notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a sport – próbáld ki te is!

hirdetes

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a sport – próbáld ki te is!

Puskás Rékka

A huszonegyedik században hihetetlen szárnyalásnak indult az aerobik, elsősorban a nők körében. Nagyon hatásos edzésforma, számos fajtája kialakult mára, a céltól függően pedig remekül passzítható mindenki alkatához, igényéhez. Lássuk hát, milyen formái vannak és mitől örvend akkora népszerűségnek!

Egyre népszerűbb ez a sport

Mi is az az aerobik?

Maga a szó durva fordításban azt jelenti, hogy „oxigén jelenlétében”, ami azt jelenti, hogy ez egy olyan mozgásforma, ahol a test oxigén segítségével állítja elő az energiát. Legalább 20 perces gyakorlatokat kell csinálni, hogy valóban hatásos legyen, akkor viszont a kardiovaszkuláris rendszert remekül megedzi, vagy épp javítja.

Mára már elképesztően sok alfaja van, gyakran nehéz is köztük különbséget tenni, ezért én most a nagyobb csoportokat emelem csak ki. Az alap aerobik remek alakformáló, vagy zsírégető, de napi tornának is kiválóan alkalmas. Ennek az egyik továbbgondolt változata a dance aerobik, mely során a zene a meghatározó, ez adja az egész edzés ritmusát. A step aerobic sokban hasonlít a dance aerobikhoz, viszont itt step lépcső segítségével mozognak. És szintén nagy népszerűségnek örvend az aquaaerobik is, ahol a medencében végzik a feladatokat, így a terhelés jelentős része átkerül, ezét hatékonyabb lehet azok számára, akiknek a például az ízületei nem bírnák a hagyományos változat folyamatos ugrálását. 

Ezeken felül létezik még rengeteg alfaj, például a kick-boksz aerobik, a thai-boo, a hot iron, a body ball, a kangoo, de ide tartoznak a pilates, a fitt-mix, X-co training, capoeira aerobik, a zumba, vagy épp a sztriptíz aerobik. De ez is csupán néhány kiragadott példa a mára már igencsak szerteágazó fajtákból.

hirdetes

Mit edz az aerobik?

A szó legszorosabb értelmében mindent. Nyilván a különböző fajták mind másra vannak kihegyezve, de összeségében ez egy olyan sport – már amennyiben jól csinálják -, hogy a test összes izmát érinti. Nagyon fontos a megfelelő bemelegítés, aminek szintén az egész testet érintenie kell, különben húzódásokkal és balesetekkel kell számolni. És pont ugyanennyire, ha nem még inkább fontos az edzés végén az alapos lenyújtás. Nem szabad elkapkodni, nem szabad lespórolni, vagy ha mégis, akkor nem szabad csodálkozni, ha itt-ott fáj.

Annak függvényében, hogy mi az edzés célja, az aerobik egy eléggé alakítható sport. Rengeteg elemből áll, ezért nem jelent kihívást összerakni egy olyan gyakorlatsort, mely mindenki számára a kívánt célt fogja szolgálni. Egyes gyakorlatok a combot, feneket dolgozzák meg, mások a hasizmot, megint mások a hát- és karizmokat. De persze az a legszerencsésebb, ha olyan terv van összeállítva, ami ezek közül mindet érinti (ha már az edzés mellett dönt valaki, tegye azt alaposan).

Hogyan lehet tovább növelni a hatékonyságot?

Bár egy jól összerakott gyakorlatsor is nagyon hatásos, ha az ember egy ideje már csinálja, könnyen lehet, hogy ideje egy kis nehezítésnek. Ennek az egyik módja a kézisúlyzó vásárlás. Nem kell egyből a legnagyobbat, elég a kis fél kilós is. Ha úgy csinálod végig a koreográfiát, hogy közben ezek a kezedben vannak, és ügyelsz rá, hogy a kéztartásod és testtartásod helyes maradjon, akkor már másnap reggel érezni fogod a hatást. A súlyzók, még ha nem is nagyon nehezek, jobban megdolgoztatják az izmokat. Ráadásul csak elsőre tűnik könnyűnek, de ha megpróbálod, hogy a válladdal egy vonalban kitartod a karjaidat oldalra, miközben a súlyzók a kezedben vannak, és akár csak 5 percig így csinálod a gyakorlatokat, már nem is fognak olyan könnyűnek tűnni.

hirdetes

Ha sikerült meghoznom a kedved a súlyzóval történő aerobikozáshoz (ami elképesztően hatásosan tud alakot formálni), akkor ilyen súlyzókat a capetansport.hu fitness eszköz webáruház kínálatából tudsz rendelni, itt. Bár már rengeteg sportüzlet és webshop létezik, ezek egy része nem különösebben igényes. Náluk garantáltan magas minőségű kiegészítőket lehet kapni, ráadásul a kiszállítási idő is elég rövid, így meglehetősen hamar lehet nekikezdeni az edzésnek!

kézisúlyzó vásárlás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Sóska

Latin neve (Rumex acetosa)   Eredete, élőhelye   Egész Európában őshonos, de... Tovább

Subcutan zsírszövet

Bőr alatti zsírszövet Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás edzésmódok egészséges életmód fitness mozgás sport