notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

C-vitamin,,vitamin,szükséglet,szervezet,fontos,egészség,egészséges életmód,táplálkozás,alakformálás,sport,fitness,receptek


C-vitamin


Aszkorbinsav. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen eloxidált formájában elveszti vitaminhatását. Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogén-donor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember nem képes erre.
A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét. A C-vitaminnal jól ellátott anya tejének aszkorbinsav-tartalma 30…55 mg/l.
Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, amelyet eredetileg hexuronsavnak nevezett el. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.
A hivatalos álláspont szerint egészséges ember napi C-vitamin szükségletét a helyesen összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel még a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni lehet.
Aszkorbinsavban gazdag zöldség- és főzelékfélék: a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a káposztafélék (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), friss gyümölcsök (elsősorban áfonya, som, szeder, ribizli, hecsedli vagyis a csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit), télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett „hideg” eljárással készült teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (ezüst, réz, alumínium, vas; kivétel az arany) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.
Az C-vitamin (aszkorbinsav formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 0–1 mg
zöldség, gyümölcs: 5–400 mg
vaj, margarinféleségek, zsír, olaj, szalonna: 0 mg
húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 0–30 mg
halak: 0 mg
tej: 0–5 mg
tojás: 0 mg

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.8


címkék: vitamin
Kapcsolódó cikkek
A zöld tea 10 jótékony hatása

10 dolog, amit nem tudtál a zöld teáról

Köztudott, hogy a zöld tea fogyasztásának számos pozitív hatása van szervezetünkre. Azonban ez nem csupán közhiedelem, kutatások támasztják alá jótékony hatásait. De lássuk is mik ezek!

Detox víz recept

Gyors és szuper-finom méregtelenítő vizek, amik támogatják a fogyást

Méregtelenítés vízzel? Naná! Nem csak szervezeted hidratáltságáról és a megfelelő vitaminbevitelről gondoskodsz, de segítesz megszabadítani szervezetedet a káros...

D-vitamin hiány tünetei

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, te is D-vitamin hiányban szenvedsz

Ugye te is észrevetted magadon, mennyivel energikusabb vagy a hosszú, napos nyári hónapok alatt, mint ősszel és télen? Akár hiszed, akár nem, ez nem csupán annak köszönhető,...

10 bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat!

10 bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat!

Idén is nagyon sok darázzsal lehet találkozni szinte mindenhol, még a kertünkben is természetesen. A darázscsípés pedig kellemetlen, sokszor pedig nagyon veszélyes, éppen ezért...

A mentes étrend kockázatos is lehet

Allergiás, vagy csak annak hiszi magát? – A mentes étrend kockázatos is lehet

Nem mind allergia, ami annak látszik, mégis többen gondolják magukról, hogy ételallergiásak, mint ahányan valóban azok. A mentes étrendek korát éljük abban a hitben, hogy...

Akkor most soha többé nem ehetek gyümölcsöt?

Akkor most soha többé nem ehetek gyümölcsöt?

Tipikus gyerekbetegségből vált egyre több felnőttet érintő problémává a fruktózfelszívódási zavar, amelynek lényege, hogy a szervezetünk nem tudja feldolgozni a...

Alig van hatásos terápia ezekre a betegségekre

800 ezer magyar szenved napi szinten, de alig van hatásos terápia ezekre a betegségekre

Átlagosan hat és fél év alatt tíz orvost járhatnak meg a ritka betegségekben szenvedők, mire kiderül, mi a bajuk. És hiába a fejlett orvostudomány, alig van hatásos terápia.

Véletlenül kiderült, mi okozza az érelmeszesedést, sőt gyógyszert is találhattak ellene

Véletlenül kiderült, mi okozza az érelmeszesedést, sőt gyógyszert is találhattak ellene

Brit kutatók azonosították az érelmeszesedés mögött álló folyamatot, és állatkísérletekben kimutatták, hogy az akne kezelésére általában használt gyógyszer hatékony...

Ezért megéri banánt enni

Megdöbbentő mennyi mindenre jó ez a gyümölcs, fogyassz te is minél többet belőle!

Sokszor, ha azt hallod, egészséges, már húzod is a szád? Talán furcsa, de lehet valami egyszerre finom is és meglepően egészséges.  Fogadjunk, hogy te sem tudtad, mennyi...

Évezredek óta menő az inhalálás a nátha ellen

Évezredek óta menő az inhalálás a nátha ellen

Nem csak eukaliptusszal, de rózsával, sós vízzel, vagy ópiummal is inhaláltak korábban a történelem során. Ezek közül sokat ma már nem szívesen alkalmaznánk, van azonban...

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

Hogyan szabadulhatunk meg egy mérgező kapcsolatból? Segítségképpen íme öt gyakorlati lépés Philip Zimbardo és Rosemary Sword szociálpszichológusok Időperspektíva-módszer a...

allergia elleni lekvárt

Parlagfűből főz allergia elleni lekvárt egy magyar házaspár

Parlagfűből készít lekvárszerű terméket és olajat Csubák Mária vegyészmérnök és férje. A termék jótékony hatással bír az emberi szervezetre, a többi között kiválóan...