C-vitamin,,vitamin,szükséglet,szervezet,fontos,egészség,egészséges életmód,táplálkozás,alakformálás,sport,fitness,receptek


C-vitamin


Aszkorbinsav. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen eloxidált formájában elveszti vitaminhatását. Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogén-donor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember nem képes erre.
A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét. A C-vitaminnal jól ellátott anya tejének aszkorbinsav-tartalma 30…55 mg/l.
Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, amelyet eredetileg hexuronsavnak nevezett el. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.
A hivatalos álláspont szerint egészséges ember napi C-vitamin szükségletét a helyesen összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel még a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni lehet.
Aszkorbinsavban gazdag zöldség- és főzelékfélék: a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a káposztafélék (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), friss gyümölcsök (elsősorban áfonya, som, szeder, ribizli, hecsedli vagyis a csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit), télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett „hideg” eljárással készült teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (ezüst, réz, alumínium, vas; kivétel az arany) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.
Az C-vitamin (aszkorbinsav formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 0–1 mg
zöldség, gyümölcs: 5–400 mg
vaj, margarinféleségek, zsír, olaj, szalonna: 0 mg
húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 0–30 mg
halak: 0 mg
tej: 0–5 mg
tojás: 0 mg

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.8


címkék: vitamin
Kapcsolódó cikkek
Detox víz recept

Gyors és szuper-finom méregtelenítő vizek, amik támogatják a fogyást

Méregtelenítés vízzel? Naná! Nem csak szervezeted hidratáltságáról és a megfelelő vitaminbevitelről gondoskodsz, de segítesz megszabadítani szervezetedet a káros...

D-vitamin hiány tünetei

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, te is D-vitamin hiányban szenvedsz

Ugye te is észrevetted magadon, mennyivel energikusabb vagy a hosszú, napos nyári hónapok alatt, mint ősszel és télen? Akár hiszed, akár nem, ez nem csupán annak köszönhető,...

10 bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat!

10 bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat!

Idén is nagyon sok darázzsal lehet találkozni szinte mindenhol, még a kertünkben is természetesen. A darázscsípés pedig kellemetlen, sokszor pedig nagyon veszélyes, éppen ezért...

Mikor viszed túlzásba a kardiózást?

Mikor viszed túlzásba a kardiózást?

A kardiózás nélkülözhetetlen a test megfelelő karbantartásához – az ilyen jellegű edzések segítenek a szív, a tüdő, és a keringési rendszer egészségének...

Új trend hódít külföldön: jönnek a nyújtóstúdiók

Új trend hódít külföldön: jönnek a nyújtóstúdiók

Egy jól felszerelt edzőteremben sok mindent megtalál az ember: kondigépek, súlyok, vagy éppen fitneszeszközök tömkelege várja a mozgás és a testépítés szerelmeseit, amik...

Ínycsiklandó receptek spárgából 480 kalória alatt!

Ínycsiklandó receptek spárgából 480 kalória alatt!

A közönséges spárga tele van K- és B1-vitaminokkal, illetve egy nagy adag kalciumot, fehérjét, és rostot is hozzáad az étkezésekhez. Habár kiváló köretként más fogások...

Energizáló ételek

Élelmiszerek a fáradtság elleni küzdelemhez

A legtöbbünk estén a szénhidrátdús, különösen a cukros ételek és italok miatt fáradtabbak érezhetjük magunkat. Most hoztunk pár élelmiszert, amelyek segíthetnek a...

Cukor csökkentése

3 módja annak, hogy kevesebb cukrot fogyassz

A cukrot elhagyni egyszerűbb, mint gondolnád, ha megtanulod, hogyan is csináld. Összeszedtünk 3 egyszerű dolgot, amellyel kevesebb cukrot fogsz bevinni étkezéseid során. 

Fogyás a képzelet erejével, avagy a FIT technika rejtelmei

Fogyás a képzelet erejével, avagy a FIT technika rejtelmei

A koncentráció minden fogyni vágyó számára fontos. Vannak, akik igyekeznek egészségesebb étrendre váltani, mások minden nap kierőszakolják magukból, hogy igenis elvégezzék a...

Lehet egészséges a kenyér?

Lehet egészséges a kenyér?

Sokan, amikor úgy döntenek, hogy egészségesebb életmódra térnek, az egyik első dolog, amit félretesznek, az a kenyér. Ezt a döntésüket arra alapozzák, hogy a szénhidrátok...

Zsírégetők

Tényleg működnek a zsírégetők?

Manapság már számos „csodabogyót” és módszert találhatunk az interneten, amelyek gyors fogyást ígérnek. Nos, ezekben sajnos nem szabad hinni, hiszen amilyen gyorsan...

Fogyás sikertelenség

8 ok, amiért nem tudsz fogyni

Egészséges ételeket eszel, edzeni jársz, és a nassolást is elkerülöd, de mégsem mozdul lefelé a súlyod? Ez sajnos a legjobbakkal is megtörténik, hiába figyelsz oda mindenre....