notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme a legjobb édesítőszerek, amelyek nem károsak az egészségedre, ráadásul még a szebb alak elérésében is segítenek.

hirdetes

Cukorpótlók, az egészséges és fitt életért!

cs
Legjobb édesítőszerek, amelyek cukor helyett fogyaszthatsz

Stevia, a természetes cukorpótló

A stevia, azaz a jázminpakóca kiváló helyettesítője a cukornak, és a legjobb, hogy egyéb, régebben használt édesítőkkel – például a szacharinnal szemben teljesen természetes. A paraguayi Amambay-hegység területéről eredeztethető  növénynek közel 300 fajtája ismert, ám ezek közül mindössze egy, a stevia rebaudiana rendelkezik bámulatos édesítő hatással.
Az ebből a növényből előállított édesítőszer glikémiás indexe 0, tehát egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, valamint mivel szénhidrátokat sem tartalmaz, a cukorbetegek is bátran fogyaszhatják. Mivel a cukornál jóval édesebb, ezért az ára láttán sem kell annyira kétségbe esnünk, hiszen jó időre elég lesz egy adag ebből a csodálatos édesítőből. 
Kapható folyékony és por változatban is. Mindkettő kiválóan alkalmas mindenre, amelybe eddig cukrot tettünk.

Stevia

Eritrit, a cukor egészséges és diétás hasonmása

hirdetes

Az eritrit, vagy eritritol ránézésre szinte teljesen megegyezik a kristálycukorral. Azonban egészségtelen társával szemben az eritrit egy olyan cukoralkohol, amely számos növényben megtalálható. A gyümölcsökben, zöldségekben, gombákban és egyes erjesztéssel készült ételekben is előfordul. 
Előállítása tehát fermentációval történik, s az így kapott alkoholt a gyártási folyamat legvégén kikristályosítják. 

Eritrit

hirdetes


Miért érdemes hát erre az édesítőszerre váltanod? 


Mert nem tartalmaz kalóriát, és furcsa mellékízt sem tapasztalhatsz a fogyasztását követően. Ha a szokások rabja is vagy, és megszoktad már a cukor állagát és kinézetét, amennyiben erre az egészséges alternatívára térsz át, egy darabig fel sem fog tűnni a váltás. Csupán alakodon és egészségeden veszed majd észre az idő múltával a változást. Megéri tehát lépni és váltani. Diétázók számára ez az édesítőszer a legmegfelelőbb választás.

Xilit, azaz a nyírfacukor

A xilit, vagy más néven xilitol sokban hasonlít az eritritre, hiszen szintén egy cukoralkoholról beszélünk, azonban a szóban forgó édesítő az aldopentózból származtatott cukoralkohol. Bár sokan nyírfacukorként emlegetik, azonban nem csak nyírfából készülhet, leginkább kukoricából nyerik ki ezt az szert. 
Mivel a fogyasztását követően csupán csak jelentéktelen mennyiségben szívódik fel a szervezetben, ezért nem terheli meg az inzulinháztartást. A kristálycukorral szemben glikémiás indexe is nagyon alacsony, így diéta esetén is ajánlott. Sütéshez is remekül alkalmazható, bár a tésztákhoz inkább más édesítőt használjunk. A fogyasztásával óvatosan bánjunk, mert bár az egészségre nem jelent veszély, túlzott bevitele hasmenést okozhat.

Xilit
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Lándzsás útifű

(Plantago lanceolata)   Eredete, élőhelye   A lándzsás útifű Európában és... Tovább

Kalória

  A kalória ( kilokalória=kcal ) az élelmiszerek tápértékének... Tovább

Tovább a lexikonra