notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Evéssel kapcsolatos problémák kisgyermekkorban,táplálkozás,egészség,életmód,miért nem eszik a gyerekem,alakformálás,diéta,fogyókúra,fitnesz,hatékony fogyás,fitness,crossfit

hirdetes

Evéssel kapcsolatos problémák kisgyermekkorban

vitalzone.hu

A gyermekeink jó ütemű testi-lelki fejlődéséhez alapvető szükséglet az életkori sajátosságokat figyelmembe vevő táplálás. Az egészséges táplálkozási szokásokat már kora gyermekkorban érdemes kialakítani, elsajátítani. Csecsemőkorban, a szoptatás befejezése után a gyermek táplálkozási szokásait a családja alakítja. Nem kell szakembernek lennünk ahhoz, hogy részt vegyünk az étkezési szokások kialakításában. Ha néhány alapvető ismerettel rendelkezünk és a főbb szempontokhoz tartjuk magunkat, megfelelően irányíthatjuk a gyermekeink ízlését. A gyermekek - ahogy a felnőttek is - hatással vannak egymásra, előfordul, hogy csak azért fogyasztanak el bizonyos ételt, mert a barátjuk jóízűen falatozik belőle. Sokszor "szeszélyesek" - egyik nap szeretik ugyanazt az ételt, a másik nap nem hajlandók megenni, néha nincs kedvük inni, gyümölcsöt enni.

Evéssel kapcsolatos problémák kisgyermekkorban

A kezdetektől

Csecsemőkorban természetszerűleg a szoptatással kapcsolatos problémák vannak előtérben. Ehhez a körhöz kapcsolódhat az ún. gyarapodási elégtelenség jelensége is, amikor a hetek múlásával a csecsemő súlya semmit nem növekszik, esetleg csökken. Ilyen esetekben mindig az anya-gyermek kapcsolatban kell keresnünk a megoldás kulcsát. Célszerű inkább a gyermek szükségletéhez igazítani a szoptatás idejét, mintsem az óránkhoz, hiszen ez nagyban segíti a gyermek hatékonyságérzetének és kezdeményezőképességének kialakítását, annak az érzésnek az átélését, hogy „ha kérek, kapok”. Szintén a pici gyermekeknél fordul elő a nem táplálékként szolgáló dolgok fogyasztása. Ha huzamosan (1 hónapnál tovább), illetve másfél évesnél idősebb korú gyermekünknél tapasztaljuk ezt a szokást, mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát. 

Óvodáskorban gyakori panasz a válogatósság, ilyenkor panaszkodnak a szülők legtöbbet a gyermekükre, hogy „rossz evő”. Ez szinte minden esetben nevelési problémát jelez. Fontos, hogy itt is bár a gyermek szükségletei legyenek az előtérben, finom egyensúlyt találjunk, s a gyermek igényei ne nőjenek a szülő fejére, ne kelljen étkezéskor többfajta menüvel is készülnünk a gyermek aktuális hangulatának függvényében. 

Ezen problémák hátterében a következő okok állhatnak:


Túlzott igény az elfogyasztandó táplálékok mennyiségére vonatkozóan.

A csecsemő majd a gyermek szervezete is önszabályozó, tudja, hogy mikor mire mennyire van szüksége, így bátran követhetjük igényeit.  Unszolással csak minimális mennyiséget lehet a gyerekbe erőltetni, nem éri meg az erőfeszítést. Elrontjuk az étkezés hangulatos és a gyermekek hamar rájönnek, hogy milyen nagyszerű eszközt kaptak a kezükbe a szülőkkel szemben ahhoz, hogy érvényesíthessék akaratuk, hatást gyakorolva szüleikre. Ez az állandó konfliktus helyzet megnehezíti szülő és gyermek kapcsolatát, harctérré változtatva az evés egyénként kellemes élményét. Pedig az evés végső soron magánügy, élvezeti forrás és fontos, hogy ebben a minőségében maradjon meg a gyermek számára. 

hirdetes

Rendszertelen étkezés

A jó étvágy feltétele az üres gyomor. Étkezések után 3-4 órával ürül ki a gyomor. Ha a következő főétkezés előtt engedjük rágcsálni a gyereket, vagy kiadós tízórait, uzsonnát adunk neki, nem várható, hogy jól egyen a gyermek. A hosszúra nyújtott étkezési idők kifárasztják a gyermeket, de ugyanúgy az anyát is. 
Nem szánnak elegendő időt az étkezésre, ezért türelmetlenek, erőszakosak, amire a gyermek ellenállással válaszol.  Nem biztosított az étkezésekhez a nyugodt ingermentes környezet. Egyen együtt a család, ha teheti. Ugyanis a szorongó anya fizikai értelemben vett erőltetés nélkül is szorongást, gátlást kelt a gyermekben az étkezéssel szemben. 

Előfordulhat, hogy gyorsabb, eredményesebb, tisztább étkezés érdekében nem hagyják a gyermeket aktívan egyedül étkezni, ezzel csökkentik az evési kedvét. 

Étvágytalanság okai lehetnek még: 


-A gyermeknek nincs türelme az étkezéshez, mert nincs eleget levegőn, vagy fáradt, későn fekszik

- Egyfajta alkati adottság lehet a kisebb étvágy a kisétkűség vagy a csontgyengeségre való haljam

hirdetes

- Betegség: Ha rejtet, vagy nyilvánvaló betegsége van, mindeneképpen biztosítsuk a folyadékbevitelt. Könnyen emészthető lehetőség szerint a gyerek által kedvelt és ugyanakkor tápláló ételekkel kínáljuk.

Betegség esetén forduljunk orvoshoz és fogadjuk meg a tanácsát!

Néhány jó tanács az étkezési problémák megelőzéséhez

- Csak akkor adjunk a gyermeknek enni, ha éhes, ezzel segítjük az egészséges éhségérzet kialakítását. Ne rohanjunk utána különböző ételpótlékokkal, ne kényszerítsük, s ne édességgel vigasztaljuk, ha valamiért elszomorodott. Ezzel máris sokat tettünk az ellen, hogy serdülőkorban önvigasztalás céljából falási rohamokba meneküljön.  Két étkezési időpont között ne etessük, ezáltal segíteni tudjuk az egészséges biológiai ritmus kialakítását, illetve a szükségletek kielégítésének késleltetésére való képességet

- Ne felnőtt mértékkel határozzuk meg, hogy mennyit egyen, s fogadjuk el, hogy minden gyermeknek van egy-két étel, amit nem szeret. Ha állandó alkudozás, veszekedés és fenyegetés tarkítja az étkezést, azzal egyrészt az étkezés örömétől fosztjuk meg gyermekünket

Amennyiben bármilyen, a táplálkozási zavarra utaló jel felmerül a gyermek részéről, feltétlenül beszéljék meg a háziorvossal, aki a konzultáció után a megfelelő szakvizsgálatra (orvos, pszichológus, dietetikus) irányítja a gyermeket!


Szerző:
Tibay Rózsa dietetikus

www.rozsadiet.qwqw.hu
dietaovoda.blogspot.hu/


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Vitamin túladagolás

A legtöbb vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, így ezt pótolnunk kell. Ha... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás