notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

hirdetes

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

Sz.F.
hirdetes

Amikor valaki hirtelen szívmegállást szenved, akkor a helyes újraélesztési technika (CPR) ismeretében szó szerint megmentheted az életét. Sajnos azonban a legtöbb olyan helyzetben, amikor valaki hirtelen összeesik, a jelenlévők csak ijedten állnak és nem tudják, hogy mitévők legyenek a váratlan esetben.

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

A tétlenség azonban a szóban forgó személy életébe kerülhet, ugyanis a szervezet ilyenkor nem képes vért és oxigént eljuttatni a különböző szervekhez, ami rövid időn belül halált okoz. Sajnos csak minden második szívmegállást szenvedett áldozat kapja meg a megfelelő CPR-t, mielőtt a mentősök a helyszínre érkeznének, akik ilyenkor általában már semmit nem tehetnek azért, hogy megmenthessék őket.

 

A legtöbben azért félnek újraélesztést alkalmazni, mert nem akarnak kárt okozni az illető bordáiban, vagy egyszerűen nem mernek (mellkasi tájon) úgy érintkezni egy idegennel nyilvános helyen, ami normál esetben elfogadhatatlan lenne. Csak hogy itt nem normál esetről van szó. A hirtelen szívmegállás gyakoribb a férfiaknál, azonban a nők 50%-kal kevesebb alkalommal kapják meg a szükséges CPR-t egy jelenlévőtől, pusztán azért, mert az ismeretlenek nem mernek hozzájuk nyúlni.

hirdetes

 

Ilyen esetekben a hétköznapi szabályok háttérbe kell szoruljanak egy ember élete érdekében. Ne félj cselekedni! A következőkben megtudhatod, hogy hogyan menthetsz te is életet, ha valakinek megáll a szíve és azonnali CPR újraélesztésre van szüksége!

 

Mi az a CPR és hogyan lehet életet menteni vele?

 

A CPR a cardiopulmonary resuscitation, vagyis kardiopulmonális reszuszcitáció rövidítése. Ha valakinek megáll a légzése – például hirtelen szívmegállás, szívroham következtében, vagy miután majdnem megfulladt – a CPR segít oxigéndús vért juttatni a szervekhez, életben tartva ezzel az áldozatot, amíg a mentősök meg nem érkeznek. A mellkas nyomkodásával nyomást fejthetünk ki a szegycsontra a szív felett. Ilyenkor lényegében az áldozat szívét pumpálod – mert a szervezete önállóan nem képes rá – és így vért juttatsz abból a testük többi részébe.

 

Ha egy ember vérkeringése megáll, akkor akár másodperceken is múlhat az élete. Minden egyes CPR nélkül eltöltött percben 10%-kot esik az esélyük az életben maradásra. Ha valaki nem kap CPR-t, akkor 5 perc elteltével elkezdenek meghalni az agysejtjei. 10 perccel a szívmegállás után 0% esély van a túlélésre. A következő oldalon elmondom, hogyan éleszthetünk újra valakit a CPR segítségével! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 539
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
224 539
Közösség

Szótár

Szeder

(Rubus fruticosus)   Eredete, élőhelye   A szeder nemzetségen belül a szeder fajok... Tovább

Genetika

A genetika, magyar nevén örökléstan az élőlények sejtjeben lévő infomációhalmaz... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 5.0

egészség