notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az egész életünket megmérgezi, amikor a szüleink elárulnak minket

Az egész életünket megmérgezi, amikor a szüleink elárulnak minket

vitalzone.hu
hirdetes

Tara Westover nem kapott védőoltásokat, nem látta orvos, és iskolába járni is csak 17 évesen kezdett el – miközben a végítéletre készülő családja hevesen ellenezte azt. Önerőből jutott a roncstelepről a Harvardig, küzdelmes útját pedig A tanult lány című életrajzi dokuregényében örökítette meg. Kitörésének története pontos és megrendítő látlelete annak, hogy hogyan működnek a bántalmazó rendszerek, és miért olyan nehéz kilépni belőlük.

Az egész életünket megmérgezi, amikor a szüleink elárulnak minket

A szüleink árulása egy életre megmérgezhet minket. Az árulás sokféle lehet: egy háborúvá fajuló válás; az alkoholizmusból vagy munkamániából fakadó megbízhatatlanság; ha felcserélődnek a szerepek, és a szülő a gyerekére támaszkodik olyan élethelyzetekben, amikor egy felnőtt barátra vagy terapeutára lenne szükség. Ezek az árulások megrabolják a gyerekkort, és már-már feneketlen hiányokat és sérüléseket okoznak a felnövekvő személyiségben.


Az ilyen mérgezett állapotból talpra állni nem lehetetlen, viszont nagy erőfeszítést igényel, tudatos munka, önreflexió szükséges hozzá. Példa erre Tara Westover története, amelyet A tanult lány című életrajzi dokuregényében mesélt el. A mélyre hatoló fejlődésregény aprólékosan mutatja be, hogyan alakulhat ki egy családon belül is többszörösen bántalmazó rendszer, és hogy a tagadások és félrenézések fojtogató falai között mégis van esély a kitörésre. De nagy árat kell fizetni érte.


„Amit apám ki akart űzni belőlem, az nem démon volt, hanem én magam”


Tara Westover 1986-ban, az idahói hegyvidéken született legkisebbként egy hétgyerekes mormon családba. Szülei meggyőződései miatt nem kapta meg a védőoltásokat, nem volt születési anyakönyvi kivonata, és a mai napig nem tudja, pontosan mikor született. Iskolába sem járt, a többi testvérével együtt az apjuk roncstelepén dolgozott, ahol fémhulladékot válogattak és dolgoztak fel.


Minden sebesülésüket és testi nyavalyájukat (a harmadfokú égésekkel és csonkulással együtt) a füvesasszonyként és bábaként dolgozó anyjuk kezelt gyógynövényekkel és homeopátiás szerekkel. Tara 17 évesen döntött úgy, hogy a családot elhagyó egyik bátyja példáját követve önerőből tanulni kezd. Előbb egy helyi főiskolára vették fel, majd Cambridge-ben és a Harvardon is tanult és doktorált.

hirdetes


A Westover szülők árulása nem csupán abban nyilvánult meg, hogy a kormánytól való paranoiás rettegésük miatt nem engedték tanulni a gyerekeiket. A könyv címe, A tanult lány (Educated), ilyen szempontból akár félrevezető is lehet, hiszen legalább annyira vonatkozik a belső, mentális útra, mint a világi műveltség megszerzésére.


A szülők azzal követtek el bűnt a gyerekeik ellen, hogy


•    szélsőségesen elzárták őket a külvilágtól,
•    rájuk kényszerítették a saját gondolkodásukat,
•    a saját világképüket akár a gyerekeik testi (és lelki) épségénél is előrébbvalónak tartották,
•    szemet hunytak a családon belüli erőszakos cselekedetek felett,
•    bármilyen lázadást vagy kitörési próbálkozást a szeretetük megvonásával büntettek.


A diagnosztizálatlan bipoláris zavarral élő és vallási fanatikus apa a végítéletre készült, és éveken át halmozta fel az élelmiszert, benzint, fegyvereket. Az anya pedig túl konfliktuskerülő volt ahhoz, hogy bármiben ellentmondjon a férjének, még akkor is, amikor az apa folyamatosan életveszélyes helyzetekbe sodorta a gyerekeiket.
És mikor arról beszélünk, hogy szélsőségesen elzárkóztak a külvilágtól, akkor az azt jelenti, hogy az olvasó számára sokáig az is eldönthetetlen, hogy a második világháború utáni Amerika pontosan melyik évtizedében járunk. Amikor Tara Westover beszúrja a fejezetekbe a nagyvilág egy-egy eseményét vagy változását, azok úgy hatnak, mint az útjelző cölöpök a sivatagban.


A Westoverek univerzumában nem volt kompromisszum, a gyerekek csupán a sérülés fajtáját választhatták meg: vagy benne maradnak a szülők mániás vízióiban, vagy a világba kilépve elveszítik a legközelebbi hozzátartozóikat.

hirdetes


Tara Westover viszont 17 éves korától kezdve a következő bő évtized folyamán fokozatosan megszerezte a képességet, hogy ne a szűkebb környezete (a családja) szűrőin keresztül értelmezze magát, és hogy létjogosultságot adjon a saját érzékelésének, érzelmeinek és gondolatainak.


A bántalmazó kapcsolatok tipikus tünete, ha valakitől módszeresen elvitatják azt, ahogyan ő a világot és abban önmagát észleli. A tanult lány pedig arra is jó példa, hogy bántalmazó viszonyrendszerek nemcsak párkapcsolatban vagy munkahelyen, hanem a családban is kialakulhatnak, szülők és gyerekek, illetve a testvérek között is.


„Kacagok minden szón, amit mond, próbálva meggyőzni bárkit, aki esetleg ott lehetett a parkolóban, hogy mindez csak viccelődés volt”


Az ilyen bántalmazó rendszerekből ki lehet lépni, ez a valóságban viszont a legkevésbé sem hasonlít a hollywoodi filmek látványos drámai fordulataira. A katartikus olvasói élményt Tara Westover könyvében éppen az a tűpontos mentális tükör építi fel, amellyel bemutatja a szabadulás küzdelmes és fájdalmas folyamatát. Lépésről lépésre, eredményekkel és visszaesésekkel, vakon tapogatózó útkereséssel. Olvasóként pedig az az ismétlődő, őrjítő érzés akar hatalmába keríteni, hogy ne higgyük el, amivel éppen szembesülünk. Hogy a tagadással csillapítsuk a saját felháborodásunkat és zaklatottságukat.


A tagadás egyébként a bántalmazó viszonyok egyik fenntartója. Valójában sokkal több ember él fizikai, lelki és/vagy verbális bántalmazó rendszerekben, mint amennyit hajlandóak vagyunk meglátni.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Amikor mínusz 40 kiló történelmet csinált

2019-07-19

Amikor mínusz 40 kiló történelmet csinált

A 20. század legnagyobb hatású szoprán énekesnője volt, lépten-nyomon lesifotósok követték, fiatal rajongói napokat álltak érte sorba az operaházak kasszáinál.

A szem máshogy a lélek tükre

2019-07-17

A szem máshogy a lélek tükre

Bizonyos tekintetben mindig a túlélésért küzdünk. Ha megijedünk, szemünk tágra nyílik, míg undor hatására épp ellenkezőleg cselekszünk: összeszűkítjük a tekintetünket.

A legnagyobb hazai fesztiválok között a Campus

2019-07-11

A legnagyobb hazai fesztiválok között a Campus

A Campus Fesztivál az elmúlt években már bebizonyította, hogy a minőségi kultúra, a kiegyensúlyozott színvonal, a zenei sokszínűség jellemzi, ezzel idén is bekerült a minősített európai fesztiválok közé.

Hűvös klímájú vagy trópusi? Nem az időjárásról, a család légköréről beszélünk

2019-07-09

Hűvös klímájú vagy trópusi? Nem az időjárásról, a család légköréről beszélünk

Minden családnak megvan a maga habitusa. Ha meteorológiai terminusokban gondolkodunk, lehet egy család klímája hűvösebb, távolságtartóbb, de fülledt trópusias is, ahol nehéz levegőt kapni. Vajon mi határozza meg a család lelkét, és milyenek azok a családok, amelyek támogatják az egyén fejlődését?

Szomatizáció! Testi-lelki egészségünk

2019-07-02

Szomatizáció! Testi-lelki egészségünk

Egy kicsit eltérő téma a megszokottól, de mégis fontos, és kapcsolódik is az egészségünkhöz.

Önkorlátozó hiedelmeink

2019-07-02

Önkorlátozó hiedelmeink

Az önkorlátozó hiedelmeink bizony a SAJÁT GONDOLATAINK, mert azok vagyunk, amit hiszünk magunkról. A gondolataid határozzák meg az érzelmeidet, az érzelmeid pedig az eredményeidet.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
78 739
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 532 887
Közösség

Szótár

Anticellulitisz masszázs

  Az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód elősegítik a méreganyagok... Tovább

Mozgáskoordináció

  Azon képesség, amely a mozgások végrehajtásának célszerű szabályozását segíti... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 71

Átlagos értékelés: 4.7

akaraterő betegség egészséges életmód életmód lelki egészség stressz