notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

„Az vagy, amit megeszel”. Sok helyen olvashatjuk ezt a már-már közhelyes megállapítást, azonban érdemes néhány percet szentelnünk neki. Napjainkban sajnos egyre több felesleges kalóriát viszünk be szervezetünkbe, amely egyrészt elhízáshoz vezet, másrészt

A nyerskonyha titkai

hirdetes

„Az vagy, amit megeszel”. 

Sok helyen olvashatjuk ezt a már-már közhelyes megállapítást, azonban érdemes néhány percet szentelnünk neki.
Napjainkban sajnos egyre több felesleges kalóriát viszünk be szervezetünkbe, amely egyrészt elhízáshoz vezet, másrészt, ami ennél is lényegesebb, számos betegség kialakulásának a kockázatát növelik.
A nyerskonyha titkai

 

Mit értek felesleges kalórián? 

 
Azokat az élelmiszereket, amelyek nem vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaznak a szervezet számára hasznosítható tápanyagokat (fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat).
Ha egy élelmiszer egyre távolabb kerül természetes mivoltától, annál inkább haszontalanná válik, így zsír és méreganyag formájában fog lerakódni a szervezetünkben, ami előbb utóbb magával hozza a súlygyarapodást és a különböző betegségek kialakulását.
Kevés olyan ember létezik, aki ne szeretné mindezt elkerülni, és még több olyan van, akinél a baj már megtörtént, és életmódváltással kívánja elkerülni az újabb tragédiát.
 
Nyerskonyha
 
Szerencsére egyre inkább az a tendencia, hogy az emberek a gyógyszerek helyett az alternatív gyógymódokat keresik. Az egyik ilyen alternatív gyógyászat- én így hívom- az a nyerskonyha, más néven élő ételek elkészítése, és rendszeres fogyasztása.
 

Jogosan merül fel a kérdés ilyenkor: „No de a húst hogyan egyem meg nyersen?” 

hirdetes
 
Nos, a nyerskonyha alapanyagai között semmilyen formában nem szerepel a hús. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hús fogyasztása tilos. Szeretném hangsúlyozni, hogy a mértékletesség - mint az élet egyéb más területén- ez esetben is fontos szempont. Kerülni kell az egyoldalú étkezést, ezért amikor nyers ételekről beszélünk, nem az étrend teljes egészét értjük alatta, hanem egy fontos, túlnyomó többségét.
Ha valakinek azt mondjuk, nyerskonyha, élő étel, azonnal a salátákra, gyümölcsökre gondol. Aki még tovább fűzi a gondolatmenetet, annak eszébe szoktak jutni a magok. Ilyenkor jön a mondat, hogy nem vagyunk mi kecskét, hogy csak zöldeket együnk, sem madarak, hogy magokon éljünk. Pedig ezek a táplálékok bizony tele vannak hasznos tápanyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.
 

Mik azok a természetes, élő ételek?       

 
 Azok az élő, növényi táplálékok, melyek hőkezeléstől mentesek: nem főzött vagy párolt, nem sütött, és nem is fagyasztott zöld levélhajtások, gyökérzöldségek, ehető gyomnövények és virágok, gyógynövények, gabonafüvek leve, gyümölcsök, magvak, diófélék, csirák, olajok és algák. A bennük lévő enzimek segítik az emésztést, táplálnak, energetizálnak, és kiegyensúlyozzák szervezetünk anyagcseréjét.
hirdetes
Fontos továbbá, hogy az élő ételek ne tartalmazzanak vegyszereket, és semmilyen adalékanyagot, tehát az elfogyasztás pillanatában abban az állapotban legyenek, amelyben a természet megteremtette őket.        
Melyek az élő ételek előnyei a hőkezelt ételekkel szemben?
 
Nyerskonyha, élő ételek
 
Az élő ételekben sok az életenergia, a nyers növényi ételek lúgosítanak. Az egészséges szervezet enyhén lúgos kémhatású. A sütött-főzött ételekből hiányzik a bioenergia, valamint azok az enzimek, amelyek biztosítják a különböző szervek egészséges működését.
 

 

Szerző:

Bozsik Ildikó

www.ildeefitness.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

2019-10-21

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg...

Izomtömegnövelő táplálkozás, mindenkinek ajánlom, aki bajban van az izomtömeg növelésével, nagyon hasznos tanácsok, hogy te is sokkal eredményesebb legyél

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
56 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 141 403
Közösség

Szótár

Lipidológus

A zsíranyagcsere-betegségekben járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

B9-vitamin

Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 159

Átlagos értékelés: 5.0

egészséges táplálkozás