notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az alváshiány mellékhatásokkal jár!

hirdetes

Az alváshiány 5 ijesztő mellékhatása

Puskás Rékka

Amikor nem alszol eleget, annak azonnali jeleit le sem tagadhatnád; kóvályogsz, képtelen vagy koncentrálni, totálisan belassulsz és ölni tudnál még egy csésze kávéért, vagy egy kis szundikálásért. De vannak ennél alattomosabb jelei is, hogy kimerültél: túlérzékennyé vagy éppen abszurd módon ügyetlenné válsz.

Az alváshiányos életmód megbosszulja magát!

Egy átlagos felnőtt ember alvásigénye egy éjszaka 7 és 9 óra között mozog, legtöbbünk azonban a legritkább esetben tud ennyi időt alvásra szánni. A túlontúl kevés alvás – értsd 6 óra vagy annál kevesebb – komoly veszélyt jelent egészségünkre.

Természetesen egy egyéjszakás kialvatlanság még nem fog komoly bajba sodorni, de egy hét már könnyedén! Egy nemrég elkészült tanulmány szerint, már hét napnyi kialvatlanság is képes akár 700-nál is több genetikai változást előidézni a szervezetben, mely az elhízástól a szív problémákig számos megbetegedés kiváltó oka lehet.

Itt megnézhetitek, melyek a legriasztóbb mellékhatásai az alvásmegvonásnak. Mindamellett, hogy ezekkel tisztában lenni kijózanító hatású lehet, a jó hír, hogy az alvásra szánt időd beosztás a te kezedben van. Tégy belátásod szerint, de a mi tanácsunk, hogy az alvással soha ne spórolj!

A következő oldalon jönnek a tünetek!

Állandó éhség?

Ha egész nap éhesnek érzed magad (és tudod, hogy ez nem a kihagyott reggeli, vagy a frissen bevezetett edzésterv miatt van) valószínűsítheted, hogy az alváson való spórolásod következményét szenveded. Egy, már 2010-ben publikált tanulmány kifejti, hogy az alváshiányban szenvedőknél gyakran mértek magasabb gherlin hormonszintet, amely az éhség érzet kiváltó oka. Ez a megugró éhség hormon pedig nem csak több nassoláshoz, de egyenesen sóvárgáshoz vezet, méghozzá olyan ételek után, melyek tele vannak szénhidráttal és kalóriákkal. Így meg is van az első számú veszély; a folyamatos alváshiány elhízáshoz vezethet!

hirdetes

Túlérzékenység?

hirdetes

Hajlamos vagy még egy tévéreklámot is megkönnyezni? Hölgyeim, én magamról tudom, hogy néha könnyebb ráfognunk a túlérzékenységünk a Mikulásra, de simán lehet, hogy az alváshiány taszít minket időről időre érzelmi válságba.  Kísérleti csoportokon tesztelt és bizonyított, hogy a kialvatlan agy negatív, zavaró képekre 60 százalékkal aktívabban reagál, mint normál esetben. „ Körülbelül olyan a kialvatlan agy viselkedése, mint egy lebutított verzió, mely nem képes kezelni és megfelelő tapasztalati mintákkal összekötni az őt érő érzelmi hatásokat, és kontrolált, oda illő válaszokat adni.” mondta a kutatócsoport vezetője, Matthew Walker.

Talán annak tudtad be eddig, hogy már nem vagy 20, esetleg, hogy túl sok a stressz és a munkahelyi hajtás. De eszedbe jutott már, hogy a kialvatlanságod a bűnös? Már 2-vel több alvással töltött óra is egy seregnyi problémádat képes orvosolni, legyen szó koncentrációhiányról, feledékenységről, lassú reakcióidőről, figyelmetlenségről és még sorolhatnám. Szóval, ha legközelebb nem találod a kocsi kulcsod, esetleg a hűtőből kerül elő a távirányító, gondold át, mennyit aludtál előző éjjel.  

El nem múló nátha?

Ha véget nem érő megfázással szenvedsz, ami néha kicsit javul, majd visszaesik újra és újra, fontold meg az alvásidőd újratervezését. Az, aki 7 óránál kevesebbet alszik majdnem háromszor valószínűbb, hogy elkap egy betegséget, mint az, aki lealudta a 8 óráját. Megéri az a plusz 2 óra ébrenlét?

Ügyetlenség, esetlenség?

Minden kiesik a kezedből? Felbotlasz, megcsúszol ott is, ahol sosem? Ilyenkor van az a furcsa érzésünk, mintha nagyobbak lennénk, mint pár napja, mert minden ajtófélfába beütjük a kezünk, és az asztal- és széklábak is folyton a lábujjunk útjában vannak. Nem teljesen világos még a kutatók számára sem miért, de az álmos, kialvatlan ember bizony gyengébb motoros készségekkel rendelkezik, mint a kipihent. A reflexek tompultabbak, az egyensúly és mélységérzet vacakol, és mivel ez gyakran koncentrációs zavarokkal is párosulhat, nemhogy autóba nem kéne szállnod, a kedvenc bögrédet is jobb, ha távol tartod magadtól.

Reméljük hasznos volt, amit olvastál, kövess minket még több egészségmegőrző tippért!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B-sejtek

A B-sejtek a nyirokrendszerünkben található limfociták egyik típusa. Főszerepet játszik a... Tovább

Anorexia

 Az orvosok anorexia nervosának nevezik a lelki eredetű kóros lesoványodást. Az anorexia... Tovább

Tovább a lexikonra
alvás egészséges életmód stressz