notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tömegnövelés és a szálkásítás alapelvei

hirdetes

A tömegnövelés,a fogyás és a szálkásítás alapelvei

Joósz Andrea
A következőben röviden összefoglaljuk a tömegnövelés, a szálkásítás  és  a fogyás alapelveit, mintaétrenddel kiegészítve.

Fogyás (nem csak testépítőknek - átlagembereknek)

Tévhitekről:


1.       Nincs semmiféle szer, amivel fogyni lehet diéta nélkül.
2.       Nincs "fogyasztó", edzés, gép vagy készülék.
3.       Diéta nélkül fogyni nem lehet!
4.       Célirányosan fogyni egy testrészről nem lehet. Genetikailag meghatározott, hol tárolódik a legtöbb zsír és honnan tűnik el utoljára. Nem lehet a problémás területeket se edzéssel, se zsírégetővel fogyasztani, minden ilyen állítás hazugság.
5.       Az éhezés nem fogyaszt, hanem az izmokat bontja, ami gátolja a testépítés, fogyáa, alakformálás, szálkásítás, tömegnövelészsírégetést. A táplálkozásnak felkeléstől lefekvésig kel tartani, a "6 óra után nem eszünk" elv nem helyes  és káros.
6.       Az összes sztárdiétát kerüld !

Fogyás azt értjük a mikor az átlagember nem rendelkezik izomtömeggel, de túl sok zsír van rajta, és ettől szeretne megszabadulni. Az étrendnél a szálkásítás szabályai irányadók. Jegyezzük meg, nem a testsúlyunkból kell veszítnünk, hanem a zsírból, az izomvesztés nem jó!

hirdetes

Edzés: súlyzós edzés és aerob edzés. A súlyzós edzés intenzitása nyilván kezdő szint, az edzés szekcióban található 3 napos kezdő program javasolt.
Azok, akik nem akarnak/tudnak súlyzós edzést végezni, fogadják el, hogy az eredmény mérsékelt lesz. Számukra kardió edzés javasolt, ez okozza ugyanis a magasabb intenzitása révén az izmok stimulációját – de összehasonlíthatatlanul gyengébb szinten, mint a súlyzós edzés – és így arra ösztönzi a testet, hogy a bevitt tápanyagokat ne zsírként tárolja, hanem az izmokba szállítsa. A nem kielégítő táplálkozás azonban MINDIG izomvesztéshez vezet, aminek egyenes következménye a zsírvesztés leállása, sőt a zsír tárolása. Fogyni (zsírból) csak hosszú távú munkával és diétával lehet, a minimálisan 12 hét, de kövér embereknél évekre kell tervezni.

Mintaétrend 60-65kg-os súlyzós edzést nem végző nőnek:
hirdetes

1.       20g zabpehely + 8tojás fehérje vagy 20g (1 kanál) protein+ 1 kanál lenmagolaj
2.       50g csirke+30g rizs
3.       50g csirke+30g rizs
4.       50g csirke+200g zöldség
5.       50g csirke+100g zöldség
6.       50g csirke+200g zöldség

A kaja tetszőleges módon elkészíthető, fűszerezhető és sózzunk! Finom legyen! Kevés gyümölcs megengedett, édesség, cukor, liszt tilos! 
Célszerű ezt a mintát mindenkinek a saját testtömegéhez testre szabni. A csirke szabadon helyettesíthető egyéb sovány hússal a megfelelő mennyiségben, a rizs azonban nem, az csak pufirizzsel, maximum részben főtt krumplival helyettesíthető!
A 6 óra után tilos enni elvet eszünk ágában se legyen betartani,amint kihagyunk étkezést, azonnal izmot bontunk és visszatartjuk a zsírvesztést!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Wellness

A wellness valójában már az emberiség megjelenése óta létezik. Az irányzat célja, hogy... Tovább

Zsálya

Latin neve: Salvia officinalis   Eredete, élőhelye   A Földközi-tenger... Tovább

Tovább a lexikonra