Hasznos információk az édesítőszerekről

hirdetes

Édesítő Kisokos

Jobbágy Orsolya
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A mai modern világban egyre többen döntenek úgy, hogy a finomított cukrot (répacukor) egy egészségesebb alternatívával próbál meg helyettesíteni. Azonban, hogy az egyes receptekbe hogyan illesszük be egészséges édesítőinket némi kísérletezgetést és tapasztalatgyűjtést jelent. Ezt szeretném megkönnyíteni most azzal, hogy összegyűjtöttem a fogyni vágyók, cukorbetegek, életmódváltók 3 legnépszerűbb édesítőszerének adagolásával kapcsolatos tudnivalókat.

Édesítőszerek tudnivalók

 

Nyírfacukor / Xilit / Xylit

 

A nyírfacukor ülsőre és édesítő erőben megegyezik a kristálycukoréval, elvileg. Az én tapasztalatom az, hogy másképp édes, kevésbé tömény, mint a kristálycukor, ezért célszerű kb. 10-15%-kal többet használni belőle, mint a kristálycukorból.


Jó tanács: Érdemes fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket, mert egyes esetekben puffadást és hasmenést okozhat a hozzászokási időszakban.

 

Még több információ a termékről ITT!

 

Stevia / Sztevia / Stívia

 

Édesítő ereje állagtól függően változik. A stívia napi mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztható, viszont nagyobb mennyiség fogyasztásakor kesernyés utóízt tapasztalhatunk. Sütésnél – főzésnél 198 fokig megőrzi édes ízét.

hirdetes

 

Stevia por: édesítő ereje a répacukor 300-szorosa, így 20 gr stívia megfelel 6kg kristálycukornak.
Stevia tabletta: a stevia tabletta akár 200-szor is édesebb lehet, mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. 1 db tabletta = 1 db kockacukor édesítő erejével.
Szárított, őrölt stívia levelek:
30-szor édesebbek, mint az azonos mennyiségű répacukor, vagyis 10 dkg kristálycukor = 3gr stívia levél édesítő erejével.

hirdetes
Folyékony stívia: a stívia fluid 50-szer, a szirup pedig 200-250-szer édesebb is lehet, mint az azonos mennyiségű kristálycukor. Tapasztalatom szerint 3 dl folyadékhoz elég 8-10 csepp stívia fluid.

 

Eritritol

 

Az eritritol édes íze csupán, 60-80%-a a kristálycukorénak, ezért kb. másfélszer többet kell használni, mint a kristálycukorból. 10 dkg répacukor = 15 dkg eritritol
Jó tanács: 160 fokig nem veszíti el édes ízét. Elvileg nincs utóíze, de, ahogy én tapasztalom  nagyobb mennyiségben enyhén csípi az ember nyelvét.

 

Te még kristálycukrot használsz?


Most már egyszerűbb dolgod van, ha szeretnéd lecserélni a kristálycukrot egy egészségesebb verzióra. IDE kattintva szétnézhetsz az egészséges alternatívák között, és be is szerezheted őket könnyedén!
 

Szerző: Jobbágy Orsolya

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
édesség edzésmódok

Szótár

Nyelési nehézség

Diszfágia Legtöbbször valamilyen mechanikus akadály (szűkület, daganat, idegen test) vagy... Tovább

Közbeszerzési referens

Közbeszerzési referens - Egy olyan szakma, melyre minden cégnek szüksége van. Tudása nélkül... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 147

Átlagos értékelés: 4.7