notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szem máshogy a lélek tükre

hirdetes

A szem máshogy a lélek tükre

vitalzone.hu
hirdetes

Bizonyos tekintetben mindig a túlélésért küzdünk. Ha megijedünk, szemünk tágra nyílik, míg undor hatására épp ellenkezőleg cselekszünk: összeszűkítjük a tekintetünket.

A szem máshogy a lélek tükre

Amerikai kutatók a szemek viselkedése mögötti érzelmi reakciók nyomába eredtek, és közre is adták elméletüket a Psychological Science nevű lapban. Magyarázatuk szerint a félelem hatására kinyíló tekintet az információkeresést szolgálja: látóterünk és fényérzékenységünk megnő.


Ez evolúciósan segít minket a fenyegető ingerek feltérképezésében a környezetünkben. Ezzel szemben szűkítjük a tekintetünket, amint undort vált ki belőlünk valami, így kevesebb fény jut a szemünkbe, és a figyelmünket jobban tudjuk fókuszálni a kellemetlenséget okozó forrásra.


Adam Anderson, a Cornell Egyetem kutatásvezetője szerint ezek az eredmények arról árulkodnak, hogy az emberi arc rezdüléseinek eredete a környezet ingereire adott, a túlélést segítő reakciókként értelmezendők, nem pedig társas folyamatok, kommunikációs jelzések eredményeként.

hirdetes


Szájunk és szemhéjünk alakjának meglepően fontos szerepe van.


Aki többet alszik, intelligensebbnek látszik – állítja a Journal of Experimental Psychology: General folyóiratban megjelent tanulmányában Sean Talamas, a skóciai St. Andrews Egyetem kutatója.


Munkatársaival előbb 190 semleges arckifejezésű gyerek és felnőtt arcképét elemezte: megmérték a szemhéj nyitottságát és a száj görbületét. Majd 200 emberrel értékeltették, mennyire tűnnek vonzónak és intelligensnek az egyes arcok. Eredményeik szerint az enyhén legörbülő szájjal és megereszkedett szemhéjjal látható arcokat kevésbé soroljuk ide.


A szerzők szerint azért, mert ezt a két jegyet a fáradtsággal és a rosszkedvvel társítjuk, amelyek pedig köztudottan rombolják a szellemi teljesítményt. Feltételezésük igazolására a svéd orvostudományi Károly Egyetemmel (Karolinska Instituttal) együttműködésben újabb fotósorozatot készítettek az eredeti modellekről.


Ekkor egy részük teljesen kialudta magát, mások alig aludtak a fotózás előtt. Amikor ugyanazokon az arcokon megjelentek a kialvatlanság jelei, szignifikánsan kevésbé intelligensnek értékelték őket, mint korábban.


 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
127 410
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
127 410
Közösség

Szótár

Lúgosító diéta

Tavaszra mintha a szervezetünk kicsit összezavarodna: puffad a hasunk, dagad a lábunk, az... Tovább

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 125

Átlagos értékelés: 4.7

alvás betegség egészség egészséges életmód életmód lelki egészség