Fekete áfonya


Fekete áfonya


Latin neve: Vaccinum myrtillus
 

Ismertetése, termőhelye

 

Fás szárú cserje, amelynek termése borsó nagyságú, elénk kék színű. A háztáji fekete áfonya termése nagyobb a vadon élő cserje termésétől. Áprilistól júliusig virágzik. A fekete áfonya kedveli a savanyú talajt, ezért bükk- és tölgyerdőkben fordul elő általában. Magyarországon a legtöbb Vas megyében található. Sokan a saját kertjükbe is telepítenek fekete áfonyát, nem csak a termése, hanem a kert díszítése miatt is.
 

Kyäni, áfonyából készült termékek webáruházunkban megvásárolhatóak! kattints ide!

Szedése, tárolása

 

A virágzás végétől, azaz júliustól szeptemberig folyamatos a termés érése. A bogyók színesedésétől számítva 10 nap múlva már szedhetőek is. A vadon élő áfonyának sokkal nagyobb a tápértéke, mint a kertekben termesztetteké. 
 
A leszedett áfonyaszemeket pincében pár napig, hűtőben körülbelül két-három hétig, szárítva pedig évekig tárolhatjuk.
 

Hatása

 

A fekete áfonya rengeteg antioxidánst tartalmaz a festékanyagainak köszönhetően, körülbelül négyszer többet, mint a vörös áfonya. Magas kalcium, kálium, vas, magnézium, cink, kén, foszfor, mangán és vitamin tartalma miatt sokfajta betegség gyógyítására használják. A festékanyagai olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek szív- és érrendszeri betegségek, valamint rák kezelésére is alkalmasak. Amerikában már bebizonyították, hogy azok a gyógyszerek, amelyek fekete áfonyát tartalmaznak, segítenek a daganatos betegségek gyógyításában. Látószervi betegségeink elkerülésére szintén hatásos, A-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a látást és segít a farkasvakságban szenvedőknek.
 
A fekete áfonya leveléből készült főzetnek vérnyomáscsökkentő, láz- és köhögéscsillapító, vizelethajtó hatása van. Mind a leveléből, mind a termésből előállított teát gyomorbántalmakra, epe- és húgyúti problémákra, fogínygyulladásra, vesetisztításra és fertőtlenítésre ajánlják. A népi gyógyászatban a fekete áfonya levele nyersen fogyasztva vércukorszint csökkentő. Amire viszont figyelni kell, ha nyersen fogyasztjuk, hogy ha túl sok levelet viszünk be a szervezetünkbe, akkor mérgező is lehet.
 

Felhasználása

 

Az egyik legszélesebb körben felhasználható gyümölcs. Terméséből lekvárt, süteményeket, teákat, szörpöt, likőrt és egyéb dolgokat készítenek, de nyersen is sokan fogyasztják. A vadhúsos ételeket sokan ízesítik vele. Rengetegen használják torták és sütemények alapanyagaként is.
 

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 197

Átlagos értékelés: 5.0


címkék:
Kapcsolódó cikkek
Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

Mindig nagy gondot jelentett nálam, hogy fogyókúra alatt mivel édesítsem az italaim, ételeimet. Sok mindent hallott sok felöl és ezek mindig ellentmondásban álltak egymással. Így...

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

A kókuszvirág cukor évezredek óta használt közkedvelt édesítőszer a déli- és délkelet-ázsiai régióban, ahol igen bőséges a kínálat kókuszpálmából. A kókuszból...

Az ásványvíz egészséges, de melyik?

Az ásványvíz egészséges, de melyik? A savas vagy a szénsavmentes ajánlott?

A víz nagyon egészséges, ajánlott belőle akár napi két liter elfogyasztása. Leginkább az ásványvízből! Bár általában mindenki annyi vizet fogyaszt, amennyi neki jólesik, a...

El ne csússz egy banánhéjon!

El ne csússz egy banánhéjon!

Gyümölcsökre és zöldségekre mindenkinek szüksége van, de nem mindig tudjuk, hogy azon kívül, hogy vitamindúsak, pontosan milyen előnyökkel is jár egy-egy fogyasztása. Ha...

Mi az a ételintolerancia?

Mi az a ételintolerancia?

A tehéntej, a tojásfehérje és a búza a leggyakoribb alapanyagok, amelyek ételintolerancia miatti panaszokat váltanak ki –  több mint 6 ezer ételintolerancia létezik.

kávé

Mennyi koffein található a különböző kávétípusokban?

A kávé népszerű ital, és valószínűleg a leggyakrabban fogyasztott koffeinforrás. A kávé koffein-tartalma jelentősen változhat számos tényezőtől függően, beleértve a...

barna vagy fehér rizs

A barna rizs vagy a fehér rizs egészségesebb?

A rizst az egész világon fogyasztják, és sok ember értendjének jelentős részét képezi. A rizst diétában és tömegnövelés során is fogyaszthatjuk, de nem mindegy mikor, melyik...

Immunrendszerünk és a stressz

Immunrendszerünk és a stressz

A stressz egy fizikai, vagy érzelmi traumára adott reakció, amely kihatással van az idegsejtek működésére, a DNS-re, illetve az immunrendszerre.

Puffadás, szélgörcsök, emésztési zavarok kínzó tünetei

Puffadás, szélgörcsök, emésztési zavarok kínzó tünetei

Ha alkalmanként jelenik meg a probléma, több tényező is felelős lehet: a gyorsan elfogyasztott étellel levegő kerülhet az emésztőrendszerbe, de ételérzékenység is állhat a háttérben.

Gluténérzékenység és az IBS! Mi a különbség?

Gluténérzékenység és az IBS! Mi a különbség?

Mi a különbség a gluténérzékenység és az IBS között? Néha még a szakembereknek is nehéz megállapítani Nagyon hasonlóak a tünetek, és ugyanúgy élik meg a betegek....

Glutén mentes tápanyagok

Glutén mentes tápanyagok

Egy autoimmun gluténérzékenységgel rendelkező esetében élethosszig gluténmentes étkezést kell tartani, ezért a bevásárlás, főzés, a konyha eszközök használata és az...

Kókusztej diéta alatt

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Biztosan egészséges a kókusztej?

Ára általában sokszorosa a hagyományos tehéntejének, de megéri? Egészséges valójában a kókusztej? Mi a helyzet a benne található rengeteg telített zsírral? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!