Epres rebarbarás pite,egészséges recept,diétás recept,egészséges édesség,sütemény,fogyókúra,diéta,hatékony fogyás,alakformálás

Receptek

Egészséges édességek, finomságok


Epres rebarbarás pite

Epres rebarbarás pite

Hozzávalók:

12,5 dkg margarin
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű/zab/búza)
6 dkg cukor
1 tojássárgája
fél cs sütőpor (6g)
fél cs vaníliás cukor (5g)
1 ek tejföl
fél citrom reszelt héja
tojásfehérje a kenéshez
 
Töltelékhez:
20 dkg eper
20 dkg rebarbara
15 dkg nyírfacukor/nédcukor/méz
1 cs vaníliás cukor
1 púpos ek. keményítő

Elkészítés:

1. A töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztítjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. negyed órát állni hagyjuk.
2. Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
3. A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)
4. Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
5. A töltelékről leöntjük a levet, amit engedett, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz a keményítőt és a vaníliás cukrot.
6. Ezután belesimítjuk a tésztával kibélelt sütőformába.
7. A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk.
8. A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk.
9. zután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
 
Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük.
 
(Kínálhatunk mellé tejszínhabot vagy vanília fagyit is.)

címkék: recept

Küldje el ismerősének!


Kapcsolódó cikkek
Kenyér, diéta alatt?

Kenyér, diéta alatt?

Egy átlagos magyar ember naponta legalább két-három szelet kenyeret eszik meg, és ez a kenyér többnyire fehér....,sajnos...

Fehérjében gazdag kókusztej

A kókusztej, mint különleges fehérjeforrás.

A tej meglehetősen jó fehérjeforrás, sokan szeretik is, mert számos étel, ital, desszert készíthető vele. Sokan viszont egyéb okok miatt nem fogyasztják, ezért más...

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

Mindig nagy gondot jelentett nálam, hogy fogyókúra alatt mivel édesítsem az italaim, ételeimet. Sok mindent hallott sok felöl és ezek mindig ellentmondásban álltak egymással. Így...

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

A kókuszvirág cukor évezredek óta használt közkedvelt édesítőszer a déli- és délkelet-ázsiai régióban, ahol igen bőséges a kínálat kókuszpálmából. A kókuszból...

Az ásványvíz egészséges, de melyik?

Az ásványvíz egészséges, de melyik? A savas vagy a szénsavmentes ajánlott?

A víz nagyon egészséges, ajánlott belőle akár napi két liter elfogyasztása. Leginkább az ásványvízből! Bár általában mindenki annyi vizet fogyaszt, amennyi neki jólesik, a...

El ne csússz egy banánhéjon!

El ne csússz egy banánhéjon!

Gyümölcsökre és zöldségekre mindenkinek szüksége van, de nem mindig tudjuk, hogy azon kívül, hogy vitamindúsak, pontosan milyen előnyökkel is jár egy-egy fogyasztása. Ha...

Mi az a ételintolerancia?

Mi az a ételintolerancia?

A tehéntej, a tojásfehérje és a búza a leggyakoribb alapanyagok, amelyek ételintolerancia miatti panaszokat váltanak ki –  több mint 6 ezer ételintolerancia létezik.

kávé

Mennyi koffein található a különböző kávétípusokban?

A kávé népszerű ital, és valószínűleg a leggyakrabban fogyasztott koffeinforrás. A kávé koffein-tartalma jelentősen változhat számos tényezőtől függően, beleértve a...

barna vagy fehér rizs

A barna rizs vagy a fehér rizs egészségesebb?

A rizst az egész világon fogyasztják, és sok ember értendjének jelentős részét képezi. A rizst diétában és tömegnövelés során is fogyaszthatjuk, de nem mindegy mikor, melyik...

Immunrendszerünk és a stressz

Immunrendszerünk és a stressz

A stressz egy fizikai, vagy érzelmi traumára adott reakció, amely kihatással van az idegsejtek működésére, a DNS-re, illetve az immunrendszerre.

Puffadás, szélgörcsök, emésztési zavarok kínzó tünetei

Puffadás, szélgörcsök, emésztési zavarok kínzó tünetei

Ha alkalmanként jelenik meg a probléma, több tényező is felelős lehet: a gyorsan elfogyasztott étellel levegő kerülhet az emésztőrendszerbe, de ételérzékenység is állhat a háttérben.