notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Alkohol-ima-gyapot-furcsa-fogyokurak

hirdetes

Alkohol, ima, gyapot - a legfurcsább fogyókúrák

SFV

Tudta, hogy a Biblia is ad „fogyókúrás tippeket”? Vagy hogy hogyan diétázott Hódító Vilmos? A következőkben mutatunk néhány igazán furcsa diétát, és egy dietetikus hasznos tanácsait is olvashatod a cikkben! 

A legfurcsább fogyókúrák

A fogyókúra nem új keletű szokás, azonban napjainkban egyre nő a fogyókúrázók aránya, s ezzel együtt (paradox módon) a túlsúlyosak és elhízottak aránya is. Hazánkban minden második ember túlsúlyos vagy elhízott, pedig az 5 nap alatt „csodát tevő” ananászdiétától a lúgosító diétáig több ezer módszer között válogathatunk. „Valóban rengeteg fogyókúrás módszer létezik, a legtöbb azonban csak rövid távon eredményes, a fogyókúra elhagyását követően a nehezen leadott kilók általában hamar visszajönnek, néha ráadásul még több is. Ezt hívjuk jojóeffektusnak – mondja Schmidt Judit, a konnyenfogyok.hu oldal dietetikus tanácsadója. – Rosszabb esetben pedig az ilyen tudományosan nem megalapozott diétáknak komoly egészségkárosító hatásuk is lehet.”

Ha az interneten böngészünk, számos diétafurcsaságra bukkanhatunk, azonban mi most inkább a múltból válogattuk össze a 3 legérdekesebb fogyókúrát.

Fogyott és hódított

Kezdjük mindjárt Hódító Vilmossal, aki állítólag az első olyan eset, akinek diétázását rögzítették a világ nagy fogyókúra- történelemkönyvében. Az angol uralkodó 1087-ben kezdett fogyókúrába, mivel súlyfeleslege miatt nem tudta megülni a lovát. Diétája nem mindennapi volt: nem volt hajlandó kikelni az ágyból, és evés helyett inkább az alkoholt választotta. A sors furcsa fintora, és a fogyókúra rövid távú eredményességét támasztja alá, hogy Vilmos még abban az évben meg is halt, miután a francia Mantes felégetését követően leesett lováról, és végzetes sérülést szenvedett.

hirdetes

Szintén nem tudományos, sokkal inkább vallási alapja van az úgynevezett Hallelujah diétának, melynek lényege, hogy a fogyókúrázó csupán a Biblia Teremtés könyve, 1. fejezet 29. versében foglaltakat eheti, vagyis: „És monda Isten: Imé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül.” Így aztán a diéta csak természetes, vegetáriánus, 85%-ban nyers ételt tartalmazott – 15 százalékát meg lehetett főzni. A diéta „megálmodói” csak azt sajnálhatják, hogy nem jutottak tovább a 9. fejezetig, ahol ez áll: „Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelűl; a mint a zöld fűvet, nektek adtam mindazokat.”

Gyapot zselatinnal

A gyapotgombóc diéta esetében az elszántabbak üresen, míg az „ínyencek” zselatinba mártva ehetik a gyapotot. Az ötlet abból ered, hogy a gyapot kalóriában szegény, emellett pedig telít. Az orvostudomány persze inkább a súlyos egészségkárosító hatását emelte ki.

hirdetes

A Magyar Elhízástudományi Társaság támogatásával létrehozott oldalunkon számos megbízható információt talál a fogyókúrázással kapcsolatban. Ismerje meg, miként segíthet Önnek a háziorvos, vagy olvassa el, hogy milyen tévhitek keringenek a fogyással kapcsolatban.

GYÓGYSZERES FOGYÓKÚRA
 

Az életmódbeli változások, a diéta és a mozgás elengedhetetlen a tartós sikerhez, viszont nehéz  hosszú távon kitartani, és elfogadni, ha az eredményt lassan érjük el.

A gyógyszeres fogyás abban segíthet, hogy könnyebben átlendüljünk a kezdeti nehézségeken, hiszen a kilók gyorsabban peregnek le, mint csak diéta és mozgás kombinálásával, így az eredmény láttán könnyebb kitartani. A megfelelő gyógyszer kiválasztásához fontos szakorvoshoz fordulni, hiszen ő ismeri pontosan az egyes készítmények hatásmechanizmusát. A gyógyszeres kezelés mellett a fogyókúra alatti időszakot érdemes arra használni, hogy bevezetjük életünkbe a rendszeres mozgást, valamint helyes étkezési szokásokat alakítunk ki, mely megvéd minket attól, hogy visszaszedjük a leadott kilókat.

Mivel gyógyszeres fogyókúra esetén a fogyás orvosi segítséggel történik, nem kell attól tartani, hogy egészségünk károsodik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Diabetes mellitus

A szénhidrát anyagcsere krónikus betegsége, a normális inzulin működészavara következtében... Tovább

Cellulit

  A cellulit vagy más néven narancsbőr a bőr göröngyös, narancshéjra emlékeztető... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás diéta egészséges életmód egészséges táplálkozás tévhitek