notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megmutatjuk miért olyan káros a délutáni alvás

hirdetes

Te is szeretsz délután aludni? Most megtudhatod, hogy milyen negatív hatásai lehetnek!

T.B.

Általában az ebéd utáni időszak az, amikor nehéz az ébren maradás. Ilyenkor romlik a koncentrációnk, és sokszor úgy érezhetjük, csak egy kis pihenés, egy könnyed szunyókálás segíthet rajtunk. Most megmutatjuk miért nem jó ötlet délután egy kis alvást tartani, és miért jobb az ha egy kis kávéval átvészeled valahogy a napnak ezen szakaszát!

Ezért kerüld el a délutáni alvást

Egy napot több szakaszra is felbonthatunk. Általában reggel, az ébredés utáni órákban vagyunk a legfittebbek, és ilyenkor forog a legjobban az agyunk, hiszen a szervezetünk az éjszaka folyamán kipihente magát, az agyunk még tiszta, és az emésztésünket sem terheltük meg túlságosan. Az emberek többségének általában a délután okoz nehézségeket. Ilyenkor már egy kicsit elfáradtunk a munkában vagy a napi teendőkben, ezenkívül az ebéd is megterhelheti a szervezetünket. Az emberek többségének ráadásul ebéd után szokott leesni a vérnyomása, és ennek következtében hirtelen elképesztően fáradtnak érezhetjük magunkat.


A tünetek


Ha nem figyelsz oda arra, hogy mit eszel ebédkor, és mondjuk, hírtelen sokat eszel, vagy olyan ételt, aminek az emésztése megterhelő lehet a szervezetednek, akkor szinte biztos, hogy az összes vér a hasadba fog menni, minek következtében a vérnyomásod is leesik. Ilyenkor lassúnk, lomhának érezheted magad, a koncentrációs keppességed jelentősen csökken, és úgy érezheted, hogy alig bírod nyitva tartani a szemeidet. Ilyenkor mindenki arra gondol, hogy csak egy kis szunyókálás, vagy egy liter kávé segíthet neki, hogy túlélje a napot, és este bedőljön az ágyba. Sajnos ez az időszak tényleg nagyon nehéz, és még akkor is fáradtnak érezheted magad, ha egyébként éjszaka tökéletesen sikerült kipihenned magad. Azonban kutatások bebizonyították, hogy sokkal jobban jársz, ha valahogy megpróbálod átvészelni ezt az időszakot mintha, engedsz a csábításnak, és lefekszel 1-2 órára aludni.
 

Kutatások bizonyítékai

hirdetes


A Lanchester Egyetem számos kutatást végez az alvás témakörében, így a délutáni alvás vizsgálata sem maradhatott ki. Létrehoztak két tesztcsoportot, és a délutáni alvások hatását vizsgálták a memóriánkra nézve. Az egyik csoportnak az volt a feladata, hogy az éjszakai alváson kívül ne aludjanak, vagy szundikáljanak napközben, míg a másik csoport minden délután 1 óra és 45 percet aludhatott.

Ezután minden délután képeket mutattak neki egy számítógép segítségével, majd utána meg kellett állapítaniuk a tesztben résztvevőknek, hogy melyiket látták a gépen vetítettek között. Sajnos bebizonyosodott, hogy a memóriára kifejezetten rossz hatással van, ha délután alszunk, mert azok az emberek, akik délután szunyókálhattak sok esetben nem tudták megmondani, hogy a képet valóban látták e vagy csak képzelték.

Ez azt jelenti, hogy azok, akik délután alszanak egy keveset, hajlamosak képzelt dolgokat valóságnak tekinteni, ezért ha megszeretnéd őrizni memóriád frissességét, akkor mindenképpen próbáld meg elkerülni a rendszertelen délutáni alvást. Az alvás pedig rendkívül fontos, nem csak az egészségednek, de a memóriád karbantartásának is, mint ahogy a kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk. Lapozz tovább, mert megmutatjuk, mit tehetsz a délutáni kóma ellen!
 

hirdetes

Mit tehetsz a délutáni alvás ellen


A délután hirtelen rád törő fáradtság ellen sokat tehetsz azzal, ha odafigyelsz az étkezésedre. Ha kerülöd napközben a nehéz, és egészségtelen ételeket. Ezen kívül nagyon fontos, hogy éjszaka minőségien, kipihenhesd magad, így elkerülheted, hogy a nap folyamán elfáradj. Ha még is fáradtnak érzed magad, állj fel és tornázz egy kicsit, vagy csak sétálj pár percet, ezzel elősegítheted, hogy a vérnyomásod a helyes szintre álljon vissza.

 

A kávé mértéktelen fogyasztás sem ajánlott egészségügyi okokból, de ha ilyenkor elfogyasztasz 1 csésze kávét, az abban található koffein segíteni fog átvészelni a napnak ezt a nehéz időszakát. A lényeg, hogy bírd ki valahogy, hogy ne feküdj le egy kicsit se aludni, és a memóriád is szépen helyre fog állni. Úgy te sem szeretnéd összekeverni a valóságot a képzelt világgal. A hatékonyságodat is növelheted a munkában, és egy idő után, ha betartod, ezeket a szabályokat sokkal kiegyensúlyozottabb leszel.


Az egészség nagyon fontos, ezért nem árt, ha odafigyelsz a szervezeted jelzéseire, és ha rendszeresen kóma szerű állapotba kerülsz délutánonként, akkor nem hagyod annyiban a dolgod. A jó megfigyelő képességedre is szükség lesz, ugyanis ha odafigyelsz rá, hogy milyen ételek után érzed magad fáradtabbnak, vagy észreveszed, hogy azért áll be nálad mindennap ez az állapot, mert nem alszol eleget éjszaka akkor muszáj lesz változtatnod ezeken a dolgokon, ugyanis hosszabb távon károsabb hatásai lehetnek ezeknek a tüneteknek, mint hogy nem tudsz ébren maradni délutánonként. Esetleg még a szervezetedet is súlyosan károsíthatod a nem megfelelő életvitellel.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Edzéseszközök

  Azok az eszközök és eljárások, amelyek az edzések levezetését segítik. A... Tovább

Edzés

Edzés fogalma Az edzés az emberekben való bizalom tudománya a változás érdekében. Az... Tovább

Tovább a lexikonra