notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

C-vitamin,,vitamin,szükséglet,szervezet,fontos,egészség,egészséges életmód,táplálkozás,alakformálás,sport,fitness,receptek


C-vitamin


Aszkorbinsav. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen eloxidált formájában elveszti vitaminhatását. Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogén-donor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember nem képes erre.
A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét. A C-vitaminnal jól ellátott anya tejének aszkorbinsav-tartalma 30…55 mg/l.
Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, amelyet eredetileg hexuronsavnak nevezett el. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.
A hivatalos álláspont szerint egészséges ember napi C-vitamin szükségletét a helyesen összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel még a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni lehet.
Aszkorbinsavban gazdag zöldség- és főzelékfélék: a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a káposztafélék (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), friss gyümölcsök (elsősorban áfonya, som, szeder, ribizli, hecsedli vagyis a csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit), télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett „hideg” eljárással készült teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (ezüst, réz, alumínium, vas; kivétel az arany) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.
Az C-vitamin (aszkorbinsav formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 0–1 mg
zöldség, gyümölcs: 5–400 mg
vaj, margarinféleségek, zsír, olaj, szalonna: 0 mg
húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 0–30 mg
halak: 0 mg
tej: 0–5 mg
tojás: 0 mg

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.8


címkék: vitamin
Kapcsolódó cikkek
EGészséges fogak

Ételek az egészséges fogakért

Vannak bizonyos ételek és italok, amelyek roncsolják fogaink egészségét és természetesen vannak olyanok is, amik pont, hogy segítik megőrizni egészséges állapotukat. Most...

Legjobb szezonális vitamin források ősszel

Töltsd fel magad vitaminokkal az őszre- íme az 5 legjobb őszi vitamin forrás

Elérkezett az ősz, és ezzel együtt búcsúzik a meleg. A  hidegebb időkre való tekintettel, jobb, ha te is feltankolod magadat vitaminokkal! A tavasz és a nyár számtalan...

A zöld tea 10 jótékony hatása

10 dolog, amit nem tudtál a zöld teáról

Köztudott, hogy a zöld tea fogyasztásának számos pozitív hatása van szervezetünkre. Azonban ez nem csupán közhiedelem, kutatások támasztják alá jótékony hatásait. De lássuk is mik ezek!

Detox víz recept

Gyors és szuper-finom méregtelenítő vizek, amik támogatják a fogyást

Méregtelenítés vízzel? Naná! Nem csak szervezeted hidratáltságáról és a megfelelő vitaminbevitelről gondoskodsz, de segítesz megszabadítani szervezetedet a káros...

D-vitamin hiány tünetei

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, te is D-vitamin hiányban szenvedsz

Ugye te is észrevetted magadon, mennyivel energikusabb vagy a hosszú, napos nyári hónapok alatt, mint ősszel és télen? Akár hiszed, akár nem, ez nem csupán annak köszönhető,...

10 bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat!

10 bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat!

Idén is nagyon sok darázzsal lehet találkozni szinte mindenhol, még a kertünkben is természetesen. A darázscsípés pedig kellemetlen, sokszor pedig nagyon veszélyes, éppen ezért...

Izomtömeg növelése - a legjobb módszerek

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

Neked is gondot okoz az izomtömeg növelése? Ne ess pánikba, nem vagy ezzel egyedül. Éppen ezért most összegyűjtöttük neked azokat a pontokat, amikre érdemes odafigyelned neked...

A lúgosító étkezés

A lúgosító étkezés. Minden amit tudnod kell!

Jó elindulás lehet, ha úgy fogunk neki, hogy minden héten eggyel több lúgosító ételt teszünk az étrendünkbe és egy savasítót száműzünk, míg el nem éri a lúgosítás a...

Lisztérzékenység - cöliákia

A lisztérzékenység jelei

A coeliakia (lisztérzékenység) jellemzői. Mindennapi táplálékunk a liszt, hiszen ez a kenyér, a tészták alapanyaga. Vannak azonban, akik érzékenyek a gliadinra – a búza,...

 A testtömegindex számolása

A BMI értéke, mitől függ a testtömegindex?

A BMI kifejezéssel egyre többször találkozhatunk. testtömeg és a testmagasság méterben mért négyzetének a hányadosa, amelyet gyakran alkalmaznak a túlsúly vagy soványság a...

Ezektől a házilag elkészíthető testradíroktól lesz puha a bőröd!

5 házilag elkészíthető testradír

Mielőtt drága kozmetikumokat vásárolnál testradírozás céljából, ajánlom, hogy próbáld ki a természetes, otthon elkészíthető változatokat. Régebben én is a kész...

fogyasztása és hatásai

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Valószínűleg láttál már avokádót, az utóbbi években Európa szerte „superfoodként” reklámozzák a médiában. Valóban, az igazság nincs messze a reklámfogástól....