notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fogyás a képzelet erejével, avagy a FIT technika rejtelmei

hirdetes

Fogyás a képzelet erejével, avagy a FIT technika rejtelmei

vitalzone.hu

A koncentráció minden fogyni vágyó számára fontos. Vannak, akik igyekeznek egészségesebb étrendre váltani, mások minden nap kierőszakolják magukból, hogy igenis elvégezzék a tervezett gyakorlatokat. Azonban néha elég, ha a motiváció csak egy pillanatra is megrendül, és az előrehaladás máris lelassul, vagy abbamarad. Az ilyen pillanatokban adhat erőt a folytatáshoz az úgynevezett FIT technika.

Fogyás a képzelet erejével, avagy a FIT technika rejtelmei

A FIT az angol „functional imagery training” (vagyis funkcionális ábrázolás tréning) rövidítése, ami nagyon leegyszerűsítve céltudatos képzelgést jelent. Lényegében arról van szó, hogy megpróbálod úgy befolyásolni a hozzáállásodat és viselkedésedet, hogy mentálisan magad elé képzelsz bizonyos képeket a motiváció érdekében.

Habár a név hallatán sokan csak legyintetnének, a módszernek valójában tudományos alapja is van. Egyetemi kutatások (https://www.plymouth.ac.uk/research/psychology/functional-imagery-training) is bizonyítják, hogy a mentális ábrázolás több pozitív érzelmet vált ki az emberből, mint más jellegű gondolatok (például amikor másokhoz hasonlítod saját magadat). Ezt használja ki a FIT, és a módszer alkalmazói sikeresen változtattak már étkezési szokásaikon, vették rá magukat több edzésre, és még függőségeikkel is sikerült szembe szállniuk.

hirdetes

A sportolók előszeretettel használják ezt a módszert, hogy szorosabb kapcsolatot hozzanak létre testük és elméjük között, tehát egyáltalán nem számít újdonságnak. Íme minden, amit tudnod érdemes a FIT technikáról!

Hogy működik a FIT technika?


A FIT alapja az „elaborated intrusion” (EI) elmélet, amely szerint a vágyakat külső jelek (például a sült hús fűszeres illata, vagy egy étellel teli asztal látványa), és belső jelek (a nagyi főztjének emléke, vagy maga az éhségérzet) váltják ki – állítja a Limestone Klinika pszichológusa és igazgatója, Kris Boksman PhD. Miután ezek a jelek eljutnak az ember tudatáig, megjelenik a vágyakozás, ami addig el nem múlik, míg az ember ki nem elégíti azt egy kiadós étkezés formájában.

hirdetes

A FIT célja erős mentális képekkel megakadályozni, hogy az ilyen pillanatok átvegyék az irányítás a józanész felett. A hétköznapi tevékenységek (például leülés a konyhaasztal mellé) elvégzésekor megidézzük ezeket a képeket, amíg bevett szokássá nem válik magunk elé képzelni őket. Idővellényegében saját FIT terapeutáinkká válhatunk, hatékonyabbá tehetjük magunkat, és megalapozhatjuk a hosszútávú, nagyobb változtatásokat.

Az International Journal of Obesityben (Nemzetközi Elhízási Folyóirat) megjelent egyik cikk (https://www.nature.com/articles/s41366-018-0122-1) egy hat hónapos fogyási kísérlet során azok a tesztalanyok, akik a FIT technikát alkalmazták négyszer annyi súlytól szabadultak meg, mint azok, akik nem alkalmazták a képzelőerő módszerét.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Jacuzzi

  A pezsgőfürdő használata kellemes közérzetet biztosít, relaxál, felfrissít. A... Tovább

Túledzettség

Olyan állapot, amelynek során csökken a teljesítőképesség, és csökkennek a... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód elhízás fitness fogyás fogyókúra lelki egészség