notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A mozgás hiánya a mindennapi életben

hirdetes

A mozgás hiánya a mindennapi életben

Puskás Rékka

A mozgáshiány sajnos korunk általános jelensége. Mindig jönnek az újabb és újabb kifogások. Leggyakrabban időhiányra hivatkozunk, ha mozgásszegény életmódunkról van szó, az idősebb korosztály pedig életkora miatt nem sportol. A mindennapi testmozgás hiánya égető probléma, hiszen ez egyértelműen összefügg a krónikus betegségek kialakulásával.

Miért fontos a sport?

Egy kutatásban a rendszeres testmozgás kapcsán arra a kérdésre kerestek választ, mennyire gyakori a teljesen mozgásszegény életvitel, mi ennek az oka, és mennyire van hatással az egészségi állapotunkra.

Sokan egyáltalán nem mozognak

A kutatás során megkérdezettek 40 százaléka számolt be arról, hogy egyáltalán nem mozog rendszeresen. A mozgáshiány gyakorisága kor, településtípus, végzettség szerint változik. Idősebbek körében egyre inkább jellemző a mozgásszegény életmód. Míg a 18-25 évesek 23 százaléka nem sportol, addig a 65 év felettieknél ez az arány már 60 százalék.

A mozgás teljes hiánya és a krónikus betegségek kialakulása egyértelműen összefügg: míg a rendszeres mozgást nem végzők 49 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben, addig ez az arány már a rendszeres gyaloglás, sétálás esetén is 18 százalékra esik vissza. Bármilyen mozgásformáról legyen is szó, az mindenképpen csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét.

A mozgásszegény életmód leggyakoribb oka: időhiány

A rendszeres mozgást nem végzők 27 százaléka válaszolt úgy, hogy nincs elég ideje a sportolásra. A második leggyakoribb ok a férfiaknál a munka, 12 százalékuk hivatkozik erre, mint a mozgásmentes élet okára. A nők inkább a lustaságot említik, 11 százalékuk emiatt nem mozog.

hirdetes

A megkérdezettek – az időhiányon kívül – életkorukat nevezték meg a testmozgás mellőzésének legfőbb okaként: az 56 év fölöttiek körében ez a leggyakrabban említett érv. Az összes résztvevő körében 17 százalék azok aránya, akik vélekedésük szerint „túl idősek” a testmozgáshoz.

Érdekes módon a budapestiek csupán 24 százaléka hivatkozik az időhiányra, míg a megyeszékhelyeken lakók 34, a városiak 36 százaléka említi ezt a mozgásszegény életmód okaként. Fontos talán még kiemelni, hogy a legmagasabb fizetéssel rendelkezők is erre hivatkoztak: 47 százalékuk válaszolt úgy, hogy időhiány miatt nem sportol!

Az életkor emelkedésével változik a választott mozgásforma
míg a legfiatalabbak, vagyis 18-25 év közöttiek a futást, úszást, labdarúgást és erősítést részesítik előnyben, addig a 46-55 évesek általában a séta és a kerékpározás mellett döntenek.

Megyeszékhelyen, városokban és Budapesten közel hasonló arányban vannak azok (17 és 19 százalék között), akik a futást választják, míg az úszás leginkább a fővárosban kedvelt. A leggyakrabban végzett mozgásforma a végzettség alapján is különbözik. A futás és úszás kedveltebb a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében, 19, illetve 18 százalékuk űzi ezeket a sportokat.

hirdetes

Míg a legfiatalabbak 11 százaléka rendszeresen focizik, ez az arány az idősebbek között folyamatosan csökken.

Egy mozgásforma, ami mindenkinek tökéletes

Nem számít, hány éves vagy, milyen egészségügyi gondjaid vannak, és mennyire vagy sportember, a SUP deszka árak nem különösebben megfizethetetlenek, a használata viszont minden esetben ideális választás a számodra. Ez egy roppant kíméletes, mégis nagyon hatékony edzésforma, ami egyszerre szórakoztat és kikapcsol, valamint átmozgatja a test minden izmát. Választhatod, hogy nyugodt tempóban felfedezed a természetet a maga érintetlenségében, de úgy is határozhatsz, hogy versenyzel a habok között. Természetesen a használattól függően az is eltérő, hogy kinek milyen típusú deszka a legideálisabb.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Zsírsejt

A zsír kötőszövetként fontos szerepet tölt be az életünkben és a testünkben zajló... Tovább

Atkins diéta

Sokan az Atkins módszernek köszönhetik ideális testalkatuk visszanyerését. Az Atkins könyv... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő egészség egészséges életmód mozgás