notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mitől gyorsulhat az anyagcseréd? Mennyire befolyásolja a fogyást? Tények és tévhitek az anyagcseréről!

hirdetes

Anyagcsere – tények és tévhitek

SzSz

Az „anyagcsere” szót gyakran a „étrend”, a „testmozgás” és a „fogyás” kifejezésekkel párosítják. Ennek eredményeképpen sok olyan tévhit kering az anyagcserével kapcsolatosan, amelynek semmilyen alapja nincs. Lássuk, melyek ezek!

anyagcsere-folyamatok

Mi is pontosan az anyagcsere? 


Az élet fenntartásához szükséges testfolyamatok. Az anyagcsere folyamata révén a szervezet az ételeket, amiket megeszünk szükséges energiává alakítja át. Fontos folyamat minden élő dolognak, nemcsak az embereknek. A kifejezés magában foglal minden olyan kémiai folyamatot, amely életben tart, beleértve a lélegzést, az élelmiszerek emésztését és a sejtek javítását.


Tévhit: A vékony embereknek gyorsabb az anyagcseréjük


Az anyagcsere legfőképpen a testösszetételtől függ, mint a testmérettől. Ha a testünkön több izom van, mint zsír, akkor a szervezet több kalóriát éget el pihenés alatt is. Így tehát az a tévhit, hogy a vékony embereknek gyorsabb az anyagcseréjük téves. Az anyagcsere akkor gyorsabb, ha minél több izom van rajtad. 
Emiatt a súlyzós edzések alkalmazása az egyik leghatékonyabb módja az anyagcsere felgyorsításának. Több izom, több kalóriaégetés. 

Tévhit: Az anyagcsere a genetikától függ és nem gyorsítható

hirdetes


Úgy tartják a gének befolyásolják az anyagcserét. Ugyan némileg befolyásolja, de egyáltalán nem ezen múlik. A legfontosabb tényező az anyagcsere gyorsítására, hogy mennyi mozogsz, és hogy milyen életmódot folytatsz. Tehát, mennyire táplálkozol egészségesen, és megfelelő tápanyag-arányban. 
Néhány betegség, amely genetika alapján öröklődik, valóban befolyásolhatja az anyagcsere-folyamatokat. Ilyen például a Hashumoto-betegség, amely pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, ezáltal pedig lassulhat az anyagcsere, és súlygyarapodáshoz vezethet. 

hirdetes

Tény: Ha lassú az anyagcsere, akkor nagyobb lehet a súlyunk


Ha lassú az anyagcserénk, a szervezet nem tudja elég gyorsan elégetni a bevitt kalóriákat, ezáltal az elfogyasztott szénhidrátokat zsírrá alakítja át, azaz raktároz. Az anyagcsere azonban nem az egyetlen olyan dolog, amit figyelembe kell venni, ha fogyni akarunk. Bár az anyagcsere valóban befolyásolja a szervezet alapvető energiaszükségleit, végső soron a fogyás attól függ, hogy mennyit eszel, iszol és emellett mennyi fizikai aktivitást végzel. Tehát, ha megfelelően táplálkozol, mellette pedig rendszeresen mozogsz, lassabb anyagcsere mellett is fogsz tudni fogyni. 


Tévhit: Ha gyors az anyagcseréd, akkor bármit ehetsz


Létezik egy Graves-kórnak nevezett betegség, amely során az anyagcsere-folyamatok igen gyorsan végbe mennek. Ezáltal szokásos étrend mellett is képesek fogyni az ilyen betegségben szenvedők. 
Az is igaz, hogy a gyorsabb anyagcserével rendelkező emberek nem feltétlenül híznak olyan gyorsan, mint a lassú anyagcserével rendelkezők. Azonban ettől még nem szabad akármit ennie azoknak, akik gyors anyagcserével rendelkeznek. A kiegyensúlyozott étrend nem csak a súly megőrzéséhez fontos, hanem egészségünk megtartása érdekében egyaránt. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Horoszkóp

A horoszkóp eredetét keresve több ezer évet kellene visszautazni a történelemben, bár egyes... Tovább

Szénhidrát

  A szénhidrátok a szén és a víz kombinációi, melynek legegyszerűbb formája a cukor.... Tovább

Tovább a lexikonra