notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

Sz.F.
hirdetes

Amikor valaki hirtelen szívmegállást szenved, akkor a helyes újraélesztési technika (CPR) ismeretében szó szerint megmentheted az életét. Sajnos azonban a legtöbb olyan helyzetben, amikor valaki hirtelen összeesik, a jelenlévők csak ijedten állnak és nem tudják, hogy mitévők legyenek a váratlan esetben.

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

A tétlenség azonban a szóban forgó személy életébe kerülhet, ugyanis a szervezet ilyenkor nem képes vért és oxigént eljuttatni a különböző szervekhez, ami rövid időn belül halált okoz. Sajnos csak minden második szívmegállást szenvedett áldozat kapja meg a megfelelő CPR-t, mielőtt a mentősök a helyszínre érkeznének, akik ilyenkor általában már semmit nem tehetnek azért, hogy megmenthessék őket.

 

A legtöbben azért félnek újraélesztést alkalmazni, mert nem akarnak kárt okozni az illető bordáiban, vagy egyszerűen nem mernek (mellkasi tájon) úgy érintkezni egy idegennel nyilvános helyen, ami normál esetben elfogadhatatlan lenne. Csak hogy itt nem normál esetről van szó. A hirtelen szívmegállás gyakoribb a férfiaknál, azonban a nők 50%-kal kevesebb alkalommal kapják meg a szükséges CPR-t egy jelenlévőtől, pusztán azért, mert az ismeretlenek nem mernek hozzájuk nyúlni.

hirdetes

 

Ilyen esetekben a hétköznapi szabályok háttérbe kell szoruljanak egy ember élete érdekében. Ne félj cselekedni! A következőkben megtudhatod, hogy hogyan menthetsz te is életet, ha valakinek megáll a szíve és azonnali CPR újraélesztésre van szüksége!

 

Mi az a CPR és hogyan lehet életet menteni vele?

 

A CPR a cardiopulmonary resuscitation, vagyis kardiopulmonális reszuszcitáció rövidítése. Ha valakinek megáll a légzése – például hirtelen szívmegállás, szívroham következtében, vagy miután majdnem megfulladt – a CPR segít oxigéndús vért juttatni a szervekhez, életben tartva ezzel az áldozatot, amíg a mentősök meg nem érkeznek. A mellkas nyomkodásával nyomást fejthetünk ki a szegycsontra a szív felett. Ilyenkor lényegében az áldozat szívét pumpálod – mert a szervezete önállóan nem képes rá – és így vért juttatsz abból a testük többi részébe.

hirdetes

 

Ha egy ember vérkeringése megáll, akkor akár másodperceken is múlhat az élete. Minden egyes CPR nélkül eltöltött percben 10%-kot esik az esélyük az életben maradásra. Ha valaki nem kap CPR-t, akkor 5 perc elteltével elkezdenek meghalni az agysejtjei. 10 perccel a szívmegállás után 0% esély van a túlélésre. A következő oldalon elmondom, hogyan éleszthetünk újra valakit a CPR segítségével! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

2019-11-12

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

Rengeteg olyan munkahelyi szokásunk van, mely hosszú távon károsan befolyásolja az egészségünket, bár nekünk talán föl sem tűnik a rohanó hétköznapokban. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelned a munkahelyeden

Minden idők legnagyobb egészség titka

2019-11-10

Minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információt nem verik túlságosan nagy dobra, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el

Csakraerősítő gyakorlatok

2019-10-25

Csakraerősítő gyakorlatok

A keleti hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, melyek lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását. A következőkben bemutatjuk a legjobb csakraerősítő gyakorlatokat, amiket érdemes kipróbálnod

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

2019-10-17

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

A böjt nem csak valamiről való lemondást jelent, hanem az 5-7 napig tartó tejes étkez elhagyását, sok folyadék fogyasztással. A következőkben bemutatjuk a böjt kialakulását, illetve megismerheted a böjt pozitív hatásait a szervezetre

Önbizalom növelés edzéssel

2019-10-13

Önbizalom növelés edzéssel

Tudtad, hogy naponta 45.000 – 51.000 gondolat cikázik át a fejedben? Ez kb 150 és 300 szó/perc. Akár tudatában vagyunk, akár nem, állandóan beszélgetünk magunkkal.

A modern civilizáció vadhajtásai: az evés- és testképzavarok. Az evés és testképzavarok összefüggései.

2019-09-23

A modern civilizáció vadhajtásai: az evés- és testképzavarok. Az evés és...

A pozitív testkép legtöbbünk számára az én-erő és a biztos önértékelés fontos alkotóeleme. Ha a testünk élménye negatív, esetleg egész testünkkel vagy annak egyes jellemzőivel elégedetlenek vagyunk, az negatívan hat önértékelésünkre, életminőségünkre és jó eséllyel kapcsolatainkra is.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
56 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 141 403
Közösség

Szótár

Diagnózis

A betegségek neve, tágabb értelemben az a folyamat, amely az orvos aktív munkájának... Tovább

BMI

Az, hogy valaki túlsúlyos vagy elhízott, a BMI (body mass index vagy testtömeg-index)... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 5.0

egészség