notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az édesgyökér használata

hirdetes

Mire és hogyan érdemes használni az igazi édesgyökeret?

SzF
Így használhatod az édesgyökeret

Antidepresszáns

A fluoxetinhez és az imipraminhoz hasonlóan az édesgyökérről is bebizonyították, hogy hatékony a depresszió kezelésére. Egy 2006-ban publikált tanulmány beszámolt róla, hogy a tesztben használt, édesgyökérrel kezelt egerek fokozott mozgékonyságot mutattak azon tesztekre, amelyek az antidepresszáns készítményeket hivatottak értékelni. Az édesgyökér antidepresszáns hatását annak köszönheti, hogy serkenti a dopamin és a noradrenalin termelését, az agyban, amelyek jó közérzetet váltanak ki.

Természetesen enyhíti a hőhullámokat

A hőhullámok a menopauza leggyakoribb tünetei közé tartoznak és akár több éven keresztül is visszatérhetnek újra és újra. Habár a HRT kezelések igen hatékonyak a menopauza tüneteinek enyhítésére, egyszerre növelik a szívbetegségek, a mellrák, a stroke és a vérrögök kialakulásának veszélyét is. Az édesgyökeret már rég óta használják a menopauzás tünetek enyhítésére, mert az ösztrogénhoz hasonló hatással van a szervezetre. Egy 2014-es kutatásban 60 menopauzás, HRT-n illetve édesgyökeres kezelésen áteső nőt hasonlítottak össze. Mint kiderült, az igazi édesgyökér hasonló hatékonysággal képes enyhíteni a hőhullámokat, mint a hormonterápia. Mindkét módszer sikeresen csökkentette a hőhullámok számát és időtartamát, azonban míg az édesgyökér inkább azok megrövidítésében segített jobban, a HRT az intenzitásukat fogta vissza hatékonyabban.

hirdetes

Torokfájás és köhögés ellen

Az igazi édesgyökér az efféle légúti problémákra is megoldást kínál, és már időtlen idők óta használják is ilyen célokra. A glycyrrhetinic acid erőteljes gyulladásmegelőző hatással rendelkezik és segít gátolni az irritációt okozó COX enzim és prosztaglandin működését. Egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint az édesgyökér valóban segít meggátolni és enyhíteni a légutak irritációját. Mivel a műtétek utáni torokfájás gyakori mellékhatás, a tesztben 236 beteg vett részt, akik a műtétjük előtt érzéstelenítést és intubálást kaptak. Azok a betegek, akik a műtét előtt vízben oldott édesgyökérrel gargalizáltak, lényegesen enyhébb torokfájásról és köhögésről számoltak be a beavatkozás után, ez a hatás pedig még órákkal később is fennállt.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Szénhidrát

  A szénhidrátok a szén és a víz kombinációi, melynek legegyszerűbb formája a cukor.... Tovább

Ízületi mozgékonyság

  Azon motoros képesség, amely lehetővé teszi, hogy valamely mozgást nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás