hogy majd okosba és olcsón megoldják ezeket a dolgokat, nem lehet. A kaja, az edzésterv, a futás, ha nincs pont rád szabva, akkor nagy eséllyel nagy károkat fok okozni a testedben. Egy netes étrendtől, amiről te úgy gondolod, hogy jó, lehet, hogy evészavaros leszel, cukros vagy IR-es, csak azért, mert nem vesz figyelembe egy rakás élettani dolgot, ami esetedben fontos lenne. Egy netről letöltött edzésterv, nem javítja ki a hibáidat, nem veszi figyelembe a deformitásaidat…


Ne ezeken akarj spórolni, mert idővel többet kell költened, hogy helyre hozd a hibákat. Ha egyáltalán helyre lehet hozni, hogy tönkre vágtad a tested!

Szerző:
Kiss Sándor, Sasa

facebook.com/sasafitness

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

VLCD

A VLCD a very low calory diet angol kifejezés rövidítése, mely a nagyon alacsony... Tovább

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Tovább a lexikonra
fogyás fogyókúra