notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így hat a testre az edzés hanyagolása!

hirdetes

Ez történik a testeddel, ha felhagysz az edzéssel!

emszi

Ha legközelebb megfordul a fejedben a henyélés gondolata, akkor csak jusson eszedbe ez a néhány ijesztően motiváló tény az edzés hanyagolásáról!

Az edzés elhagyása

A legjobbakkal is megeshet, hogy egy sérülés vagy szimplán az idő hiánya miatt egy kicsit hanyagolja az edzést. Az ünnepek környékén még mentségünk is van, hogy elhalasszuk a testmozgást.

Viszont az egy-két napos kihagyás gyakran elnyúlhat hetekig, hónapokig, ami miatt úgy érezheted, hogy megint a nulláról kell kezdened. Az amerikai felnőtt lakosság mintegy 25-35%-a abbahagyja az edzést 2-5 hónap után, tehát ez a jelenség elég gyakori, és a világ többi része is hasonlóan aggasztó arányokat mutat.

Lássuk az alábbiakban, hogy milyen hatással lehet az ember testére az edzés folyamatos mellőzése! Öt remek indok a rendszeres edzésre!

A szív- és érrendszeri aktivitás csökken

Az aerobik edzések fő célja, hogy a növelje az oxigénellátást a vérből az izmokba. A VO2 max-ként ismert folyamat 1-2 hét pihenés után lelassul. A szív kapacitása is csökken ilyenkor. 3-4 hét mozgásszegény életmód után a pihenő állapotban lévő szívverés négyről 15-re nő, a vér mennyisége pedig 24 óra alatt 5%-kal, 2 hét múlva 20%-kal csökken.

hirdetes

Így hat a testre az edzés hanyagolása!

A rugalmasság hamar elvész

A nyújtó gyakorlatok abbahagyása után viszonylag hamar búcsút inthetünk a hajlékonyságnak. Az izmok és inak ilyenkor ugyanis összehúzódnak alapvető pihenő helyzetbe. Ez főként az ülő munkát végző embereknél fordul elő. Akik azelőtt rendszeresen végeztek gyakorlatokat, a rugalmasság elvesztését már 3 napon belül is érezhetik, ami 2 hét elteltével egyre jobban fokozódik. Nyújtó gyakorlatokat hetente legalább háromszor érdemes végezni.

Csökken az erőnlét

Az erősítő gyakorlatok hiányát akár napokon belül is érezhetjük izmainkban. Amennyiben nincsenek rendszeres megerőltetésnek kitéve, az izmok elkezdik elveszteni a bennük lévő fehérjéket, amik a véráramba kerülnek, majd a salakanyagokkal együtt távoznak a szervezetből. Az izmok fehérjéiben kicsi, de jelentős csökkenés mutatkozik 72 órán belül. Akik hosszabb ideje végeznek ilyen gyakorlatokat, ez a folyamat lassabban következik be, mint azoknál, akik nemrég kezdtek el edzeni.

Így hat a testre az edzés hanyagolása!

Az állóképesség gyorsabban csökken betegség esetén

hirdetes

Az egészséges, rendszeres testmozgást végző emberek lassabban veszítenek izomtömegükből. Így a szív- és érrendszeri panaszok is lassabban jelentkeznek, mint azoknál, akik betegég vagy sérülés miatt egyik pillanatról a másikra hagyták abba az edzést. A betegségek, sérülések ugyanis sokkal jobban megviselik a szervezetet, mint a pihenés, amikor egészséges az ember. Csontrepedés, műtét vagy egyéb probléma miatt, ami miatt ágynak eshetünk, a teljes felépülés akár 1-2 évig is eltarthat.

A korosodás hatással van az állóképesség csökkenésére

Az általános erőnlét és állóképesség kétszer gyorsabban csökken a kor előrehaladtával. A növekedési hormonok termelésének csökkenése miatt a felépülés is tovább tart. Mindemellett a stressztűrő képesség is csökken a kortizol, vagy hidrokortizon-szint csökkenése miatt. Ezek miatt tovább tarthat az edzés utáni fáradtság és a sérülésekből való felépülés.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

D-vitamin

A D-vitamin-hatású vegyületek szteroidszármazékok. Táplálkozás-élettani szempontból a D2-... Tovább

Állóképesség

  A szervezet fáradással szembeni ellenállóképessége hosszan tartó erőkifejtéseknél.... Tovább

Tovább a lexikonra