notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Biztonságos edzés otthon: minden, amire figyelned kell, hogy az otthoni edzés biztonságos legyen!

hirdetes

Biztonságos edzés otthon: ezekre ügyelj, hogy elkerüld a sérüléseket!

N

Otthon edzeni jó. Bármikor elvégezheted „napi adagod”, amikor csak van egy perced – télen nyáron, hóban fagyban is mindig kéznél vannak eszközeid… Azonban a biztonságra otthon is ügyelned kell! Mutatjuk, mik azok a tényezők amikre mindenképp figyelj oda a maximális biztonság érdekében. 

Biztonságos edzés otthon

Mint minden intenzív mozgásforma, úgy az otthon végzett edzések is megkövetelik, hogy tudatosan, odafigyelve, a biztonságra maximálisan ügyelve végezd őket. Míg az edzőteremben az edző a körmödre koppint, ha valamit rosszul végzel vagy egy eszközt rosszul kezelsz, addig otthon erre Neked kell ügyelned, méghozzá felelősséged teljes tudatában. Összegyűjtöttük azokat a balesetveszélyes tényezőket, amiket a legtöbben elkövetnek az otthoni edzések során – hogy Neked már ne kelljen megtapasztalnod káros hatásukat! 

#1 A megfelelő talajfelület megteremtése

Rengetegen követik el ezt a hibát, pedig alig párezer forintot spórolnak meg vele – és akár csúnya sérülés is lehet a vége. Minden mozgásforma elvégzésekor rendkívül fontos ugyanis egy biztonságos, tapadást és kényelmes felületet biztosító talaj. 

Mit értünk ez alatt? Speciális tornaszőnyeget, vagy tatami szőnyeget, sportpadlót. Sajnos minden más felület kockázatokkal járhat. 

A legveszélyesebb mind közül a parkettán vagy a csempén végezni a gyakorlatokat. Egy pillanat kérdése az egész, megcsúszhat a lábad – és már kész is a baj… De a szőnyeg sem jó megoldás. Bár itt a sérülés esélye kisebb, a súrlódás hatására a szőnyeg bizonyos gyakorlatok esetében akár égéshez hasonló sérüléseket is okozhat. Mindenképp azt javasoljuk tehát, hogy ha otthoni edzésbe kezdenél, az első beruházásod egy tornaszőnyeg vagy tatami szőnyeg legyen. 

IDE kattintva beszerezheted, azonnali szállítással küldik így már pár napon belül használatba is veheted új tornaszőnyeged! 

hirdetes

#2 A gyakorlatok szabályszerű kivitelezése

Ha jártál már valaha személyi edzőhöz pontosan tudod, milyen szigorúak tudnak lenni. „Egyenesen a hátat! Derékszögben hajlítsd a térded!” – Ugye, ismerős? 

Ezt nem azért csinálják, hogy idegesítsenek – de nem is (csak) azért, mert úgy hatékonyabbak a gyakorlatok. Még az olyan egyszerűnek tűnő gyakorlat esetében is, mint a guggolás, rendkívül fontos hogy minden testrészed „kordában tartsd” és szabályszerűen kerüljön az kivitelezésre – mégpedig azért, hogy elkerüld a sérüléseket. 

A saját testsúlyos edzések esetében is fontos ez, de még fontosabb a súlyzós edzésekkor: ezeknél ugyanis a helytelen kivitelezés akár súlyos izomproblémákhoz is vezethet! 

#3 Ne maradjon el a nyújtás! 

Tudom, pontosan tudom milyen idegölő egy hosszú, nehéz edzés után rávenni magad még egy 10 perc nyújtásra… Hiszen ilyenkor a nehezén már túl vagy, szeretnél lezuhanyozni és ledőlni pihenni, vagy tenni tovább a napi rutinod! 

Azonban az egyik legnagyobb kockázat, aminek kiteheted magad az éppen az, hogy kihagyod a nyújtást edzések előtt, és/vagy után. Mindenképp szánj rá időt – ne csak a sérülések elkerülése érdekében, de a látványos eredmények érdekében is. Hiszen a nyújtás az eredményt is befolyásolja: a hosszú, megterhelő edzések az izomszöveteket megrövidíthetik, amelyet nyújtással ellensúlyozhatsz. Az igazán hatékony nyújtógyakorlatokért érdemes beszerezni egy SMR hengert, aminek segítségével pár perc alatt átmozgathatod, kinyújthatod minden izmod! 

hirdetes

SMR henger vásárláshoz kattints IDE, az egyik legjobb befektetés amit tehetsz! 

#4 Az otthoni eszközök karban tartása, rendszeres ellenőrzése

Az edzőteremben a fenntartó kötelessége, hogy minden nap minden eszközt ellenőrizzen – és ha bármi elkopott, elromlott, azt cserélje vagy javíttassa. Nos, otthon ezt Neked kell elvégezned.  Bár a legtöbb otthoni edzéssegítő eszköz nem szorul gyakran cserére, azért mindenképp ügyelj rá, hogy top állapotban legyenek kellékeid! 

Egy súlyzórúdról lecsúszó súlytárcsa súlyos sérüléseket okozhat éppúgy, mint egy elszakadó fitness gumikötél. Emellett érdemes minőségi darabokat beszerezned, amik éveken keresztül kiszolgálnak!

#5 Az eszközök rendeltetés-szerű használata

Ugyanitt szeretnénk felhívni a figyelmed a „sufnitunning” otthoni edzéseszközök veszélyeire. Nem arról van szó, hogy ne használhatnál súlyzóként más híján egy kétliteres flakont tele vízzel, de láttunk már csodákat. 

Minden esetben ügyelj rá, hogy az eszközt rendeltetés-szerűen, biztonságosan használd! Jó példa erre a TRX-jellegű hevederek használata, amelyeket falhoz vagy ajtófélfához kell rögzíteni. A nem megfelelő rögzítés súlyos balesetekhez vezethet! 


 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Antitestek

Az antitesteket ellenanyagnak is nevezik. A szervezetben kialakuló speciális fehérje anyag,... Tovább

Edzésalkalmazkodás (adaptáció)

  A sportalkalmazkodáson az egyénnek, szervezetének, szervrendszereinek meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra