notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

C-vitamin,,vitamin,szükséglet,szervezet,fontos,egészség,egészséges életmód,táplálkozás,alakformálás,sport,fitness,receptek


C-vitamin


Aszkorbinsav. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen eloxidált formájában elveszti vitaminhatását. Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogén-donor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember nem képes erre.
A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét. A C-vitaminnal jól ellátott anya tejének aszkorbinsav-tartalma 30…55 mg/l.
Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, amelyet eredetileg hexuronsavnak nevezett el. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.
A hivatalos álláspont szerint egészséges ember napi C-vitamin szükségletét a helyesen összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel még a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni lehet.
Aszkorbinsavban gazdag zöldség- és főzelékfélék: a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a káposztafélék (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), friss gyümölcsök (elsősorban áfonya, som, szeder, ribizli, hecsedli vagyis a csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit), télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett „hideg” eljárással készült teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (ezüst, réz, alumínium, vas; kivétel az arany) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.
Az C-vitamin (aszkorbinsav formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 0–1 mg
zöldség, gyümölcs: 5–400 mg
vaj, margarinféleségek, zsír, olaj, szalonna: 0 mg
húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 0–30 mg
halak: 0 mg
tej: 0–5 mg
tojás: 0 mg

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.8


címkék: vitamin
Kapcsolódó cikkek
Együk több banánt!

A banán jótékony hatásai

Ha gyümölcsről van szó, nekem legelőször a banán jut eszembe, legszívesebben naponta hármat is megennék belőle. Te is így vagy vele? Vagy épp az ellenkezőjét érzed, rá sem...

Hogyan tároljuk a gyümölcsöket, zöldségeket, hogy a vitamintartalmukat megtartsák?

Így mentsd meg a vitaminokat a gyümölcsökből és zöldségekből

Ahhoz, hogy a gyümölcsök és zöldségek megőrizzék vitamintartalmukat, helyesen kell tárolni azokat. De mely fajták valók a hűtőszekrénybe és hogyan kell őket tárolni, hogy...

Fáradt vagy? Ezeket a tápanyagokat fogyaszd!

Mit lehet tenni a fáradtság ellen?

Fáradtnak, kimerültnek, lehangoltnak érzed magad? Ezeknek mind megvan az okuk, valami nincs rendben a szervezeteddel és így üzen neked. Érdemes utánajárni, vajon mi lehet az oka a...

Szerinted a paradicsom zöldség, vagy gyümölcs?

Vajon zöldség, vagy gyümölcs a paradicsom?

Sokszor felmerül a kérdés; vajon a paradicsom zöldség vagy gyümölcs? A tudomány és botanika meghatározása szerint a paradicsom gyümölcs. Hogy miért? Érdemes tovább olvasnod!

Megéri olívabogyót enni

Megéri olívabogyót enni!

Sokan nem fogyasztanak olívabogyót feltehetően azért, mert nem ismerik az egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Ha elolvasod a cikket, valószínűleg Te is be fogsz szerezni egy...

Ismerd meg a legnépszerűbb teafajtákat!

A legnépszerűbb teafajták

Eljött a teázás időszaka. Összegyűjtöttük Nektek a legnépszerűbb teafajtákat, amik közül kedvetekre válogathattok. A teát - akár kedvtelésből isszuk, akár gyógyító...

Olajak használata

Melyik olajat mire használjuk?

Manapság rengeteg különböző fajtáról lehet hallani, újabbnál újabb növényekből készült olajak árasztják el a bioboltok polcait, kisebb-nagyobb kiszerelésekben az olcsóbb...

Isteni karfiolsaláta recept

Ínycsiklandó karfiolsaláta a tavaszi méregtelenítéshez

A tél során az ember hajlamosabb zsíros, nehéz ételeket fogyasztani, a temérdek ünnepi édességről nem is beszélve. Azonban ahogy az évszakok váltják egymást, és tavaszodni...

A vitaminok mellett igen fontosak a nyomelemek is

A legfontosabb nyomelemek és hatásaik

A vitaminok mellett igen fontosak a nyomelemek is. Bár egészen kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára ugyanakkor létfontosságúak is. Ugyan is nyomelemek nélkül a...

10 egészséges tavaszi étel

10 egészséges tavaszi étel (és fogyasztásuk)

Végre újra megérkezett a tavasz, és habár éjszakánként még előfordulhatnak fagyok, a napok már érezhetően melegebbek és hosszabbak, mint az előző hónapokban. Lassan...

Méz hatásai

Gyógyír a kaptárból

Kevés édesebb dolgot ismerünk, mint a méz, mely nem csak táplálékunk, hanem egyik fontos vitaminforrásunk is. Csodálhatjuk a méheket, hogy ilyen vitaminkoktél készítésére képesek.

Vegán fehérjeforrások

11 vegán és növényi alapú fehérjeforrás, amiket érdemes kipróbálni

A fehérjék nélkülözhetetlen tápanyagok a szervezet számára. De mit tehetnek azok, akik megtagadják azokat állati eredetű ételeket, amik megfelelő fehérje-utánpótlást...